Pe marginea prapastiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:54
13789 citiri
Pe marginea prapastiei (Opinii)

Vizita la Bucuresti a Victoriei Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat John Kerry, este dovada ingrijorarii extreme Washingtonului in privinta evolutiei statului de drept in Romania.

Mai pe romaneste, Washingtonul stie exact cat de intens este asaltul politic asupra statului de drept si cat de mari sunt riscurile ca el sa reuseasca, mai ales acum, dupa a doua condamnare cu executare primita de Adrian Nastase.

Dintr-un bun inceput trebuie precizat ca d-na Nuland face un turneu european incluzand Olanda, Germania, Lituania, Romania si Franta, insa numai in cazul nostru programul vizitei prevede explicit discutii referitoare la "eforturile de intarire a domniei legii". Suntem asadar in mod explicit, din nou, copilul problema al lumii civilizate, care trebuie readus pe calea cea buna.

Domnii Nicolicea si Ciuca s-au straduit sa ne convinga ca dupa discutiile cu reprezentantii ambasadelor occidentale, partenerii euroatlantici s-au convins ca tot scandalul din martea neagra a fost exclusiv o problema de comunicare. Ei bine, iata ca americanii, cel putin, nu s-au convins deloc. Si au mare dreptate.

Atat modificarile odioase aduse Codului Penal, care instituie superimunitatea si dezincrimineaza conflictul de interese, cat si Legea aministiei si gratierii sunt pe muchie de cutit. Primele depind de decizia CCR, iar cea de-a doua este in fata votului final.

Cat de mari sunt presiunile politice pentru ca ele sa intre in vigoare se vede si din avion. Le-au dat glas Adrian Nastase, in prima postare din penitenciar in care someaza practic USL sa adopte "legi moderne si echilibrate", dar si corul celor care au deplans soarta cruda, de victima politica, a fostului premier precum si precedentul periculos creat.

Daca cele doua legi vor trece, cele mai multe dinte procesele penale vor inceta, iar usile multor celule se vor deschide, inclusiv a lui Adrian Nastase, pentru ca infractiunile de coruptie nu vor mai putea fi comise de parlamentari si ministri. Mai mult, se va da practic lumina verde jefuirii banului public prin tot felul de contracte impiedicate acum de conflictul de interese.

Pana acum parea ca Victor Ponta rezista, cat de cat, presiunii penalilor, asa cum a facut-o in momentele cheie ale suspendarii de anul trecut, nu din convigere, pentru ca nu a dat nicio dovada de respect pentru justitie si statul de drept, dimpotriva, ci de teama inchiderii robinetelor de fianatare externa de care Romania este dependenta.

Dar de aceasta data asaltul este pe viata si pe moarte, pe masura puterii celor care se apropie de usa penitenciarului, dupa modelul lui Adrian Nastase. Pe oamenii acestia, am mai spus-o, nu ii intereseaza soarta Romaniei, ci doar propria libertate si propriile averi. Daca pretul binelui lor este prabusirea Romaniei, nicio problema!

Washingtonul stie asadar ca zilele acestea se joaca soarta Romaniei, tara de care au ghinionul sa se lege cateva dintre interesele lor strategice. Fara ele, probabil ca ar fi abandonat demult copilul teribil, instabil si isteric, pregatit sa dea foc casei in orice moment de slabire a vigilentei.

Daca situatia nu ar fi fost cu adevarat critica, daca nu am fi pe marginea abisului, probabil ca americanii nu ar fi optat pentru o interventie directa atat de explicita. Aceasta strategie arata ca temerile SUA si, cel mai probabil si ale europenilor, sunt dintre cele mai negre.

Asa ca Victoria Nuland le va explica probabil oficialilor romani care ar fi pretul ciuntirii justitiei. Sper eu de neplatit, cel putin pentru Victor Ponta.

Citește și:
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
Partidul AUR și-a deschis de curând magazin, astfel că simpatizanții formațiunii politice își pot cumpăra haine și accesorii cu sigla partidului. Totuși, prețurile nu sunt făcute...
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi seară, că susţine unele principii legate de pensiile speciale, astfel că pensia nu poate fi mai mare decât salariul, iar cei care se...
#independenta Justitiei, #SUA stat de drept Romania, #modificare Cod Penal, #aministie gratiere , #justitie