Parchetul General: Raportul CE prezinta o imagine obiectiva a justitiei

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 15:49
810 citiri
Parchetul General: Raportul CE prezinta o imagine obiectiva a justitiei
Foto: Arhiva

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat act de Raportul privind Romania publicat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare si considera ca acesta prezinta o imagine obiectiva a evolutiilor sistemului judiciar de la ultimul raport publicat.

"Este remarcata imbunatatirea activitatii judiciare prin simplificarea unor proceduri judiciare si introducerea unor noi instrumente legale, cum ar fi principiul oportunitatii, propunere formulata de Ministerul Public", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.

Raportul subliniaza faptul ca procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a continuat sa ia masuri pentru a reforma si eficientiza activitatea parchetelor, care au vizat si propuneri legislative, inclusiv prin introducerea in Legea privind mica reforma si initiativa privind pregatirea profesionala a procurorilor prin prisma noilor modificari legislative ce privesc urmarirea penala, crearea bibliotecii virtuale de practica judiciara si crearea accesului la 17 baze de date ale statului, pentru a sprijini activitatea procurorilor, acesta fiind de altfel rezultatul informatizarii Ministerului Public.

"De asemenea, este mentionata, ca un plus, incercarea de a consolida monitorizarea performantelor organelor de urmarire penala, in ansamblu, prin imbunatatirea modului de colectare a datelor statistice. Este apreciata si propunerea avansata de procurorul general de a se transfera Politia Judiciara Ministerului Public", se mai arata in comunicat.

Printre masurile intreprinse de Ministerul Public pentru consolidarea activitatii de urmarire penala sunt incrise ca progrese si cele din zona combaterii criminalitatii financiare, precum crearea, in 2010, a retelei de procurori specializati in fraude fiscale, elaborarea ghidurilor de bune practici privind investigatiile financiare si recuperarea activelor, si a unui ghid revizuit privind investigatiile in cauzele de coruptie.

"Raportul retine demersurile procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pe linia intaririi capacitatii parchetelor judetene in combaterea coruptiei la nivel mediu si mic, prin crearea si implementarea strategiilor locale anticoruptie, ale caror rezultate sunt evaluate semestrial, constatandu-se, in anul 2010, o crestere de 14% a numarului de rechizitorii", se mai arata in comunicat.

Cei de la Ministerul Public anunta ca vor continua sa implementeze masurile deja adoptate pentru a contribui la indeplinirea conditionalitatilor din Mecanismul de Cooperare si Verificare, pana la evaluarea totala a Comisiei ce urmeaza a se realiza in anul 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#raport Justitie Comisia Europeana Romania, #imagine obiectiva evolutie Justitie , #justitie