LIVETEXT Raportul de activitate al Sectiei Speciale, pe ordinea de zi a plenului CSM. "Rezultatele SIIJ sunt rusinoase". Sefa Inaltei Curti cere prezenta la dezbateri a procurorilor Sectiei

Joi, 11 Februarie 2021, ora 13:50
5957 citiri
LIVETEXT Raportul de activitate al Sectiei Speciale, pe ordinea de zi a plenului CSM. "Rezultatele SIIJ sunt rusinoase". Sefa Inaltei Curti cere prezenta la dezbateri a procurorilor Sectiei
Plenul CSM va discuta raportul de activitate al Sectiei Speciale FOTO Hepta

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discuta, joi, raportul de activitate al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si avizarea proiectului de lege privind desfiintarea acestei sectii. Ziare.com va transmite in format livetext dezbaterile din plenul CSM.

Sedinta de plen a CSM este programata sa inceapa la ora 11.00, avand opt puncte pe ordinea de zi, intre care Raportul de activitate al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie pe anul 2020 (2223/2021) si Proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (24763/2020).

Ziare.com va transmite in format LIVETEXT principalele declaratii facute in timpul sedintei CSM.

UPDATE 14.20: Discutiile au fost reluate insa se concentreaza pe o problema de procedura, si anume daca CSM ar trebui sa dea un nou aviz asupra unui proiect de lege similar asupra caruia a dat deja un aviz negativ. Ministrul Stelian Ion sustine ca este un proiect modificat, cu un alt initiator, si deci doreste ca plenul CSM sa se pronunte.

UPDATE 13.50: Dezbaterile CSM pe marginea raportului SIIJ s-au incheiat, dupa o pauza de 10 minute urmeaza sa se discute avizarea proiectului de desfiintare a SIIJ.

Anterior, au continuat contrele pe tema SIIJ cu privire la activitatea acestei structuri, cel mai adesea fiind adusa in discutie activitatea DNA.

"E vorba intra-adevar de un raprot de activitate al SIIJ, eu as face un raport pe intreaga perioada de activitate. Ce putem spune daca in doi ani si jumatate nu exista nicio condamnare. Ce sa mai spunem daca pe fapte de coruptie nu avem nicio trimitere in judecata. Se vorbeste despre clasari, se face o apologie falsa, in calitate de procuror general de curte, stiu sa citesc un bilant, m-ar bucura daca am fi avut si solutia celor 70% de clasari pe abuz in serviciu - acestea sunt cele mai multe pentru ca este impamantenit ca petentii sa atace astfel o decizie in penal. Astfel se pot face zeci de clasari intr-o singura zi.

Se compara cu DNA, si pentru ca tot am fost provocat, citez din date oficiale - intre 2014-2018 DNA a soltionat aproape 2.000 de cauze cu mai multe comparari. Aici e comparatia intre zero si 65 de condamnari", a spus procurorul CSM, Cristian Ban.

"Pentru ca s-a facut trimitere la o alta statistica, in anul 2018 DNA a avut 3 rechizitorii cu magistrati, dar dincolo de aceste statistici ce urmarim: o strucutra care sa trimita in judecata magistrati? Asta e scopul? Sau sa avem o structura echilibrata care sa cercetaze si numai daca este cazul sa trimitem in judecata", a raspuns judecatoarea Marcu.

"Activitatea SIIJ se reduce la a spune ca din 6.000 de dosare au solutionat 550 si 2 rechizitorii si au trimis 3 contestatii. Ca sa nu continuam cu comparatia cu DNA, sa facem o comparatie cu un parchet judetean in care au lucrat 33 de procurori: 27.000 de dosare de solutionat. Au solutionat 8500. Au trimis in judecata 1.300 de cauze - 1514 inculpati, 75 cu masuri preventive. Au fost condamanti definitiv 5. Procent de achitari: 0,33%", a sustinut si vice-presedintele CSM, procurorul Ciprian Deac.

UPDATE 13.40: Judecatoarea CSM Gabriela Baltag a tinut sa sublinieza ca, spre deosebire de DNA, SIIJ nu a colaborat cu serviciile de informatii.

