Omul de afaceri Horia Simu ramane in arest preventiv

Marti, 14 Iulie 2015, ora 20:57
3205 citiri
Omul de afaceri Horia Simu ramane in arest preventiv
Foto: Ziare.com

Horia Simu va fi cercetat in arest preventiv, dupa ce ICCJ i-a respins, marti, contestatia in dosarul in care este acuzat de obtinerea unei despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 55 milioane de euro, iar avocatul cercetat in aceeasi cauza a fost pus sub control judiciar de CAB.

Decizia luata de Inalta Curte de Casati si Justitie (ICCJ) in cazul omului de afaceri Horia Simu este definitiva.

Simu a fost arestat, pe 3 iulie, pentru 30 de zile de Curtea de Apel Bucuresti (CAB), dar a contestat decizia.

Dosarul Retrocedarilor: Omul de afaceri Horia Simu, arestat preventiv

Curtea de Apel Bucuresti a decis, marti, ca avocatul iesean Constantin Zaharia-Lefter, cercetat in acelasi dosar cu Simu, sa fie pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia instantei nu este definitiva, ci poate fi contestata atat de aparatorul din Baroul Iasi, cat si de Directia Nationala Anticoruptie.

Horia Simu este suspectat ca, in perioada 2006 - 15 ianuarie 2008, a sprijinit si inlesnit nerespectarea prevederilor legale de catre presedintele, vicepresedintele si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), prin depunerea la un dosar de despagubire a unui imobil a mai multor inscrisuri, printre care o adeverinta medicala si o expertiza extra-judiciara din 2006 intocmita de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sanatate precara si o identificare gresita a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire in natura si de urgenta in solutionarea dosarului, potrivit procurorilor.

Prejudiciu de peste 55 de milioane de euro

Aceleasi documente au fost depuse anterior si la emiterea dispozitiei primarului general al Capitalei din 9 iulie 2007, respectiv a avizului de legalitate a Prefecturii Bucuresti din 7 septembrie 2007.

Astfel, cu acceptul dat supraevaluarii facute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu si cu aprobarea de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a raportului de evaluare, intocmit in conditii nelegale, s-ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, respectiv peste 200.600.000 de lei, suma primita de Horia Simu in mod necuvenit.

Omul de afaceri Horia Simu, retinut de DNA: S-au ridicat 150 de tablouri de la el de acasa (Video)

Procurorii il cerceteaza in acelasi dosar si pe avocatul Constantin Zaharia-Lefter, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, pentru abuz in serviciu.

Potrivit DNA, pe 28 februarie 2008, Zaharia-Lefter, in calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, ar fi aprobat, fara respectarea prevederilor legale, un raport de evaluare, intocmit de expertul evaluator Florin Alexandru Hanu, corespunzator unui dosar de despagubire din 2007. Conform anchetatorilor, in raport expertul ar fi supraevaluat terenul de 97.509 mp.

Constantin Zaharia-Lefter este avocat in Baroul Iasi si sotul judecatoarei Oana Zaharia-Lefter din cadrul Tribunalului Iasi. Zaharia-Lefter a fost si consilierul fostului ministru al Justitiei Tudor Chiuariu.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Horia Simu arest preventiv, #Horia Simu ramane arest, #avocat dosar Simu control judiciar , #justitie