Permise obtinute cu spaga, in Bucuresti: Zeci de retineri

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 11:31
5165 citiri
Permise obtinute cu spaga, in Bucuresti: Zeci de retineri
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus retinerea a 20 de persoane in dosarul permiselor auto, dintre care sase sunt politisti de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Potrivit Parchetului Capitalei, din cei 20 de retinuti, 16 vor fi dusi miercuri la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

In total, in acest dosar sunt urmarite penal 87 de persoane, pentru luare de mita, dare de mita, trafic de influenta si cumparare de influenta, dintre care 10 sunt politisti examinatori, 30 de instructori, 40 de elevi cursanti, restul fiind intermediari.

Descinderi la Directia Permise Auto Bucuresti: Politisti ridicati pentru luare de mita

Procurorii sustin ca modul de operare folosit in acest dosar era urmatorul: instructorul auto era cel care ii facea elevului oferta de a-i inlesni promovarea examenului de conducator auto (proba practica) in schimbul unei sume de bani; apoi, instructorul primea suma de bani (in general intre 250 si 350 de euro) de la elev sau de la o persoana apropiata acestuia, fie inainte de momentul examenului, fie imediat dupa aceea.

Pentru anumite categorii de candidati (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicita redobandirea unui nou permis de conducere, persoanele ale caror dosare de scolarizare se apropie de data de expirare a valabilitatii), instructorii auto solicitau o suma de bani mai mare, deoarece, la randul lor, politistii examinatori pretindeau mai multi bani.

Inainte de momentul examenului, instructorul auto discuta cu politistul examinator (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care avea acces la lucratorii de politie si era desemnat de acestia ca si "colector" sau "casier"), pentru a-i face acestuia cunoscuta identitatea elevului pentru care s-a realizat traficul de influenta.

Aproximativ 100 de permise auto, obtinute ilegal in Bucuresti

Dupa sustinerea si promovarea examenului de catre candidatii pentru care s-a traficat influenta, instructorul auto inmana lucratorului de politie sumele de bani fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de politistul examinator ca si "colector" sau "casier", al carui rol era de a strange sumele de bani date ca mita, de a tine o evidenta exacta cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al carui elev a fost promovat si a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidati.

Instructorii auto se intalneau cu politistii examinatori in vederea inmanarii sumelor de bani provenind de la candidati la locuintele celor din urma sau in locuri si in momente prestabilite.

De asemenea, a rezultat implicarea in schema mentionata a unor persoane care nu au calitatea de instructori si actionau ca intermediari intre instructorii auto si politistii examinatori, asigurand conspirativitatea mijloacelor folosite pentru remiterea sumelor catre politisti.

Procurorii mai arata ca, in discutiile dintre ei, instructorii auto si lucratorii de politie manifestau o preocupare continua pe timpul desfasurarii activitatii pentru asigurarea confidentialitatii comunicatiilor si a scopului real al activitatilor intreprinse, folosind un limbaj codificat.

Astfel, pentru notiunea candidat/elev/cursant se foloseau cuvintele: "pachet", "bucata", "roaba", "blugi", "cartofi", "roata", iar pentru sumele de bani: "coco", "iepuroi" (euro).

Pentru a stabili o intalnire in vederea solicitarii unei interventii pe langa un politist examinator se foloseau expresiile: "ne vedem la cafea", "bem si noi o cafea", "iti iau un bilet", "iti rezerv un loc", iar pentru a stabili o intalnire in vederea remiterii unei sume de bani: "sa-ti las un dosar", "sa-ti aduc o cafea", "sa-ti las un contract", "ti-am luat medicamente", "sa-ti aduc un bon", "sa-ti aduc o fisa", "ai un loc rezervat la spalatorie", "sa vin sa-ti repar/vad masina".

Anchetatorii mai sustin ca pentru a transmite ca elevul a fost declarat "admis" la proba practica se foloseau: "a fost ok", "a fost lumina", "a fost soare", "s-a rezolvat problema", "ai iesit cu plus".

"Faptul ca atat instructorii, cat si lucratorii de politie cunosc foarte bine acest limbaj codificat, precum si faptul ca intalnirile dintre ei se pot realiza chiar si fara a discuta in prealabil sunt de natura sa conduca la concluzia unui adevarat mod de operare format, consolidat si specializat in timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de coruptie. Din sumele primite de la fiecare elev care a cumparat influenta instructorilor se remit ulterior politistilor desemnati ca examinatori pentru proba practica sume cuprinse intre 150 - 200 de euro, restul sumei reprezentand folosul instructorilor si al celorlalti intermediari care au actionat pe parcurs", mai sustin procurorii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#arestati permise auto Bucuresti, #parchet arestati permise auto Bucuresti , #justitie