Descoperirea facuta de firma de asigurari in cazul unei masini arse la o nunta. Este suspectata o noua metoda de fraudare

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Joi, 18 Februarie 2021, ora 00:03
18805 citiri
Descoperirea facuta de firma de asigurari in cazul unei masini arse la o nunta. Este suspectata o noua metoda de fraudare
Masina a fost distrusa in totalitate de incendiu FOTO Pixabay

Un proces prin care proprietarul unei masini distruse de un incendiu a dat in judecata firma de asigurari scoate la iveala o posibila metoda de frauda pentru obtinerea banilor de la firmele de asigurari.

Printr-un proces deschis la Judecatoria Baia Mare, proprietarul unei masini Skoda Octavia a dat in judecata firma de asigurari Allianz Tiriac Asigurari, cerandu-le judecatorilor sa oblige compania de asigurari sa ii achite 11.436 de euro, contravaloarea masinii care avea asigurare CASCO, dar care a fost distrusa complet dupa ce a luat foc.

Proprietarul masinii a aratat ca masina a ars in noaptea de 29 spre 30 iulie 2017, cand fiul sau era la o nunta, iar in mijlocul petrecerii, cand tanarul se afla pe ringul de dans, solistul care canta la nunta a anunta la microfon ca arde o masina in parcare.

La fata locului au intervenit si pompierii, iar in urma incendiului masina a fost distrusa aproape in totalitate. Pentru ca avea asigurare CASCO, proprietarul masinii s-a indreptat spre firma de asigurari. Trei saptamani mai tarziu, firma de asigurari i-a comunicat proprietarului masinii ca "urmeaza sa efectueze investigatii referitoare la cauza, imprejurarile si marimea pagubei, urmand ca dosarul de dauna sa fie solutionat dupa finalizarea investigatiilor".

Firma de asigurari a declansat propria ancheta

Aratand ca nu a mai primit niciun raspuns din partea firmei de asigurari, proprietarul masinii a dat Allianz in judecata, cerandu-le judecatorilor sa oblige compania la plata despagubirilor in valoare de peste 11.000 de euro.

"Desi au trecut 3 luni de zile de la data deschiderii dosarului de dauna si 2 luni de la acea adresa comunicata de catre asigurator, reclamantul nu a mai fost contactat de catre societatea de asigurari in vederea efectuarii platii si nu i s-a raspuns nici la solicitarile sale prin care a cerut sa i se comunice stadiul dosarului de dauna.

Conform politei de asigurare CASCO autoturismul reclamantului era asigurat inclusiv pentru avarii si furt Clasa A si Clasa B", a aratat proprietarul masinii in proces.

Descoperirea facuta in urma anchetei

Firma de asigurari s-a aparat in proces sustinand ca, potrivit raportului intocmit de ISU, focul a pornit de la bancheta din spate, cauza incendiului fiind "folosirea intentionata a sursei de aprindere". Compania de asigurari a mai aratat in instanta ca, analizand dosarul de dauna a constatat ca fiii proprietarului masinii arse, "impreuna cu diverse alte persoane pe care le cunosteau, cu unele fiind chiar rude, au fost implicati in diferite evenimente rutiere si au solicitat despagubiri de la diversi asiguratori".

Mai mult decat atat, firma de asigurari a descoperit ca la momentul asigurarii masinii, kilometrajul masinii arata ca autoturismul are un rulaj de 58.448 km. In urma investigatiei efectuate de firma de asigurari s-a descoperit, insa, ca la data de 08.10.2013, masina avea 117.980 km, ceea ce insemna ca la momentul incendiului avea deja un rulaj de peste 200.000 km.

"In aceste conditii, autovehiculul reclamantului ar fi trebuit sa fie asigurat la o suma asigurata de 6.440 euro si nu la suma asigurata de 11.436 euro", a aratat Allianz in proces.

Firma de asigurari a mai aratat ca "in urma diferitelor evenimente rutiere in care au fost si sunt implicati membrii familiei proprietarului masinii, impreuna cu diverse alte persoane pe care le cunosteau, evenimente rutiere in urma carora au solicitat despagubiri nejustificate de la firmele de asigurari, a fost formulata o plangere penala."

Judecatorul i-a dat dreptate firmei de asigurari

In cursul lunii decembrie 2020, Judecatoria Baia-Mare a pronuntat o prima sentinta in dosarul deschis de proprietarul masinii arse, respingandu-i cererea si dand dreptate firmei de asigurari.

"Motivul pentru care asiguratorul a refuzat acordarea despagubirii solicitate de catre reclamant a fost tocmai acela ca reclamantul a furnizat date nereale cu privire la autovehiculul asigurat, fapt care a condus la incheierea contractului pentru suma asigurata de 11.436 euro.

Astfel, fata de dispozitiile legale mai sus mentionate, precum si fata de prevederile contractuale, instanta constata ca in mod justificat parata a refuzat plata despagubirii, in conditiile in care la incheierea contractului i s-au furnizat date false cu privire la autovehiculul asigurat.

Pentru aceste considerente, instanta urmeaza sa respinga cererea de chemare in judecata formulata de reclamant ca neintemeiata", a aratat Judecatoria Baia-Mare, a carei sentinta poate fi atacata cu apel.

Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
Pompierii au intervenit sâmbătă, 15 iunie, în localitetea Feleacu din Cluj. Mașina a luat foc în timp ce se afla în mișcare. Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit rapid...
Șofer zdrobit de tren în propria mașină. Victima nu a oprit la o trecere la nivel cu calea ferată fără bariere
Șofer zdrobit de tren în propria mașină. Victima nu a oprit la o trecere la nivel cu calea ferată fără bariere
Un autoturism a fost lovit violent luni seară, 17 iunie, de un tren la o trecere la nivel cu calea ferată fără bariere, în localitatea suceveană Liteni. În urma impactului, șoferul...
#masina, #incendiu, #ISU, #pompieri, #baia mare , #justitie
  1. Șeful CNAIR spune că din luna iulie "se va putea circula pe sectorul de autostradă cuprins între DN4 și Autostrada Soarelui"
  2. Condiția Casei Albe pentru ca Ucraina să fie primită în NATO
  3. Femeie oprită la aeroport de vameșii care îi controlau bagajul. Toți au fost șocați când au văzut inima din pungă FOTO
  4. Ce îi cere Slovacia olandezului Mark Rutte ca să-i susțină candidatura la șefia NATO
  5. Un adolescent a sunat la 112 să-și anunțe sinuciderea. Cum a fost găsit de polițiști
  6. Scandal mare în Poliția Cluj: Șeful IPJ, nepotul fostului ministru PSD Ioan Rus, riscă închisoarea. A fost pus sub acuzare și adjunctul
  7. Medicii și asistentele au nevoie de cursuri de comunicare, crede ministrul Sănătății. "Nu cred că mai trebuie să aşteptăm vreo 22 de ani"
  8. Medicamentul pe care nu-l putem lua în vacanța din Grecia. E folosit la dureri de cap și dinți
  9. Anunț ciudat din partea unei primării: Conducta de apă ar putea fi avariată "accidental". La ce trebuie să se aștepte localnicii
  10. Câți români trăiesc în Germania. Cifrele dure ale exodului din ultimii 30 de ani