"Nu da nicio sansa sectiei insa daca ne gandim ca, spre deosebire la alte structuri de parchet, nu am vazut date cu privire la alte structuri de informatii. Deci sunt doar rezultatele ei. Pentru ca daca urmarim rapoartele de activitate din trecut ale parchetului care a dominat viata publica vedem chiar laude din partea sefilor serviciilor de informatii cum a fost in anul 2016. Ar trebui ca macar atata lucru sa reprezinta o bulina alba, o schibare radicala", a spus judecatoarea.

UPDATE 13.30: Ministrul Justitiei, Stelian Ion, si-a exprimat nemultumirea fata de activitatea SIIJ.

"In termen generali sunt total nemultumit de activitatea acestei sectii, si nu este vorba doar de anul trecut cand a fost pandemia. Observam ca media este de 2 rechizitorii ep an. Niciun rechizitoriu pe fapte de coruptie. Nu am vazut elemente in raport referitaoer la cheltuieli. Consider ca e o problema stucturala, este croita gresit aceasta sectie si nu avea cum sa functioneze. De altfel acest lucru era anticipat chiar de CSM la infiintarea sectiei. Ca ar fi fost 15 si nu 7 procuror nu cred ca ar fi fost o diferenta. Faptul ca avem 6.000 de dosare nesolutionate mi se pare de neacceptat. Ce vreau sa spun este ca per total imi exprim nemultumirea fata de activitatea acestei sectii", a spus ministrul.

Anterior au continuat contrele cu privire la analiza raportului de activitate al SIIJ fara ca autorii acestuia sa se poata apara.

"Mi se pare incorect fata de conducerea SIIj sa discutam acest raport. Daca tot o facem ar trebui sa spunem ca s-a vorbit in termeni ne-eleganti legat de calitatea celor care lucreaza de acolo. Daca tot e sa vorbim de cifre sa ne uitam la activitatea DNA - in 2018 a avut 3 rechizitorii, iar in 2016 a avut 16 rechizitorii. Aceste sunt cifrele seci. Ma refer la rechizitorii cu magistrati, nu la toate rechizitoriile acestei structuri.

DNA se promoveaza pe Facebook, si-au facut un clip de promovare din bani publici, trebuie sa ne gandim daca este in regula si daca da atunci sa-l faca si SIIJ", a spus judecatoarea Marcu.

"As vrea totusi sa inteleg ca nu am cerut sa schimbam cutumele, nu am cerut niciun moment sa va cer acte ce exced cadrul legal. Am simtit ca s-au spus lucruri ce pot afecta reputatia profesionala a unor procurori. Am cerut doar sa avem niste lamuriri simultan", a subliniat sefa ICCJ, Corina Corbu.

"Ceea ce s-a scris in raport este o ilustrare a activitatii in viziunea autorilor raportului, nu noi suntem autorii acestuia deci nu sunt de acord cu amanarea acestor dezbateri. S-a spus ca acest lucru ar trebui sa facem cu alte parchete, insa legea ne spune ce rapoarte avem de analizat. Analiza DNA-ului se face oricum. Nu este vorba despre un drept de aparare fata de comentariile noastre, de altfel SIIJ a raspuns in avans in presa si-au justitificat activitatea cum au crezut de cuviinta. Trebuie sa ne pronuntam asupra a ceea ce scrie in acest raport, nimeni nu i-a fortat sa scrie altceva in el. Pur si simplu luam act de datele respective", a contrat judecatorul CSM, Mihai Balan.

UPDATE: 13.00: Solicitarea Corinei Corbu a fost respinsa de plenul CSM si dezbaterile au fost reluate. Ele pot fi urmarite live pe site-ul CSM.

UPDATE 13.10: Fosta sefa Lia Sovanea a sustinut ca, in conditiile in care nu s-a aprobat cererea de amanare a dezbaterilor, a cerut ca procurorul general Gabriela Scutea sa explice activitatea SIIJ.

"In conditiile in care s-a respins cererea de amanare in vederea participarii unui reprezentant al SIIJ pentru a putea raspunde la aceste afirmatii, solicit sa ne raspunda Procurorul general al Romaniei cu cat s-a opus ca cei de la SIIJ sa participe", a spus Lia Savonea.

