”Monstrul” din Suceava, pastorul care și-a agresat sexual și fizic copiii, condamnat la 21 de ani de închisoare

Autor: N.G.
Luni, 20 Septembrie 2021, ora 16:14
12459 citiri
”Monstrul” din Suceava, pastorul care și-a agresat sexual și fizic copiii, condamnat la 21 de ani de închisoare
Constantin Pandelea a primit o pedeapsă mare pentru faptele sale îngrozitoare

Pastorul penticostal din Suceava trimis în judecată pentru viol, agresiune sexuală și rele tratamente aplicate minorului a fost condamnat la pedeapsa de 21 de ani și 4 luni de închisoare.

Constantin Pandelea a fost condamnat la un total de 48 de ani de închisoare pentru o infracțiune de viol, patru infracțiuni de agresiune sexuală în formă continuată și cinci infracțiuni derele tratemente aplciate minorului.

Judecătoria Fălticeni a aplicat, prin hotărârea luată luni, 20 septembrie, pedeapsa cea mai grea, de 8 ani de închisoare (pentru fapta de viol), la care a aduugat o treime din suma celorlalte pedepse, rezultând condamnarea de 21 de ani și 4 luni în regim de detenție.

Constantin Pandelea (51 ani) a fost arestat preventiv în urmă cu mai bine de un an de zile într-un dosar care a șocat România. Victimele acestuia sunt cei cinci copii ai săi, patru fiice și un băiat.

Bărbatul a fost trimis în judecată în august 2020. Pandelea este acuzat că a violat-o de mai multe ori pe una dintre fiicele sale și le-a agresat sexual pe celelalte trei. De asemenea, cei cinci copii ai acestuia a fost supuși de mai multe ori unor agresiuni fizice îngrozitoare.

Magistratul de la Judecătoria Fălticeni a mai hotărât ca acesta să nu mai exercite drepturile părintești asupra copiiilor și i-a interzis să se apropie de aceștia la o distanță mai mică de 200 de metri timp de cinci ani după executarea pedepsei.

De asemenea, Constantin Pandelea mai trebuie să plătească celor cinci copii ai săi daune morale de 70.000 de euro, câte 15.000 de euro celor patru fiice și 10.000 de euro băiatului.

Faptele de viol și agresiune sexuală relatate în rechizitoriul procurorilor sunt greu de descris în cuvinte. Cert este că pastorul Constantin Pandelea a devenit un veritabil monstru pentru copiii săi. Tragic este că toate acestea s-au derulat pe o perioadă de șase ani, din 2014 și până în iulie 2020, când victimele au decis să sesizeze poliția.

Copii agresați fără motiv

„Eram loviți frecvent, uneori fără motiv. Eram puși să facem treabă, și în condiții extreme, ploaie, frig, noaptea și eram pedepsiți uneori de neînțeles. Fratele meu a fost pus să doarmă la porci și pe mine m-a amenințat că mă trimite acolo. M-a afectat, întrucât noi nu meritam acele pedepse. Mi-e frică de el și mă gândesc tot timpul că m-ar putea lovi”, a declarat una dintre fiicele pastorului.

„Bătăile au fost dintotdeauna. De când eram mică știu că mă bătea. Din acest motiv îmi este foarte frică de tata și din această cauză eu nu m-am putut opune la agresiunile sale. Anterior, (datei de 05.07.2020) pe mine și pe (...) ne-a bătut cu o lopată, în timp ce eram la grădină la căpșuni”, a spus o altă fiică a bărbatului.

Ultima agresiune fizică asupra acesteia a avut loc la data de 5 iulie 2020, când tatăl ei a lovit-o cu pumnii, i-a turnat apă rece în cap, când aceasta s-a plâns că o doare capul de la lovituri și a pus-o să alerge desculță în grădină, iar el alerga după ea cu furtunul de apă și a udat-o. Nu a lăsat-o să se schimbe cu haine uscate și a ținut-o afară aproximativ 3 ore, în intervalul orar 19:00 - 22:00. Acesta a fost și momentul la care copiii au luat hotărârea să anunțe organele de poliție cu privire la abuzurile exercitate de tatăl lor.

A vrut în libertate

Pe timpul cercetării judecătorești, Constantin Pandelea a cerut să fie lăsat în libertate. Ultima cerere s-a judecat în luna septembrie, când ambele instanțe - Judecătoria Fălticeni și Tribunalul Suceava - au respins solicitarea acestuia.

Inculpatul se înfățișează ca o persoană violentă, se conturează că ar fi exercitat agresiuni fizice pe o perioadă îndelungată de timp asupra tuturor copiilor și soției, creând membrilor familiei o stare generală de teamă, care i-a împiedicat să manifeste opoziție și să încunoștințeze autoritățile deși abuzurile s-ar fi derulat pe parcursul mai multor ani.

Conjuncturile în care au fost plasate victimele posibil că reclamă pe viitor urmarea unei conduite terapeutice de specialitate pentru reechilibrarea lor emoțională, prevenirea unei tulburări depresiv-reactive în context psihotraumatizant și pentru a nu fi afectată negativ participarea lor la viața socială, comparativ cu situația anterioară vătămării produse prin prezumtiva activitate infracțională.

Victimele au fost plasate într-un raport evident inferior de forțe cu posibilități minime de a se apăra, inculpatul ar fi profitat de ascendentul fizic și moral ce-l avea asupra lor, el având calitatea de tată, creându-le o stare de temere, sub imperiul căreia nu au avut posibilitatea de a-și determina liber voința, ci aceasta s-a format sub puterea constrângerii fizice și psihice exercitate de presupusul autor”, se precizează în hotărârea Tribunalului Suceava prin care a fost menșinută măsura arestării preventive.

Citește și:
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre o intrare în PNL, că în momentul de faţă are un mandat administrativ foarte dificil...
Rareș Bogdan amenință UE cu o ”criză alimentară” dacă România nu este primită în Schengen: ”Blocăm la graniţă trenurile și camioanele cu cereale”
Rareș Bogdan amenință UE cu o ”criză alimentară” dacă România nu este primită în Schengen: ”Blocăm la graniţă trenurile și camioanele cu cereale”
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat miercuri, la dezbaterea din Parlamentul European dedicată aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, că blocarea României în afara...