Parchetul General se declara ingrijorat de proiectul privind Legile Justitiei

Joi, 31 August 2017, ora 21:26
3062 citiri
Parchetul General se declara ingrijorat de proiectul privind Legile Justitiei
Foto: Facebook / Ministerul Public

Parchetul General apreciaza ca o parte dintre prevederile din Proiectul de modificare a legilor justitiei reprezinta propunerile formulate de magistrati si au fost agreate de procurori in Adunarile generale, in schimb altele "continua sa mentina ingrijorarea".

Parchetul General a transmis, joi, un punct de vedere dupa consultarea Proiectului de modificare a legilor justitiei in care apreciaza "posibilitatea oferita de Ministerul Justitiei de a examina" modificarile propuse.

"In urma unei prime analize au fost remarcate doua categorii de modificari, dintre care una o reprezinta propunerile formulate de magistrati, prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, care se si regasesc in acest proiect (spre exemplu mandatul functiei de conducere de 4 ani), precum si alte propuneri (cum ar fi interdictia cumularii pensiei cu salariul in institutiile judiciare) ce au fost agreate de procurori in Adunarile generale.

O alta categorie de modificari au format obiectul dezbaterilor din cadrul sedintei Consiliului Consultativ al procurorilor din data 29 august 2017 si continua sa mentina ingrijorarea, in special, dupa posibilitatea observarii directe a detaliilor textelor", transmit reprezentantii Parchetului General.

Acestia fac referire la "preluarea, intr-o forma diferita de cea actuala a dispozitiilor constitutionale, referitoare la Ministerul Public".

"Prin modificarea propusa se realizeaza o extindere a autoritatii Ministrului Justitiei in ceea ce priveste rolul si atributiile Ministerului Public, in timp ce in actuala reglementare ministrul Justitiei isi exercita autoritatea numai cu privire la statutul procurorilor (art.132 Constitutia Romaniei) ", se arata in document.

Alte propuneri criticate viseaza trecerea Inspectiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justitiei, "care ar asigura un control efectiv si direct al activitatii magistratilor de catre ministrul Justitiei", numirea in functiile de conducere ale Ministerului Public, deposedarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de atributiile managementului operativ privind delegarea prompta procurorilor pe functii de executie sau de conducere in cadrul Ministerului Public (fara a preciza cine propune Sectiei de procurori din CSM delegarea).

"Aceasta in conditiile in care procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie are un proiect managerial aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, cu obiective clar asumate, fara a avea insa posibilitatea de a-si crea echipa, astfel cum se recomanda in raportul MCV din 28 ianuarie 2015", se mai arata in document.

O alta masura care produce "ingrijorare" este infiintarea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a unei directii specializate in efectuarea urmaririi penale pentru infractiuni savarsite de procurori si judecatori, ceea ce lasa impresia "contrar realitatilor statistice ca fenomenul infractionalitatii in corpul magistratilor ar fi atat de ridicat incat ar impune crearea unei directii dedicate acestui corp profesional".

In final, este criticata impunerea conditiei varstei de 30 de ani pentru candidatii la Institutul National al magistraturii care "ar conduce la o limitare a accesului unei categorii de absolventi ai facultatilor de drept si totodata, la un blocaj major de ocupare a functiilor vacante din Ministerul Public".

Parchetul General vorbeste despre "un deficit de peste 500 de procurori reprezentand circa 18% din numarul total de posturi".

"Pastrarea actualei forme de accedere la INM ar putea inlatura criticile din actualul proiect de act normativ, printr-o alta modalitate de organizare a activitatii judiciare (lipsa de experienta a tinerilor magistrati fiind suplinita prin crearea unor complete colegiale, iar in ceea ce priveste procurorii prin chiar modul de organizare si de lucru al parchetelor) ", se mai arata in comunicatul transmis.

Reprezentantii institutiei anunta ca, dupa o analiza detaliata a Proiectului de modificare a legilor justitiei si a colectarii tuturor punctelor de vedere transmise de procurorii de la unitatile de parchet din tara, vor prezenta pe larg concluziile desprinse.

Ministerul Justitiei a facut public proiectul de modificare a legilor justitiei, miercuri seara, in ziua in care ministrul Tudorel Toader a anuntat ca documentul a fost trimis Consiliului Superior al Magistraturii pentru avizul consultativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Parchetul General legile Justitiei , #justitie