Placeri sadice perpetuate de Craciun

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 26 Decembrie 2016, ora 09:25
11210 citiri
Placeri sadice perpetuate de Craciun

Romanii si-au facut intrarea in noua lume de dupa 1989 scaldandu-si primul Craciun liber in sangele dictatorului care-i condusese un sfert de veac prin frig, foame si teroare.

Un botez al noii ere despre care, oricat de accidental ar fi fost in judecata istorica a acestei natiuni, nici nu poti spune ca a fost doar un simplu accident fara nicio semnificatie.

Acel prim Craciun liber sarbatorit prin impuscarea cuplului pe care romanii il considerau cauza principala a suferintei pe care o indurasera o viata ar fi trebuit sa-i avertizeze pe toti liderii care au intarziat ceva mai mult la varful statului in proaspata democratie de dupa 1990.

Privit din aceasta perspectiva, succesul luptei anticoruptie e mai usor de inteles, cu atat mai mult cu cat ajunsesem o tara plina de coruptie, dar fara niciun corupt prins si condamnat.

De aici inca succesul DNA, in ciuda acuzatiilor legate de manipulari si jocuri politice, care s-ar afla in spatele unor dosare si acuzatii cu iz penal.

La 27 de ani de la acel moment, un alt Craciun are acum atasate semnificatii si simboluri, care depasesc puterea de explicatie a prezentului.

Asa se face ca, dupa aproape 10 ani de anticoruptie tot mai accelerata si haotica, avem alegerile din acest an - atat cele locale, cat mai ales parlamentarele -, care au fost o lovitura extrem de dura pentru insitutiile de forta ale statului, obisnuite tot mai mult sa dicteze.

Imaginea care sintetizeaza cel mai bine esecul unei bune parti a institutiilor de forta ale statului este fuga si disparitia mogulului crescut de serviciile secrete, o pusculita a baietilor destepti care s-a facut nevazuta, cel mai probabil cu tot cu banii pe care i-a strans si dosit prin conturi bine securizate din afara.

Cum a reusit Sebastian Ghita sa dispara, pare-se, chiar dupa o petrecere cu sefii SRI, desi se afla sub control judiciar si urmarit in permanenta de un echipaj de politie, poate ca doar directorii serviciilor secrete ar putea sa explice, daca nu vor fi schimbati pentru palma pe care veselul mogulas a tras-o pe obrazul institutiilor pe care le conduc.

Poate pentru a mai spala rusinea esecurilor suferite in ultimul an, culminand cu rezultatul alegerilor din 11 decembrie si disparitia lui Ghita, ori pentru a continua pur si simplu traditia sadismelor petrecute de Craciun, in ajunul sarbatorii din acest an Parchetul de pe langa ICCJ a anuntat ca fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI, Virgil Magureanu, si alte personalitati de la inceputul anilor '90 sunt inculpati in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Fostul presedinte al Romaniei, dar si Gelu V. Voiculescu, Adrian Sarbu si alte persoane sunt inculpate pentru infractiuni contra umanitatii. Gravitatea acuzatiei te face sa te intrebi daca pentru inactiunea si linistea de pana acum nu ar trebui sa fie acuzati toti cei care ar fi putut si ar fi trebuit sa faca acest pas, dar nu l-au facut din complicitate cu faptasii.

Dar paradoxul in care au ajuns Justitia si institutiile statului chemate sa o faptuiasca este reprezentat cel mai bine intr-un fragment din discursul prin care Calin Popescu Tariceanu si-a marcat realegerea in fruntea Senatului.

Dupa mintea fostului premier, Justitia din Romania ar trebui rescrisa in functie de cum voteaza oamenii cand se intampla sa o faca.

Penduland cu Justitia intre aceste doua extreme - judecata istoriei si votul cetatenilor - stapanii sistemului si liderii institutiilor de forta din Romania reusesc performanta unica in lume de a anihila orice sens al ideii de justitie si dreptate.

Fie pentru ca ajung sa fie conditionate de votul popular, fie pentru ca ajung in slujba puternicilor zilei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#justitie Dosarul Mineriadei Iliescu, #Tariceanu justitie vot , #justitie
Comentarii
Poza Comisia de integritate I V Stalin
Comisia de integritate I V Stalin
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5