Persoanele interceptate, informate despre investigatie si pot cere despagubiri - Senat

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 17:29
4811 citiri
Persoanele interceptate, informate despre investigatie si pot cere despagubiri - Senat
Foto: satmareanul.net

Proiectul de lege privind punerea in aplicare a Codului de Procedura Penala a fost amendat de senatorii din Comisia juridica in sensul introducerii prevederii potrivit careia, in situatia in care "amenintarile" pe motive de securitate nationala nu se confirma, persoanele supuse actiunii de interceptare a comunicatiilor vor fi informate cu privire la investigatia desfasurata de catre organele competente.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu (PNL), a precizat marti ca legea va permite oricarei persoane supuse investigatiei si interceptarilor telefonice, care se considera 'vatamata', sa se adreseze instantelor de judecata pentru a primi despagubiri.

"Am avansat astazi cu discutiile privind modificarile aduse de legea referitoare la punerea in aplicare a Codului de Procedura Penala si am clarificat si amendamentele aduse de Inalta Curte, precum si cele aduse de Comisia pentru drepturile omului privind procedura in cazurile in care exista interceptari ale comunicatiilor pe motive de securitate nationala. Avem astfel o procedura clara, detaliata, atat in privinta situatiilor care pot genera o astfel de procedura, cat si in privinta atributiilor tuturor institutiilor implicate.

Vorbim despre consacrarea principiului ca, daca aceste amenintari la adresa securitatii nationale nu se confirma, persoana care a fost supusa unor astfel de mijloace de investigare va fi anuntata asupra acestui fapt si vor fi comunicate aceste chestiuni. Am introdus in lege prevederea expresa potrivit careia orice persoana care se considera vatamata de o astfel de actiune are posibilitatea sa se adreseze instantei de judecata pentru despagubiri", a spus Chiuariu la finalul sedintei Comisiei juridice a Senatului.

Senatorul liberal a precizat ca le-a propus colegilor sai din comisie sa admita si un amendament care sa instituie o 'garantie' impotriva trimiterii abuzive in judecata.

"Le-am propus colegilor senatori amendamente care vizeaza instituirea unei garantii impotriva trimiterii abuzive in judecata, astfel incat judecatorul de Camera Preliminara, institutie introdusa prin noul Cod, sa nu controleze numai legalitatea administrarii probelor, ci sa verifice si daca exista suficiente probe pentru trimiterea unei peroane in judecata, astfel incat sa eliminam orice abuz care ar putea interveni, dat fiind faptul ca trimiterea in judecata nu e controlata in niciun mod printr-o alta modalitate procedurala", a mai spus Tudor Chiuariu.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului a adaugat ca a propus si un alt amendament prin care sa inceteze "tergiversarea" dosarelor aflate in faza de urmarire penala. "De asemenea, le-am propus colegilor, si o sa discutam data viitoare, tot o chestiune care tine de respectarea drepturilor fundamentale ale omului si anume o procedura prin care sa incetam tergiversarea dosarelor aflate in faza de urmarire penala si acestea sa fie termenul rezonabil, respectarea termenului rezonabil in solutionarea dosarelor, sa fie controlate la cererea persoanei interesate, dupa inceperea urmaririi penale si trecerii unui timp de la acest moment, sa fie verificate de catre un judecator daca se respecta termenul rezonabil", a sustinut acesta.

Chiuariu si-a exprimat speranta ca, in cursul saptamanii viitoare, senatorii juristi vor finaliza toate dezbaterile pe articolele proiectului de lege si pe amendamentele care ar trebui, in opinia acestora, aduse legii, astfel incat comisia sa intocmeasca raportul ce urmeaza a fi transmis plenului pentru exprimarea votului.

"Mi-am propus, in calitate de presedintele al Comisiei juridice a Senatului sa nu fie nevoie sa modificam legile asa de des, fiindca aceasta afecteaza grav aplicarea lor de catre autoritati si de catre judecatori si din aceasta cauza discutam temeinic si indelung toate solutiile legislative cu care suntem sesizati. (...) Am avansat pe majoritatea chestiunilor in divergenta si le-am clarificat. Dupa parerea mea, saptamana viitoare vom fi in pozitia de a adopta raportul final. Si azi am discutat mai mult de trei ore, trei ore si jumatate", a conchis Chiuariu.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#persoane interceptate informate investigatie, #solicitare despagubiri interceptare, #interceptari securitate nationala, #Tudor Chiuariu informare interceptari , #justitie