Parchetul General: Gratierea si amnistia ar demonstra lipsa de vointa si slabiciunea autoritatilor in fata criminalitatii

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 23:00
5812 citiri
Parchetul General: Gratierea si amnistia ar demonstra lipsa de vointa si slabiciunea autoritatilor in fata criminalitatii
Foto: Arhiva Ziare.com

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis, miercuri seara, de ce ar fi nepotrivite pentru Romania gratierea si amnistia.

"Promovarea unor acte de clementa de genul gratierii si amnistiei - in conditii de netransparenta si fara o prealabila consultare a Consiliului Superior al Magistraturii, astfel cum prevede legislatia in vigoare, nu doar ca ar fi in contradictie cu obiectivele Ministerului Public, dar ar fi de natura sa demonstreze lipsa de vointa si slabiciunea autoritatilor statuluiin fata criminalitatii", a transmis Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-un comunicat de presa.

In continuare, Parchetul General atrage atentia ca modificarea textului privind infractiunea de conflict de interese echivaleaza in practica cu dezincrimnarea acestei infractiuni si vine cu mai multe exemple de fapte care ar urma sa fie scoase de sub incidenta legii.

Totodata, cu privire la infractiunea de abuz in serviciu, Ministerul Public semnaleaza ca prin stabilirea in mod arbitrar a unui prag minim de 200.000 lei al prejudiciului cauzat prin infractiune, s-ar produce practic o dezincriminare cu consecinte grave, care ar scoate din sfera ilicitului penal o multitudine de incalcari ale legii.

De asemenea, in comunicat se mai arata ca prin proiectul de lege ar urma sa fie gratiate si infractiuni precum uciderea din culpa sau vatamarea corporala din culpa, ceea ce ar implica nesocotirea vietii ca valoare sociala fundamentala. "Cel mai elocvent exemplu in acest sens il constituie cauza denumita generic Colectiv", se arata in comunicat.

Vezi si reactia DNA fata de OUG pe Justitie

Amintim ca Ministrul Justitiei a anuntat miercuri ca a elaborat o OUG care scoate mii de detinuti din puscarie si o ordonanta care modifica si completeaza Codurile Penale.

Cele doua ordonante au fost promovate fara consultare publica si fara acordul institutiilor judiciare. Presedintele Inaltei Curti a dezvaluit ca a primit proiectul miercuri, pe email, iar procurorul general a spus ca ordonanta de modificare a Codurilor Penale este "un proiect penibil".

Premierul Sorin Grindeanu a sustinut ca aceasta OUG nu urma sa fie adoptata miercuri, chiar daca in proiect se arata ca "dispozitiile prezentei ordonante de urgenta se aplica numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017", iar intrarea in vigoare va fi "la data de 18.02.2017".

Citeste si Grindeanu explica de ce OUG pe gratiere e datata 18 ianuarie si spune cati detinuti vor iesi din inchisoare

Miercuri seara, mii de oamenii au iesit in strada in numeroase orase din tara pentru a protesta fata de aceste OUG, iar pentru zilele urmatoare se anunta noi astfel de manifestatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Parchetul General amnistie gratiere, #OUG amnistie gratiere , #justitie
Comentarii