OUG in Justitie, singura solutie pentru a preveni haosul din instante. "Nu avem judecatori suficienti pentru a alcatui completuri de trei in apel"

Marti, 29 Decembrie 2020, ora 12:46
3707 citiri
OUG in Justitie, singura solutie pentru a preveni haosul din instante. "Nu avem judecatori suficienti pentru a alcatui completuri de trei in apel"
Tribunal Romania/Stiribotosani.ro

Expertii in Drept sunt de parere ca Guvernul Citu trebuie sa emita in urmatoarele zile, pana la finalul anului, o Ordonanta de Urgenta prin care sa amane intrarea in vigoare a prevederii potrivit careia completurile de apel, in penal si civil, trebuie formate din trei judecatori.

Fara aceasta amanare, legea ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2021, iar in actualul context al sistemului judiciar, cu un deficit de judecatori cu multi magistrati aflati in izolare in contextul pandemic, ar conduce la un adevarat haos, sustin vocile din sistem.

Judecatorul Cristi Danilet subliniaza ca nu mai exista timpul necesar adoptarii unei legi si ca singura solutie este o ordonanta de urgenta, indiferent de ce ar putea spune Curtea Constitutionala in contextul referendumului din mai 2019, initiat de presedintele Iohannis prin care se interziceau OUG-urile in Justitie.

"Proiectul de lege privind prorogarea cu un an a acestor prevederi ar trebui sa fi aparut pana la data de 1 ianuarie. Pentru ca atunci vor intra in vigoare aceste noi dispozitii si completele de apel si recurs vor trebui sa aiba cate trei judecatori. Este exclus sa mai putem avea o lege pana atunci. Doar o ordonanta de urgenta mai poate amana intrarea in vigoare a prevederilor.

Pentru ca daca OUG-ul apare, ea se aplica din ziua in care este publicata in Monitorul Oficial. Pe cand legea trebuie sa treaca prin doua camere, plus termenul de promulgare de catre presedinte si, daca este cazul, sa o conteste cineva la CCR, plus dupa ce apare in Monitorul Oficial legea intra in vigoare la trei zile. Oricum ar fi nu mai avem acest timp al dispozitie.

Singura solutie este o ordonanta de urgenta. Daca vor intra in vigoare aceste dispozitii noi, toti judecatorii din tara, trebuie sa alcatuim completele de trei in apel, insa nu avem judecatori suficienti pentru acest lucru. Asta pentru ca in ultimii doi ani nu a fost organizat niciun concurs de recrutare a magistratilor stagiari din INM, nici a magistratilor cu vechime mai mare de cinci ani. Deci practic noi de doi ani nu mai avem concursuri, insa in schimb am avut pensionari gramada. Pensionandu-se oamenii, si fara aceste concursuri de recrutare, pur si simplu nu avem oameni suficienti", a explicat judecatorul Cristi Danilet.

In opinia acestuia chiar daca aceasta ordonanta va fi atacata la CCR, pana la pronuntarea unei decizii parlamentul va avea timp sa dea o lege pentru amanarea acestei prevederi.

"Idea este ca pana decide CCR-ul, presupunand ca se da ordonanta si ea este atacata, intre timp va aparea legea, in fapt totul va fi acoperit prin lege - si este deci clar pentru toata lumea ca trebuie gasita o solutie rapida. Singura optiune care nu ar pune Justitia pe butuci este doar OUG-ul. Daca ea va fi sau nu constitutionala o va spune la un moment dat CCR-ul, dar pana atunci va aparea legea care, din nu stiu ce motive, a fost intarziata atata timp in parlament. Au avut un an la dispozitie pentru a promulga aceasta lege.

E ciudat. Cand a fost de afectat si de controlat justitia a fost posibil ca toate proiectele sa treaca rapid prin Comisia Iordache, si sa fie promulgate foarte rapid. Cand e vorba de reparat ceva, vedem ca se intarzie. Nici completele nu s-au rezolvat de noua luni, nici Sectia Speciala nu a fost desfintata de cand avem acest nou guvern", a subliniat judecatorul.

"O situatie extraordinara"

In plus, magistratii sustin ca emiterea unei OUG in acest caz nu ar reprezenta o incalcare a vointei parlamentului si ar fi justificata de situatia extraordinara din sistemul judiciar.

"Din punct de vedere procedural, singura solutie este emiterea unei ordonante de urgenta. Pentru ca o lege, pentru a intra in vigoare, pentru a fi votata de ambele camere ale parlamentului, a fi promulgata, publicata in Monitorul Oficial si a intra si in vigoare - ne arata ca va putea intra in vigoare dupa 1 ianuarie oricum.