"Sunt de acord cu ce a spus si doamna presedinta a ICCJ nu mi se pare corect sa aducem in discutie cauze care sunt pe rol in acest moment. Mi s-au parut si afirmatii ironice, "daca moare, daca nu mai este", nu pot sa particip la aceste discutii.

Vorbim despre performata, daca criteriul achitarilor este important atunci sa ne uitam si la alte unitati de parchet. Sa vedem criteriul. S-a spus ca investia e prea mare, apoi ca nu au personal suficient - sa ni se spuna care din ele e. S-a vorbit despre modul in care se fac audieri, acest lucru nu apare in raport si nu cred ca ar trebui sa vorbim noi despre asta", a spus si judecatoarea Baltag, o apropiata a Liei Savonea.

"In cursul anului 2020 a existat in sem I o sedinta a plenului cu privire la proceduri de selectie pentru SIIJ - procedura nu a fost declansata in conditiile in care SIIJ nu avea un presedinte ales. Aceasta activitate referitoare la selectie a intampinat un epidement procedural si nu a putut continua.

In ceea ce priveste raportul SIIJ, putem discuta de o activitate semnificativa -550 de dosare solutionate, insa ceea ce intereseaza este finalitatea judiciara in asa fel incat aceste solutii sa fie de o buna calitate. As vrea sa subliniez ca numarul plangerilor fata de cele solutionate exista 248 de plangeri ce au fost promovate de catre petenti, exista plangeri admise fata de modul in care cercetarile au fost finalizate. Pe care de consecinta infirmarile dispuse de procurorul sef adjunct al Sectiei au fost confirmate de instantele de judecata.

Personalul sectiei acum este de 32 de persoane. Sunt doar cinci politisti, sunt delegati de procurorul care instrumenteaza cauzele insa exista o problema fata de cercetarea pe intregul teritoriu al tarii", a spus Gabriela Scutea, procurorul general al Romaniei.

UPDATE 12.55: Presedinta Inaltei Curti, Corina Corbu, a cerut amanarea dezbaterii privind raportul SIIJ pentru ca sefii sectiei sa fie prezenti astfel incat sa raspunda intrebarilor membrilor CSM. Sedinta a fost suspendata pentru a se decide asupra acestei solicitari.

UPDATE 12.50: Mai multi procurori, printre care Bogdan Pirlog de la Asociatia Initiativa pentru Justitie au comentat raportul de activitate al SIIJ.

procurorul militar Bogdan Parlog de la Asociatia "Initiativa pentru Justitie" a spus ca, in anul 2019, Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) a trimis trei dosare in instante, din care in doua s-au dispus achitari si sunt sanse ca si al treilea sa se finalizeze cu acceasi solutie, existand posibilitatea ca SIIJ sa reuseasca "performanta" de a avea o rata de "100% achitari" in cauzele trimise in judecata.

"In ceea ce priveste raportul de activitate al SIIJ, constatam ca s-au mentinut constanti. Daca ne uitam si la anul precedent, vorbim de trei trimiteri in judecata pe niste infractiuni care de obicei sunt instrumentate de catre parchetele de pe langa judecatorii. Din trei rechizitorii cu care a fost sesizata instanta de judecata, deja in doua dintre ele a ramas definitiva solutia de achitare. Ceea ce inseamna deja ca au 66% rata de achitare in acest moment, la care, probabil, sunt sanse mari sa se adauge si cea de-a treia achitare, astfel incat sa reuseasca performanta de 100%", a spus Bogdan Parlog.

Procurorul a adaugat ca, in anul 2020, SIIJ a "produs" doar doua rechizitorii trimise in instante, care privesc aceeasi persoana, respectiv pe procurorul Mircea Negulescu, in conditiile in care in cadrul Sectiei respective lucreaza sapte procurori si 20-30 de politisti.

