Perle ale absolventilor dornici sa devina magistrati: Ma fac judecator pentru ca nu vreau sa supar pe cineva, sa ma mustre constiinta

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 18:01
5602 citiri
Perle ale absolventilor dornici sa devina magistrati: Ma fac judecator pentru ca nu vreau sa supar pe cineva, sa ma mustre constiinta

Plenul CSM a validat marti rezultatele concursului de admitere la INM organizat in aceasta vara, cu acest prilej iesind la iveala si "perlele" amuzante ale candidatilor care se visau magistrati.

Cea mai discutata proba a fost cea a interviului, scrie pe blog judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care prezinta punctul de vedere al membrilor comisiilor in fata carora a fost sustinuta proba.

In cadrul acestei probe se examineaza trei aspecte, precizeaza magistratul: "motivatia, aptitudini specifice profesiei de magistrat (comunicarea, gandirea autonoma, cooperarea, intelegerea realitatii sociale, folosirea corecta a limbii romane), elemente de etica specifica persoanei (identificarea dilemei etice, identificarea optiunilor, analiza valorii acestora alegerea justificata a variantei optime a actiunii umane, implicarea subiectului in argumentarea alternativelor) ".

Printre constatarile comisiei de examinare se numara si faptul ca unii candidati au un nivel redus de instruire educationala, de cultura generala, lipsa de orizont si de repere profesionale, morale; unii comit erori gramaticale si de comunicare sau nu au proprietatea termenilor folositi, invata mecanic sau sunt lipsiti de o gandire logica.

Judecatorul Cristi Danilet a publicat pe blog documentul integral, cu speranta ca el va fi luat in considerare de catre facultatile de Drept pentru imbunatatirea curriculei, dar si de candidati.

"Materii precum logica juridica, psihologia judiciara, etica juridica, filozofie juridica, sociologie juridica sunt absolut necesare pentru un practician in drept, dar ele sunt aproape ignorate in ziua de azi", subliniaza judecatorul.

Perle ale candidatilor la admiterea in magistratura, editia 2015:

"Eu vreau sa ma fac judecator pentru ca sunt mai calma si nu vreau sa supar pe cineva, sa ma mustre constiinta".

"Sunt foarte corecta, dar cu exceptii".

"Prin verbul a discredita inteleg a injura".

"Vreau sa devin magistrat pentru ca imi doresc o mai mare adrenalina si sunt predispus spre a fi impartial".

"Justitia va fi mai solida pentru ca nu o sa judec in aparenta si nu voi fi blazata pentru ca refuz sa fac cuiva calitati".

"Exista impartialitate obiectiva si impartialitate subiectiva. Impartialitatea subiectiva inseamna partinire pur si simplu".

"Ca judecator nu trebuie sa fiu impartial".

"Onestitate inseamna ca, in facultate, cand plecam in excursie cu colegii mai saraci, le dadeam bani pentru ca imi placea compania lor".

"Imi doresc sa fiu remarcabil"

Ce inseamna pentru dumneavoastra sa fiti remarcabil?

"Sa fiu filantrop".

"Un judecator va fi mai bland fata de cel acuzat pentru conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice daca prevede nesansa ca si el sa conduca dupa ce a consumat alcool la o petrecere".

"Incercarea oamenilor de a se face placuti si apreciati de ceilalti, duce la diminuarea increderii celorlalti membrii (sic!) ai societatii, deoarece o persoana versatila care se muleaza pe modelul persoanei pe care doreste sa si-o atraga drept prieten este periculoasa, este o forma fara fond, si astfel de evitat".

"Concursul acesta este un hobby, o pasiune".

C.B.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...