O incercare grea pentru Justitie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 10:26
2480 citiri
O incercare grea pentru Justitie

Urmeaza o incercare grea pentru justitia din Romania. In fata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie se afla pentru prima data un coleg al lor acuzat de coruptie, pentru care procurorii DNA cer mandate de arestare. Dupa publicarea transcrierii convorbirilor telefonice, presiunea opiniei publice e fabuloasa, iar suspiciunile in privinta judecatorilor sunt foarte mari.

Nu stim ce este in dosarul cu care procurorii DNA merg in instanta. Ma indoiesc insa ca ar risca sa ceara o masura atat de drastica daca nu ar putea pune pe masa judecatorilor ceva mai mult decat transcrierea unei convorbirii telefonice. Din punctul de vedere al cererii de arestare preventiva, nici macar nu conteaza probele care ar dovedi vinovatia lui Florin Costiniu. Conteaza acele probe care ar arata ca lasarea lui in libertate prezinta perciol, fie pentru societate, fie pentru bunul mers al procesului.

Nu se puna problema riscului ca judecatorul sa dea cuiva in cap, dar se poate pune problema ca el sa incerce sa influenteze martorii, procurorii sau sa pericliteze probele. Este exact motivul pentru a intrat dupa gratii si Catalin Voicu. Dar pentru opinia publica aceste detalii sunt greu perceptibile si tocmai de aceea un eventual esec al DNA in acest caz ar fi o prima si grea infrangere in acest dosar supramediatizat si pornit in tromba. Procurorii au tintit foarte sus, au mizat pe presiunea opiniei publice si ambele se pot intoarce impotriva lor.

In plus sa nu uitam ca DNA este poate cea mai detestata institutie din Romania in lumea politica si in cea a presei. Sunt teribil de multi cei care abia asteapta sa denunte tunator abuzurile si lipsa de profesionalism a procurorilor. Deja au aparut tot felul de speculatii: Daca este cumva o razbunare pentru pozitiile critice exprimate de-a lungul timpului de d-na Viorica Costiniu? Pentru ce motiv, desigur obscur, lotul Costiniu-Locic-Casuneanu nu fost saltat impreuna cu Catalin Voicu?

O incercare grea este si pentru judecatori, pusi pentru prima data in situatia delicata sa decida daca trimit dupa gratii un coleg pana mai ieri foarte respectat. Indiferent de probele din dosar, daca resping cererea DNA se expun uriasei suspiciuni ca, intre ei, corbii nu-si scot ochii. Pe de alta parte, acceptarea cererii ar reprezenta in ochii opiniei publice o confirmare a putreziciunii din Justitie, in general, si din interiorul propriei institutii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, in special.

Dar sa nu-i ignoram nici pe ceilalti ilustrii retinuti din Saptamana Luminata. Marius Locic si Costel Casuneanu sunt miliardari, mari oameni de afaceri in doua dintre cele mai banoase si controversate domenii din Romania: imobiliare si asfaltari. Sunt zone economice in care au crescut averi fabuloase afisate cu ostentatie. Cum au fost facute? Iata! Avem tot tacamul: licitatii putrede, mita, musamalizari de dosare. Cazul Voicu scoate la iveala nu numai putreziciunea din Justitie si politica, ci si din lumea afacerilor.

Arestarea lor ar avea un efect de soc in aceasta lume. De acum, niciunul dintre cei care apeleaza la retea nu mai poate dormi chiar linistit. Nici prietenia cu un anumit demnitar sau sponsorizarea unui partid nu mai e chiar o garantie. Sa nu uitam ca dl. Casuneanu a fost considerat multa vreme unul dintre apropiatii lui Traian Basescu. Si-a petrecut totusi o noapte in arest si risca sa mai petreaca acolo inca cel putin 29.

Dosarul Voicu include la nivel simbolic esantioane reprezentative ale celor mai mizere segmente ale societatii romanesti: politica, afaceri si Justitie. Iar decizia de astazi a magistratilor le-ar putea aduce dintr-o zona a intangibilitatii absolute, intr-una la dispozitia legii. N-ar fi putin lucru.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Costiniu Casuneanu Locic, #DNA arest Costiniu Casuneanu , #justitie