"Pe anul precedent, constatam ca pe niste resurse pana la urma comparate cu o structura centrala a unei directii, cu cheltuieli enorme, cu aducerea unor forte de politie, care in cele mai multe cazuri treaba o faceau organele de politie, este o falsa parere cand discutam de doar sapte procurori. Sa ne uitam si la cei 20 sau 30 de politisti care sunt detasati acolo, veniti pe venituri enorme si care de fapt desfasoara activitatea. Cu aceste investitii din partea statului, s-a ajuns ca pe anul 2020 sa se produca doua rechizitorii, iar daca ne uitam la acele doua rechizitorii vom constata ca il privesc pe acelasi procuror Negulescu, care privesc o presupusa actiune a lui, prin care a fost determinat acelasi denuntator in ambele dosare (...). Orice parchet normal ar fi reunit cele doua cauze si am fi avut pana la urma intr-un an de zile un singur rechizitoriu. Daca pentru asa ceva statul isi permite sa risipeasca atatea resurse de care este nevoie vitala in cu totul alte zone ale Ministerului Public pentru a fi trimis Mircea Negulescu in judecata, avem o problema pana la urma. Daca aceasta persoana dispare? Ca orice fiinta umana este muritor. Ce se va intampla dupa disparitia domnului Negulescu? Care va fi obiectul de activitate in materie de rechizitorii a acestei minunate sectii? Raportul de activitate arata inca o data inutilitatea existentei acestei sectii si calitatea extraordinar de slaba a activitatii persoanelor care ocupa aceasta sectie", a declarat Bogdan Parlog.

"Ce ar fi de spus in legatura cu activitatea SIIJ care sunt modeste. Ele sunt determinate de actuala schema legislativa. Remarcam incarcatura foarte mare a procurorilor SIIJ si faptul ca CCR a dat o serie de dispozitii legate de retragerea apelurilor. Aceste decizii vor trebui transpuse, cadrul normativ pe care se bazeaza activitatea acestei sectii va trebui sa fie modificat", a spus si procurorul Coada.

"Din punctul asociatiei activitatea SIIJ este rusinoasa. Rezultatele pe anul 2020 pot conduce orice observator obiectiv la concluzia unei ineficiente a acestei structuri. Orice structura ar avea astfel de rezultate, o structura care nu poate acoperi intreaga tara si toate faptele", a declarat si procurorul Sandu din partea AMASP.

UPDATE 12.40: A inceput sedinta plenului CSM

UPDATE 12.30: Protest in fata Ministerului Justitiei impotriva desfiintarii Sectiei Speciale.

Aproximativ 30 de persoane s-au adunat, joi dimineata, in fata sediului Ministerului Justitiei pentru a protesta fata de intentia de desfiintare a Sectiei Speciale de anchetarea a magistratilor.

Manifestantii, in frunte cu senatoarea recent exclusa din AUR, Diana Sosoaca, au pancarte cu mesaje precum: "Stop abuzurilor din Justitie", sau "Stelian, nu uita, Justitia nu e a ta" si scandeaza "Vrem dreptate!"

Ora 11.35: Sedinta Plenului CSM, programata pentru ora 11.00, inca nu a inceput.

Cati bani a cheltuit Sectia Speciala

Reprezentantii Aliantei USR PLUS au afirmat, miercuri, ca bilantul celui de-al treilea an de activitate a Sectiei speciale "nu face decat sa confirme: nu se justifica existenta acestei structuri si ea trebuie desfiintata cat mai curand posibil". In 2020, Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie a finalizat doar doua rechizitorii si a trimis in judecata trei inculpati, conform News.ro.

Acestia au aratat ca si in 2019 activitatea Sectiei speciale s-a rezumat tot la doua cauze solutionate cu trimiterea in judecata a trei inculpati, astfel ca rezultatele din 2020 nu se pot justifica prin aparitia pandemiei.

Ei au sustinut ca, de la infiintarea SIIJ pana in prezent, peste 12,2 milioane lei s-au cheltuit pentru pe salariile brute ale angajatilor, 1,76 milioane lei - pentru diurne si transport, inca 1,1 milioane lei pentru decontarea chiriilor procurorilor si politistilor din cadrul SIIJ, plus ce s-a platit drept chirie pentru sediul din centrul Bucurestiului.

"La toate aceste costuri se adauga cele incalculabile produse Justitiei si, nu in ultimul rand, imaginii Romaniei in plan extern. Suntem optimisti ca aceasta structura infiintata la ordinul lui Liviu Dragnea va fi desfiintata cat mai rapid si ca plenul CSM, care discuta maine proiectul de lege trimis de ministrul Justitiei, Stelian Ion, va aviza favorabil actul normativ", au transmis reprezentantii USR PLUS.

