Prabusirea Turnurilor gemene ale penalilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 04 Februarie 2014, ora 00:04
12662 citiri
Prabusirea Turnurilor gemene ale penalilor (Opinii)

Nastase, Chiuariu, Fenechiu. De la inceputul anului, nume grele s-au prabusit sub ghilotina justitiei. Aceste condamnari nu inseamna ca a fost eradicata coruptia din Romania.

Suntem departe de asa ceva si acest lucru este dovedit de chiar noile dosare deschise, Carabulea si Gruia Stoica, de exemplu. Dar ceva s-a schimbat.

Eu am inteles de ce Adrian Nastase ar fi avut motive sa vrea sa se sinucida. Am inteles de ce Relu Fenechiu ar fi plans in prima noapte dupa gratii, dupa cum a relatat presa.

Nu stiu daca pierderea libertatii in sine i-a socat. Nu stiu daca in primele momente au realizat-o. Dar ceea ce s-a prabusit precum Turnurile gemene de la New York a fost sentimentul intangibilitatii cu care pare ca au trait pana acum. Au cazut de prea sus ca sa nu traiasca un soc devastator.

Cine era Adrian Nastase, El insusi? Cine era Relu Fenechiu, baronul de Iasi? Oare macar o clipa si-au imaginat, in momentele lor de glorie, cand au comis faptele pentru care sunt condamnati, ca exista cea mai mica posibilitate sa plateasca pentru infractiunile comise? Credeti ca macar o clipa au luat in calcul posiblitatea sa ajunga puscariasi, un numar la apelul de dimineata si de seara dintr-un penitenciar?

Faptul ca s-au trezit deodata muritori de rand, cetateni obisnuiti ai acestei tari, egali in fata legii cu oricare borfas de rand, a fost, probabil, socul suprem. S-a dus nu doar libertatea, ci convingerea intangibilitatii.

Si nu doar pentru ei. Turnurile gemene nu s-au prabusit doar in Adrian Nastase si Relu Fenechiu. Turnurile gemene s-au prabusit in toti penalii din politica, deja descoperiti, cercetati sau judecati, sau nedescoperiti, dar care stiu exact ce au facut. Cu totii au devenit vulnerabili in fata legii, o vulnerabilitate de neimaginat pana acum.

Iar ea este accentuata de faptul ca mai toate incercarile de a opri justitia au esuat. Inalta Curte de Casatie si Justitie a ramas independenta, superimunitatea nu a fost creata, dezincriminarea conflictului de interese a esuat, amnistia si gratierea au devenit aproape imposibile, CCR rezista.

Faptul ca institutiile esentiale ale statului sunt in picioare, ca legea se aplica, dupa cum remarca raportul MCV, iar intangibilitatile a disparut, faptul ca magistratii par sa fi prins gustul independentei si nu mai par dispusi sa renunte usor la ea sunt marile schimbari produse in societate. Schimbari seismice.

Nu spun ca sunt ireversibile. Nu spun ca asalturile nu vor continua si la un moment dat unul dintre ele macar ar putea reusi. Ma intreb, de exemplu, daca decizia comisiei de revizuire a Constitutiei ca pe viitor parlamentarii sa nu mai fie judecati doar de ICCJ nu este o caramida importanta la temelia unor noi Turnuri gemene.

Dar deocamdata suntem intr-o stare de gratie a justitiei romane care a devenit cu adevarat terifianta pentru corupti. Si principalul efect al acestei spaime ar putea fi o inhibitie a furtului. Adica exact principala misiune a unei justitii care functioneaza.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...