Povestea primului roman condamnat pentru terorism: "Grenadierul" de la Jean Monnet

Duminica, 11 Octombrie 2020, ora 08:23
5591 citiri
Povestea primului roman condamnat pentru terorism: "Grenadierul" de la Jean Monnet

Au trecut aproape 18 ani de cand Dragos Ciupercescu, primul roman condamnat pentru terorism a incercat sa ucida copii aruncand cu o grenada in curtea Liceului "Jean Monnet", una dintre cele mai cunoscute scoli din Capitala. A reusit sa raneasca cinci elevi si a produs multe pagube, dupa ce dispozitivul a detonat pe trotuar. A fost arestat si condamnat, iar de mai bine de doi ani este liber.

Atacul a avut loc pe 6 noiembrie 2002 si are un motiv halucinant. Dragos Ciupercescu ar fi vrut sa se razbune pe Adrian Nastase, pe atunci prim-ministru, pentru ca nu il primise in audienta.

De fapt, povestea incepe mai demult. Dragos Ciupercescu a fost angajat in perioada 6 ianuarie 1997 - 1 martie 1999 ca militar in cadrul unei unitati apartinand Ministerului Apararii, cu gradul de caporal. A fost concediat pentru dezinteres in exercitarea atributiilor de serviciu.

El insa nu concepea sa fie dat afara si a incercat sa-si faca dreptate. A vrut sa mearga in audienta la primul-ministru, insa cererea i-ar fi fost respinsa. Atunci toata furia si-a indreptat-o catre Adrian Nastase.

Auzise ca unul dintre baietii premierului invata la Liceaul "Jean Monnet". Si a pus la punct un plan diabolic. A vrut sa se razbune pe premier lovindu-l acolo unde il doare cel mai tare, in copii.

A furat grenadele

Stia foarte bine topografia unitatii militare. Astfel, intr-o noapte, a sarit gardul, a spart usa depozitului de armament si a furat mai multe grenade si cutii cu cartuse. Potrivit rechizitoriului procurorilor, in noaptea de 10 spre 11 august 2002, Dragos Ciupercescu a furat, din depozitul de munitii al UM 01348 din Bucuresti, sapte grenade de mana defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de munitie si 144 de cartuse calibrul 7,65.

A calculat ca daca arunca o grenada de pe strada de vis-a-vis, aceasta va exploda chiar in curtea scolii.

A asteptat pana a sunat clopotelul. Din ascunzatoarea sa, a scos cuiul grenadei si a aruncat-o. Din fericire a lovit crengile unui copac, iar acestea au schimbat traiectoria dispozitivului explozibil. Grenada a detonat pe trotuar. Schijele au intrat pe sub poarta scolii si au ranit cinci copii. Explozia a distrus si mai multe bunuri.

Grenada lasata in parcul Cismigiu

Cateva luni mai tarziu, pe 14 martie 2003, Ciupercescu a amplasat o alta grenada, pe o alee frecventata din Parcul Cismigiu.

A scos cuiul si a bagat-o intr-un bulgare de zapada, crezand ca soarele va topi omatul si grenada va detona ucigand oameni. Intr-adevar, soarele a topit zapada, lasand grenada armata, insa, din fericire, acesta asezase grenada pe clapeta. Astfel ca greutatea dispozitivului a impiedicat practic explozia.

A fost descoperita de o persoana care a anuntat politia si astfel a fost evitata o tragedie. A fost prins pe o strada din Bucuresti, cand iesise la plimbare cu iubita.

Restul munitiei

Mai ramasesera doua grenade. Politistii le-au descoperit dupa ce l-au audiat pe Ciupercescu. Acesta a recunoscut faptul ca le-a ascuns in cimitirul Ghencea, in mormantul tatalui sau. A fost arestat, insa a fost condamnat de-abia in 2007 pentru terorism, la 18 ani de inchisoare.

Surse judiciare au spus pentru Ziare.com ca Ciupercescu a crezut ca dupa ce va marturisi unde sunt grenadele, va fi lasat sa plece acasa. A fost eliberat conditionat, insa, in 2016, cand a facut o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru conditii improprii de detentie.

El s-a plans ca a fost expus la fum de tigara in timp ce a fost transportat la audierile curtii, ca nu a putut sa comunice online cu sotia sa care locuia in Italia si de faptul ca trebuia sa informeze autoritatile despre toti membrii familiei pe care dorea sa ii sune, spunand ca i-a fost incalcata confidentialitatea telefoanelor.

CEDO i-a respins toate plangerile, cu exceptia celei cu privire la comunicarea online, unde a recunoscut o incalcare a drepturilor acestuia, din lipsa de reglementari in acest sens. In ianuarie 2020, Curtea a decis ca statul roman sa-i plateasca 3.000 de euro lui Dragos Ciupercescu.

Surse judiciare spun ca Dragos Ciupercescu nu mai este in prezent in Romania.

Primul roman condamnat pentru terorism vrea sa se razbune

Citeste si:
Domnule ministru, v-ați învățat să fim multifuncționali pe bani puțini!
Domnule ministru, v-ați învățat să fim multifuncționali pe bani puțini!
Nu, domnule ministru, nu ne vom abandona elevii! Vom fi lângă ei așa cum am fost întotdeauna când trebuia să luăm taurul de coarne și să ne unim pentru a face grevă, dar am renunțat...
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...