Stelian Ion, despre Sectia Speciala

In 4 ianuarie, ministrul Justitiei, Stelian Ion, declara ca este posibil ca in luna martie sa fie desfiintata Sectia pentru Investigarea Infractiunilor in Justitie, spunand ca urma sa solicite ca la prima sedinta a CSM sa fie pus pe ordinea de zi proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ.

"(...) Nu am facut decat o mica modificare in sensul eliminarii unor articole din varianta initiala a proiectului, tocmai crea un fel de imunitati pentru magistrati. Nu ne dorim exces de nicio parte. Nu ne dorim exces nici in zona protectiei nejustificate a magistratilor de raspundere, nu ne dorim exces nici din partea presiunii puse, prin astfel de metode, asupra magistratilor cu, repet, zeci de dosare disciplinare, plangeri penale si o sectie care a fost perceputa in cadrul magistaturii negativ, pe buna dreptate, si nu doar in cadrul magistraturii si de catre organismele internationale si in cadrul MCV, Comisia Europeana care a analizat acest lucru", afirma atunci Stelian Ion.

Chestionat cand ar putea fi desfiintata Sectia speciala, ministrul Justitiei spunea: "Cred ca va trece destul de repede acest proiect. Luna martie mi se pare o luna in care sunt convins ca e posibil sa fie desfiintata efectiv aceasta sectie si dosarele sa fie repartizate. Ele nu se vor pierde, anchetele nu vor ramane nesolutionate, dar dupa fiecare materie, in functie de competenta fiecarui organ de Parchet, dosarele vor merge catre aceste unitati de Parchet".

  • Traian Băsescu a anunțat pe cine pune ștampila în finala prezidențialelor. "Eu votez Lasconi!"
    Traian Băsescu a anunțat pe cine pune ștampila în finala prezidențialelor. "Eu votez Lasconi!"
    Traian Băsescu, fostul președinte al României, s-a decis pe cine pune ștampila în finala prezidențialelor de duminică, 8 decembrie. El a făcut anunțul pe Facebook, joi seară, 5 decembrie....
    "Serviciile aveau informaţii de câteva luni". Lasconi se întreabă cine a blocat intervenția în cazul campaniei ilegale a lui Călin Georgescu
    "Serviciile aveau informaţii de câteva luni". Lasconi se întreabă cine a blocat intervenția în cazul campaniei ilegale a lui Călin Georgescu
    Candidatul USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, a afirmat că serviciile aveau informaţii de câteva luni despre atacul care a fost prezentat în urma desecretizării datelor prezentate...
  • #CSM, #Consiliul Superior al Magistraturii, #Sectia Speciala , #justitie
    1. Cyborg-gândaci uriași ar putea fi salvatorii viitorului în caz de dezastre. Vor fi folosiți la misiuni de căutare și salvare
    2. Partidul extremist Alternativa pentru Germania vrea o altă Uniune Europeană și cere renunțarea la moneda comună
    3. Un virolog de top dezvăluie când va lovi următoarea pandemie și îl îndeamnă pe Trump să pună țara în „alertă maximă”
    4. Învățător din Timiș, bătut de rudele unui elev pe care l-a pedepsit în timpul orelor de curs. Agresorii, reţinuţi de Poliţie
    5. Macron nu dă înapoi în ciuda presiunii puse de liderii politici, care l-ar vrea plecat. "Îmi voi exercita mandatul până la finalul lui" VIDEO
    6. Un cutremur de 7 grade pe Richter a zguduit coasta Californiei de Nord. A fost emisă avertizare de tsunami VIDEO FOTO
    7. Ministrul de Externe din Israel vorbește de posibilitatea unui acord pentru eliberarea ostaticilor din Gaza
    8. Patru copii i-au atacat cu pietre pe artiștii unui teatru. Agresorii s-au supărat că au primit doar un spectacol, nu cadouri sau bani
    9. ”Nu vom coborî vârsta de mobilizare”, transmite Kievul oficialilor de la Washington
    10. Rețelele sociale se transformă din simple platforme de divertisment într-o „bandă rulantă” către extremism. Un număr record de copii sunt atrași