Nu vor fi probleme legata cu aceasta ordonanta legate de referendum pentru ca CCR deja s-a pronuntat s-a pronuntat de doua ori, odata prin hotararea privind validarea referendumului si apoi pe un caz expres, ca nu poate verifica din punct de vedere constitutional aspecte care decurg dintr-un referendum care are un caracter eminamente politic. Deci nu poate fi folosit acel referendum pentru a anula efectele unei ordonante.

In plus, in aceasta situatie nu ar fi vorba de nesocotirea vointei parlamentului prin emiterea acelei ordonante, ci de prorogarea unor dispozitii, o problema justificata de lipsa unui numar adecvat de judecatori, faptul ca sunt foarte multe cazuri de infectii Covid in instantele de judecata, ca sunt foarte multi judecatori in izolare, deci s-ar da peste cap functionarea instantelor care judeca apelurile", a declarat judecatorul Dragos Calin, co-presedinte al Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania.

Proiectul de lege, retrimis la comisii

Senatorii au adoptat, luni, cu 93 de voturi pentru si 43 de abtineri, dezbaterea in regim de urgenta a proiectului referitor la prorogarea cu un an a prevederii potrivit careia completurile de apel, in penal si civil, trebuie formate din trei judecatori si care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Mai multi senatori PSD si AUR au obiectat impotriva retrimiterii la comisii a propunerii legislative, initiatorii PNL fiind acuzati de incompetenta parlamentara.

"Este inadmisibil profesional sa incerci, sa insisti in sedinta de Birou permanent sa ai procedura de urgenta, sa ai punctul inscris pe ordinea de zi si apoi sa-ti dai seama ca lucrurile sunt in neregula. Putem accepta supunerea la vot a retrimiterii la comisie din motive de comunicare electronica, dar fondul ramane. In acest moment, lucrurile vor decurge intr-un anume fel, iar concluzia finala este ca suntem in fata unui act de majora incompetenta parlamentara", a precizat senatorul PSD Lucian Romascanu.

La randul sau, senatoarea AUR Diana Sosoaca a sustinut ca cererea de amanare a proiectului va duce la blocarea intregii justitii in Romania.

"Cred ca nu intelegeti ca la acest moment justitia este blocata pentru ca nu exista personal destul angajat. Cei mai multi judecatori, la acest moment, sunt izolati sau carantinati din cauza infectarii cu Sars-Cov-2. In acest moment, dumneavoastra, solicitand amanarea cu doua saptamani, nu veti face decat sa blocati intreaga justitie din Romania, care si asa este supra-aglomerata si vor trebui sa adopte procedura de angajare de urgenta care oricum va excede termenului de 1 ianuarie 2021. De unde vor lua atatea mii de judecatori pentru a se forma aceste completuri?", a sustinut Sosoaca.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Iuliana Scantei, declara ca prin acest proiect se urmareste ridicarea presiunii de pe sistemul judiciar, "dupa modificarile aduse de catre PSD Legii 304/2004 privind organizarea judiciara".

"Practic, ridicam presiunea de pe sistemul judiciar, pentru ca s-ar fi blocat completurile de apel si la civil si la penal. Au fost doua modificari care au pus presiune pe sistem. Este vorba de pensionarea anticipata, pe care am reusit sa o prorogam pana la 1 ianuarie 2022, dar a ramas cea cu modificarea completurilor, practic, facandu-le inaplicabile pentru ca nu aveau oameni. Si aceasta intra in vigoare acum, la 1 ianuarie. Nu este corelata cu cealalta amanare deja operata in timpul legislaturii. Practic, ridicam presiunea de pe sistemul judiciar, pentru ca s-ar fi blocat completurile de apel, si la civil si la penal", a precizat Scantei.

Autoturisme de lux si automobile de colectie. Ce masini conduc demnitarii nostri

Consiliul Concurentei a amendat eMAG cu 6,7 milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Concurs de admitere în magistratură, cu o concurență uriașă. Pentru câte locuri s-au înscris cei peste 1100 de candidați
Concurs de admitere în magistratură, cu o concurență uriașă. Pentru câte locuri s-au înscris cei peste 1100 de candidați
Concursul de admitere în magistratură se va desfăşura la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucureşti, începând cu ora 10:00. Accesul în sălile de concurs se poate face pe baza actului de...
#justitie Romania, #judecatori, #stelian ion , #justitie