Ce a pățit un pădurar care a promis răzbunare după ce a fost reclamat pentru tăieri ilegale: „Te prind eu singur în pădure”

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Marti, 19 Octombrie 2021, ora 22:10
4971 citiri
Ce a pățit un pădurar care a promis răzbunare după ce a fost reclamat pentru tăieri ilegale: „Te prind eu singur în pădure”
Pădurarul a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 1.600 de lei FOTO Romsilva

Un pădurar din județul Buzău a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 1.600 de lei după ce l-a amenințat pe un om de afaceri care a făcut împotriva sa plângere penală pentru tăieri ilegale. Pădurarul a fost judecat pentru infracțiunea de răzbunare pentru ajutorul dat justiției.

Judecătoria Buzău a pronunțat în 15 octombrie o primă sentință într-un dosar de răzbunare pentru ajutorul dat justiției în care a fost trimis în judecată Ion Stemate, un pădurar din județul Buzău acuzat că l-a amenințat pe Daniel Teșcan, un om de afaceri din domeniul forestier, care a depus împotriva pădurarului o plângere penală pentru tăieri ilegale de pădure.

Potrivit datelor de la dosar, Teșcan este administratorul unei societăți comerciale ce are ca obiect de activitate exploatarea și debitarea lemnului. Teșcan are în administrare, proprietar fiind socrul său, o pădure în suprafață de 6 hectare în județul Buzău, pe raza Ocolului Silvic Privat Nehoiu, în cadrul căruia Ion Stemate lucrează ca pădurar.

Potrivit procurorilor, la sfârșitul lunii ianuarie 2020, Teșcan a aflat că pădurarul Stemate exploatează o suprafață de pădure în aceeași zonă, iar lemnul îl transportă târâș cu un utilaj prin pădurea socrului său. Ancheta a mai arătat că la data de 31.01.2020, Teșcan a mers în pădure, unde a găsit cioate provenite din tăierea ilegală a unui număr de 3 arbori rășinoase și un arbore din specia foioase, bănuind că lemnul a fost tăiat de pădurar.

În urma descoperirii făcute, Teșcan a făcut plângere penală împotriva pădurarului, împotriva căruia a fost declanșată urmărirea penală pentru tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier național și furt de arbori.

Amenințările pădurarului

După depunerea plângerii, Teșcan a depus o nouă plângere, reclamând că în seara zilei de 4 februarie 2020, în timp ce era în fața casei sale, pădurarul a oprit mașina în fața sa, întrebându-l pe Teșcan de ce l-a reclamat la poliție și nu s-a dus să discute personal cu el. Teșcan a mai reclamat că pădurarul i-a spus că „o să-l prindă noaptea singur și o să-i scoată ochii cu cuțitul", că „o să treacă cu autovehiculul peste el dacă nu o să renunțe la plângerea făcută împotriva sa”. Amenințările au fost confirmate în instanță de doi martori: soția celui amenințat și finul părinților lui Teșcan.

Varianta pădurarului

La proces, pădurarul a declarat că a avut o discuție cu Teșcan și a anunțat poliția cu privire la faptele silvice pe care le fac mai mulți agenți economici, iar „poliția a susținut infractorii”. Pădurarul s-a apărat spunând că nu poate tăia arbori din pădurea pe care o are în pază, acuzându-l pe omul de afaceri cu care a intrat în conflict că a delimitat pădurea în așa fel încât să-l poată acuza.

Pădurarul a recunoscut că a oprit în fața casei lui Teșcan și i-a reproșat că l-a reclamat la poliție, spunându-i că „îi scoate lui ochii (n.r. reproșează) că i-a tăiat arborii, apoi persoana vătămată a început să-l amenințe, că îl dă afară din serviciu și că îl aranjează”.

Pădurarul a mai spus în proces că a avut mai multe conflicte cu Teșcan cu privire la regimul silvic, dar a negat că la discuția despre plângerea formulată de Teșcan a adresat amenințări că o să-i scoată ochii cu cuțitul și o să treacă cu autovehiculul peste el, dacă nu renunță la plângere. De asemenea, pădurarul a mai arătat că fiul său are o societate de exploatare a lemnului și a trecut pe drumul care este prin pădurea persoanei vătămate, exploatând lemn, la distanță de pădurea lui Teșcan.

Verdictul judecătorului

În urma procesului, Judecătoria Buzău a decis că amenințările adresate de pădurar omului de afaceri sunt reale și a decis condamnarea sa la plata unei amenzi penale în valoare de 1.600 de lei.

„Instanța apreciază că fapta inculpatului de a adresa amenințări unei persoane care a formulat o plângere penală este deosebit de gravă, în condițiile în care un astfel de comportament este menit să împiedice înfăptuirea justiției și implicit tragerea la răspundere a celor vinovați de săvârșirea unor fapte penale, ceea ce ar conduce la o situație socială anormală, de nerespectare a legii și implicit de creșterea infracționalității și afectarea statului de drept.

În concret, instanța apreciază că amenințările adresate persoanei vătămate, chiar au fost menite să producă acesteia o temere reală. Pentru a reține aceasta, instanța a avut în vedere ocupațiile celor două persoane, configurația și specificul terenului în care își desfășoară activitatea, zonă de deal-munte și pădure, dar și posibilitatea ca acestea să se întâlnească singure în locuri izolate, ceea ce ar permite punerea în practică a amenințărilor”, se arată în sentința Judecătoriei Buzău, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Ploiești.

AUR a depus plângere penală la DNA împotriva lui Ciolacu, Boloş şi Ciucă în procesul Roşia Montană
AUR a depus plângere penală la DNA împotriva lui Ciolacu, Boloş şi Ciucă în procesul Roşia Montană
Partidul AUR anunță că deputatul Georgel Badiu a depus o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie prin care a adus la cunoştinţă caracterul penal al acţiunilor întreprinse de...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#Romsilva, #padurar, #plangere penala, #taieri ilegale paduri , #justitie