Parchetul General cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR: Vezi ce argumente ii furnizeaza

Joi, 02 Februarie 2017, ora 21:11
9286 citiri
Parchetul General cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR: Vezi ce argumente ii furnizeaza
Foto: Arhiva Ziare.com

Parchetul General a cerut oficial, joi seara, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pe tema ordonantei prin care au fost modificate codurile penale.

Intr-un comunicat remis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se precizeaza ca Avocatului Poporului i-a fost trimisa astazi solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala, punandu-i-se la dispozitie o analiza care cuprinde mai multe "critici de neconstitutionalitate" pe care le poate invoca.

Printre acestea figureaza incalcarea art.115 din Constitutie, conform caruia "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora". Acelasi articol prevede si ca "ordonantele de urgenta (....) nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile (...) prevazute de Constitutie".

De asemenea, Parchetul General reaminteste ca tot potrivit Constitutiei, statul "se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca", iar "respectarea Constitutiei a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

"Pentru a ilustra, de asemenea, dificultatile pe care le implica transpunerea in practica a celor doua ordonante adoptate de Guvern, ne referim, spre exemplu, la sarcinile impuse judecatorului delegat cu executarile penale care vor deveni imposibil de realizat in cele 10 zile prevazute de noul act normativ, context in care nici judecata nu poate avea loc de urgenta.

Astfel, prezenta dispozitie este de natura sa aduca atingere dreptului la libertatea individuala, in ipoteza acelor persoane care ar trebui, de indata, puse in libertate ca urmare a dezincriminarii faptelor pentru care au fost condamnati definitiv (art. 4 din Codul penal) sau ca urmare a executarii deja a unei pedepse egale cu maximul special prevazut de legea noua (art. 6 din Codul penal) ", se mai arata in comunicat, apreciindu-se ca punerea in practica a ordonantei este "lipsita de realism".

Concluzia Parchetului General este ca "toate aceste aspecte conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept", fiind vorba despre "legalitate din perspectiva procedurii legislative si a exceptiilor in aceasta materie, de securitatea juridica din perspectiva previzibilitatii legii, a stabilitatii si coerentei dreptului".

Citeste:

Presedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu Victor Ciorbea, care ocupa functia de Avocat al Poporului, si i-a cerut acestuia sa isi exercite atributiile si sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu ordonanta Iordache.

In prima instanta, Victor Ciorbea a respins ideea, sustinand ca nu poate ataca ordonanta pentru ca o parte din ea nu intra in vigoare decat peste 10 zile, insa seful statului l-a contrazis, oferindu-i ca exemplu o situatie din trecut, in care CCR a fost sesizata in circumstante similare, iar decizia data a fost una favorabila petentului. Victor Ciorbea a declarat ca va analiza cazul cat de curand si va lua o decizie.

Pana acum au mai sesizat CCR pe tema ordonantei Iordache atat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cat si presedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, si DNA a cerut Tribunalului Militar sa sesizeze CCR prin intermediul instantei, in dosarul Colectiv.

Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
După alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, în Parlamentul European se anunță un nou grup parlamentar, „Suveraniști”, iar partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, a anunțat că a...
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS. În condițiile în care Alianța...
#Parchetul General Avocatul Poporului ordonanta , #justitie
  1. Pentru prima dată în istorie, fenomenul teribil din războiul lui Putin: Kievul ”este cu cinci pași înaintea Rusiei”
  2. Rusia amenință din nou Occidentul cu puterea ei nucleară. "Subestimarea ar putea deveni tragică şi fatală"
  3. Ce promite Trump Ucrainei dacă se așează la masa negocierilor cu Putin. Răspunsul Kremlinului
  4. Liderul celui mai mare partid de opoziție din Germania solicită discuții de pace cu Moscova
  5. Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Câți soldați au fost eliberați
  6. Mărturiile terifiante ale părinților fetiței din Timiș care a căzut în gol de pe un tobogan. "Mi s-au tăiat picioarele"
  7. Problemele industriei americane de apărare. SUA ar avea dificultăți de aprovizionare a Aliaților dacă izbucnește un conflict între China și Taiwan
  8. Scandalul iei de la Sibiu aduce beneficii României. Ce înțelegere a făcut Ministerul Culturii cu Louis Vuitton
  9. Cum și-a făcut mafia italiană baza într-un spital din Napoli. Ambulanțele distribuiau droguri, mafioții își țineau întâlnirile pe secții
  10. SUA explică Rusiei cum poate să pună capăt suferinței civililor din Crimeea