Parlamentari PSD urmariti penal de DNA: Acuzatiile procurorilor

Vineri, 13 Martie 2015, ora 17:59
2385 citiri
Parlamentari PSD urmariti penal de DNA: Acuzatiile procurorilor
Foto: In Pascani

Deputatul Neculai Ratoi (foto) si senatorul Florin Constantinescu sunt urmariti penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru abuz in serviciu, fiind cercetati sub control judiciar alaturi de alte 26 de persoane, intr-un dosar referitor la scutirea unei societati comerciale de la plata unor obligatii catre bugetul Consiliului Local Pascani.

Neculai Ratoi era la data comiterii faptelor, in anul 2007, primar al municipiului Pascani, iar Florin Constantinescu avea calitatea de consilier local, conform unui comunicat al DNA.

Pe langa cei doi, in dosar au fost inculpati pentru abuz in serviciu si ceilalti 18 membri din 2007 ai Consiliului Local Pascani, precum si patru functionari publici din cadrul Primariei Pascani.

De asemenea, patru persoane care detineau functii de conducere in cadrul societatii Agrocomplex Lunca Pascani sunt cercetate pentru complicitate la abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor anticoruptie, acuzatiile se refera la scutirea de la plata unor obligatii catre bugetul local a societatii Agrocomplex Lunca Pascani, pentru un teren in suprafata de 60 de hectare pe care il primise in chirie inca din anul 1997.

Astfel, Consiliul Local Pascani solicitase si obtinuse de la Regia Autonoma Apele Romane - Filiala Bacau, in anul 1997, dreptul de utilizare a terenului situat in zona acumularii Pascani. Ulterior, legislativul local a aprobat inchirierea terenului pentru exploatatie agricola prin licitatie publica, pentru o perioada de cinci ani.

Comisia de licitatie a decis atribuirea contractul de inchiriere catre societatea Agrocomplex Lunca Pascani, iar contractul a fost semnat pe 6 octombrie 1997 de primarul de la acea data, Neculai Ratoi. Pe 18 noiembrie 2002, printr-un act aditional semnat de acelasi edil, inchirierea terenului a fost prelungita cu inca cinci ani.

"Pe parcursul executarii contractului de inchiriere (...) si a actului aditional la acesta, respectiv la nivelul lunii septembrie 2007, SC Agrocomplex Lunca Pascani SA a inregistrat catre Consiliul Local Pascani debite in valoare de 15.000 lei si penalitati contractuale in valoare de 947.950 de lei. Avand in vedere debitele inregistrate de-a lungul timpului aferente derularii contractului de inchiriere respectiv, in cursul anului 2007 reprezentantii legali ai SC Agrocomplex Lunca Pascani SA au solicitat in mai multe randuri Primariei Pascani exonerarea de la plata redeventei si a intarzierilor aferente, motivand producerea unor calamitati naturale in anii 2000, 2002, 2003 si 2005", se precizeaza in comunicatul DNA.

In baza acestor solicitari, doi ingineri din cadrul unor servicii ale Primariei Pascani, inculpatii Postolachi Elena-Silvia si Prisacaru Vasile, au intocmit un referat prin care au propus scutirea de plata pentru sumele datorate de Agrocomplex Lunca Pascani, documentul fiind ulterior aprobat de primar si inaintat Serviciului Finante Publice Locale.

Seful serviciului si un subaltern au intocmit un nou referat, prin care propuneau scutirea de la plata chiriei pentru anii in care s-ar fi produs calamitati, precum si scutirea de la plata tuturor majorarilor de intarziere.

Pe 19 septembrie 2007, comisiile de specialitate ale Consiliului Local Pascani au avizat referatul, iar in aceeasi zi a fost convocata o sedinta extraordinara a legislativului local, in cadrul careia a fost adoptat proiectul de hotarare privind stergerea unor datorii in suma totala de 962.950 de lei.

"La finalul acestei sedinte s-a votat in sensul adoptarii unui proiect de hotarare prin care a fost aprobata scutirea la plata pentru sumele datorate de SC Agrocomplex Lunca Pascani SA bugetului local al municipiului Pascani reprezentand chiria datorata pentru anii 2002, 2003, 2005 si 2007 si a tuturor majorarilor de intarziere datorate pentru neplata in termen a obligatiilor din contractul de inchiriere", sustin procurorii anticoruptie.

Dupa emiterea hotararii, la data de 25 septembrie 2007, Serviciul Finante Publice Locale Pascani a procedat la stergerea datoriilor SC Agrocomplex Lunca Pascani SA.

Hotararea votata de consilierii locali a fost atacata in contencios administrativ de Institutia Prefectului Judetului Iasi pe 29 octombrie 2007, astfel ca actul administrativ a fost suspendat de drept pana la solutionarea cauzei. Cu toate acestea, debitele societatii Agrocomplex Lunca Pascani nu a fost reinscrise in evidentele Serviciului Finante Publice Locale Pascani.

Pe 22 februarie 2008, Tribunalul Iasi a admis cererea prefectului de anulare a hotararii de consiliu, insa primarul Ratoi si secretarul Primariei Pascani, Mircea Zuzan, au formulat recurs, invocand nelegalitatea si netemeinicia sentintei civile atacate. Ulterior, in septembrie 2008, Curtea de Apel Iasi a respins recursul si a dispus mentinerea solutiei instantei de fond.

Potrivit procurorilor DNA, datoria Agrocomplex Lunca Pascani a fost calculata, la nivelul anului 2015, la suma totala de 2.045.050 de lei, din care suma de 15.000 constituie chiria restanta, iar suma de 2.030.950 lei constituita din penalitati de intarziere.

Procurorii Serviciului Teritorial Iasi al DNA au dispus masura preventiva a controlului judiciar, pentru o perioada de 60 de zile, impotriva tuturor celor 28 de inculpati din dosar.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Neculai Ratoi deputat control judiciar, #Florin Constantinescu deputat control judiciar , #justitie