Parchetul General: 5 dosare de viol si lipsire de libertate au fost inchise nejustificat la Caracal

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 11:49
10663 citiri
Parchetul General: 5 dosare de viol si lipsire de libertate au fost inchise nejustificat la Caracal
Foto: Facebook/ Ministerul Public

Parchetul General anunta ca s-a finalizat controlul dispus la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, fiind identificate deficiente vizand activitatea procurorilor si activitatea manageriala a primului procuror. De asemenea, sunt indicii privind savarsirea unor abateri disciplinare.

Ca urmare, au fost infirmate, ca nelegale si netemeinice, cinci solutii de netrimitere in judecata in dosare de viol si lipsire de libertate in mod ilegal si a fost sesizata Inspectia Judiciara pentru a aprecia cu privire la efectuarea de verificari privind abaterile disciplinare ce rezulta din actul de control si verificarea activitatii manageriale a primului procuror.

Controlul dispus, in 31 iulie, de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal a avut trei obiective:

- Respectarea dispozitiilor privind primirea, inregistrarea, repartizarea si continuitatea in solutionarea lucrarilor si dosarelor penale;

- Verificarea stadiului cercetarilor si modalitatea de exercitare a supravegherii in cauzele aflate in lucru la procuror si la organele de cercetare penala avand ca obiect infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal si viol, precum si a cauzelor avand acest obiect solutionate in perioada 1 ianuarie 2018 - 31 iulie 2019;

- Verificarea cauzelor cu autori cunoscuti mai vechi de un an de la prima sesizare, aflate in lucru la procuror si la organele de cercetare penala.

"Controlul a fost finalizat, fiind identificate o serie de deficiente vizand activitatea procurorilor si activitatea manageriala a primului procuror, rezultand totodata indicii privind savarsirea unor abateri disciplinare", se arata intr-un comunicat de presa transmis, miercuri, de PICCJ.

Ca urmare, au fost dispuse mai multe masuri, precum infirmarea din oficiu, ca nelegale si netemeinice, a cinci solutii de netrimitere in judecata in cauze avand ca obiect infractiuni de viol si lipsire de libertate in mod ilegal; sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a aprecia cu privire la efectuarea de verificari privind abaterile disciplinare ce rezulta din actul de control si verificarea activitatii manageriale a primului procuror.

De asemenea, se solicita Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova sa dispuna masurile necesare in vederea remedierii deficientelor constatate si imbunatatirii activitatii Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal si se solicita conducerii Politiei Romane sa faca demersurile necesare in vederea solutionarii cu celeritate a cauzelor aflate in instrumentarea organelor de cercetare penala.

Totodata, s-a dispus reevaluarea activitatii Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in termen de 6 luni.

Controlul a fost facut de procurori din cadrul Serviciului de Indrumare si Control.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#control Parchet Caracal, #concluzii control Parchet Caracl , #justitie