O veti comite, doamna Pivniceru? (Opinii)

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 19:21
11381 citiri
O veti comite, doamna Pivniceru? (Opinii)

Dupa parerea mea, numirea procurorilor-sefi la DNA si Parchetul General e mai importanta ca rezultatul alegerilor parlamentare de anul asta. E vorba de statul de drept. Alegerile nu pot submina statul de drept, insa doi smecheri procurori-sefi la Parchet si DNA o pot face cu usurinta. Blocand tot.

De aceea, numirea procurorului general (si, probabil, a procurorului sef al DNA) e de maxima importanta. Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, are in mana o decizie vitala pentru sanatatea Romaniei. Pe cine va numi? Si, mai ales, vor fi 2 oameni curati, integri, curajosi? Sunt inclinat sa cred ca nu. Ba din contra, mi-e teama ca cele doua numiri se vor dovedi dubioase. Inca sper ca nu, dar pare ca asa se va intampla. De ce spun asta?

In primul rand, se stie cine sunt sefii Monei Pivniceru. Ea depinde de USL, sa fie clar. E un ministru independent pe cat poate fi de independent un ministru. Cand au numit-o, n-au numit-o gandindu-se "ne e indiferent pe cine numeste". Au numit-o vorbind spunandu-i "noi am vrea sa numesti pe cutare, ne intereseaza foarte mult chestia asta". De fapt, in afara de castigarea alegerilor, e lucrul care ii intereseaza cel mai mult.

Chiar asa, suntem naivi sa credem ca, atunci cand au posibilitatea sa dea procurorul pe care il vor, adica acum, nu o vor face? Suntem naivi sa credem ca penalii care stau ca pe jar din USL vor sta pur si simplu degeaba cand pot face ceva care sa-i scape de inchisoare? Chiar asa, s-au domesticit, s-au facut mielusei care respecta cu sfintenie regulile si statul de drept? Ha ha!

In al doilea rand, stimata doamna Pivniceru a dat cateva semnale despre ce vrea sa faca, asa cum se vede din raspunsurile pentru Romania Libera. Pe scurt, concursul pentru ocuparea functiei de procuror general "nu e concurs", potrivit lui Pivniceru, care, data fiind situatia, nu a tinut seama de cateva criterii de bun simt sau de nevoia fireasca de a exista transparenta in acest proces.

In al treilea rand, e vorba de insasi doamna Pivniceru. Sa credem ca e statuara, neinduplecata la soaptele celor care au numit-o acolo, celor care o sprijina politic? Sa fim seriosi. O asculti pe doamna Pivniceru si iti dai seama ca pe ea scrie "reprezentanta sistemului". "Om al intereselor". Al cercurilor de interese. Un magistrat care si-a permis sa spuna ca "procesul lui Adrian Nastase e politic", care se plimba cu masina cu fiul fostului premier si cu consiliera acestuia, care e prietena intima cu socrul fostului ministru de Interne liberal Cristian David, care e prietena cu dubioasa familie de procurori Costiniu. Exemplele pot continua la nesfarsit. Nu in asta trebuie sa ne punem speranta.

Totusi, asta inseamna ca vom avea la sefia Parchetului si a DNA doi procurori "baieti destepti?" Nu e sigur. In primul rand, trebuie sa gaseasca doi suficient de buni pentru a trece si de avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii, dar si de pixul lui Traian Basescu, cel care are ultimul cuvant de spus. Grea sarcina. Trebuie fie sa-l pacalesti pe Traian Basescu, fie sa-l pui in imposiblitatea de a refuza numirea. Cum faci asta? E mai greu, dar se poate. Doar ca va duce, mai mult ca sigur, la un blocaj.

De aceea, cea mai importanta si responsabila decizie e a Monei Pivniceru. Va face ea ceea ce trebuie? Sau o va comite?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Pivniceru propunere procurori, #Pivniceru DNA procuror general , #justitie
Comentarii
Poza La-plebicist-birjar
La-plebicist-birjar
rank 5
După caracterul bandei din care face parte, ar fi absurd să nu o