Guvernul Grindeanu a adoptat, marti noaptea, si doua proiecte de legi, nu doar ordonanta de urgenta care dezincrimineaza abuzul in serviciu si care a scos mii de oameni in strada. Proiectele vor fi trimise la Parlament pentru a fi adoptate in regim de urgenta.
Anuntul a fost facut de ministrul Justitiei, Florin Iordache. Pana la aceasta ora Guvernul nu a facut publice textele celor doua proiecte de lege.
"Am adoptat o serie de masuri care vizeaza evitarea unei hotarari pilot la CEDO si in acest sens am adoptat proiectul de lege privind gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate.
Cel de-al doilea proiect de lege vizeaza lege pentru completarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor.
Referitor la prima lege, am eliminat asa si cum a fost si in proiectul initial, si nu vizeaza violatorii, faptele de coruptie, actele cu violenta, recidivistii, pedepsele cu suspendare si prioritara pentru noi a fost recuperarea prejudiciului.
Cea de-a doua masura, cea care vizeaza Legea 254 privind executarea pedepselor, este o initiativa a vechiului Guvern, pe care am aranjat-o si am pus-o in concordanta cu conducerea ANP, astfel incat sa poata fi usor aplicata.
Este vorba de recursul in compensare. La fiecare 10 zile, cei care sunt in penitenciar si beneficiaza de niste conditii deosebite practic castiga cate o zi. Deci practic la o luna castiga 3 zile", a spus Florin Iordache.
Conform ministrului Justitiei, cele doua proiecte de lege "vor merge in procedura de urgenta la Parlament".
Ordonanta adoptata pe furis si publicata in Monitorul Oficial in timp record
Guvernul a adoptat pe furis, fara a tine cont de parerea cetatenilor, a institutiilor din Justitie sau a organizatiilor internationale, ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor Penale.
Peste 30.000 de oameni au iesit in Bucuresti si in numeroase orase din tara cerand demisia Guvernului si anuntand ca vor lupta pentru Justitie. Cu toate acestea, Guvernul a facut si ultimul pas si ordonanta de urgenta a fost publicata noaptea, in timp record, in Monitorul Oficial.
In ea exista insa o prevedere care arata ca modificarile aduse Codului Penal intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in MOf. Astfel, au intrat imediat in vigoare doar modificarile la Codul de Procedeura Penala, printre care limitarea denuntului la 6 luni de la comiterea faptei.
In schimb, dezincriminarea abuzului in serviciu si a conflictului de interese intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in MOf, ceea ce inseamna ca poate fi atacata la Curtea Constitutionala de Avocatul Poporului.
Reactia oamenilor a fost prompta si vehementa. Dupa conferinta de presa in care ministrul Florin Iordache a anuntat sfidator lovitura data Justitiei pentru simplul fapt ca "legile le face Guvernul", peste 30.000 de oameni au iesit in strada in toata tara. Odata cu miile de oameni care veneau in Bucuresti spre Palatul Victoria a crescut si numarul fortelor de ordine, insa, in afara de cateva incidente minore, manifestatia a fost una pasnica.
Proteste ample au avut loc si la Iasi, Timisoara, Brasov, Sibiu, Cluj, Ploiesti, Constanta sau Baia Mare.
In jurul orei 03:00, oamenii au inceput sa plece spre casele lor, insa doar pentru o scurta pauza sa isi reincarce bateriile. Noi manifestatii sunt programate sa inceapa incepand cu ora 08:00 si mii de oameni s-au aratat dornici sa participe.