Predoiu nu-si doreste "o vanatoare de magistrati"

Luni, 18 Iulie 2011, ora 07:11
2161 citiri
Predoiu nu-si doreste "o vanatoare de magistrati"
Foto: Arhiva

Ministrul Justitiei spune ca practica chemarilor multiple in judecata pentru aceeasi cauza este cea mai eficienta metoda pentru a ajunge la un anumit complet de judecata, mai "favorabil". Seful Justitiei crede ca 50-60 de oameni ar putea organiza sistemul in jumatate de an.

Predoiu afirma, in cadrul unui interviu acordat Evenimentului Zilei ca declaratiile din urma cu doi ani, potrivit carora sistemul care repartizeaza aleatoriu dosarele ar fi manipulat, s-au adeverit, dupa investigatiile Inspectiei Judiciare. Au fost introdusi noi parametri tehnici, care fac mai dificila manipularea sistemului, dar "niciun fel de parametru tehnic nu poate suplini vointa utilizatorului de a respecta, corect, regula jocului".

Ministerul Justitiei nu-si doreste o "vanatoare de magistrati", ci doar independenta Inspectiei Judiciare. "Atunci cand magistratul va sti ca Inspectia Judiciara este cu adevarat independenta si ca ea nu face favoruri si nici nu se ghideaza dupa principiul "corb la corb nu-si scoate ochiul", va fi mai atent. Sunt convins de acest lucru", afirma ministrul, in cadrul interviului.

Predoiu deplange mentalitatea invechita a conducatorilor sistemului judiciar. "Sefii de instante si Parchete vor avea in perioada urmatoare un rol crucial. Multitudinea de probleme si complexitatea lor reclama interventia activa a acestor oameni in implicarea in pregatirea profesionala, in discutii cu magistratii despre perceperea reala a problemelor sistemului judiciar", mai spune Catalin Predoiu.

Intrebat daca este posibila o reforma in Justitie, oficialul a subliniat ca exista o serie de conditionari, pentru acest lucru.

Predoiu: Evaluam impactul reorganizarii asupra sistemului judiciar

"Daca puterea judecatoreasca nu devine matura si nu intelege ca face parte din statul roman. Daca liderii acestei puteri nu isi asuma sistemul cu bune si cu rele si nu vor pasi catre o abordare in care nu vor mai vedea celelalte doua puteri ca fiind o amenintare perpetua la adresa propriei existente independente.

Daca toti acesti 'daca' vor deveni realitati, in foarte scurt timp putem ajunge si la termene previzibile si rezonabile in procesele penale si civile si la o jurisprudenta unitara si la disciplina jurisdictionala si la integritate practica inafara oricarei indoieli in sistemul judiciar. Stim cu totii ca inca nu am ajuns la acesta realitate", a opinat ministrul Justitiei.

Predoiu este de parere ca sistemul judiciar este prea "incarcat" si din cauza avocatilor, care obtin amanarea proceselor la nesfarsit, uneori din motive "pitoresti".

"Prima masura concreta pe care trebuie sa o luam la nivelul CSM este sa stopam programul volumului optim de activitate. El este gresit conceput. Un al doilea lucru pe care dorim sa-l facem este ca la nivelul instantelor, printr-un demers onest, sa facem o evidenta reala a volumului de lucru. (...) esta atitudine. Daca nu punem osul la treaba in toate instantele si Parchete, daca avocatii vor continua sa obtina amanari la amanari pe motive 'pitoresti'", mai spune ministrul.

Despre raportul de tara pe Justitie, care urmeaza sa fie prezentat de catre Comisia Europeana, la 20 iulie, Catalin Predoiu subliniaza ca nu are "nici cea mai mica indoiala ca va consemna obiectiv tot ce s-a intamplat in ultimul an".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#catalin predoiu interviu, #raport tara justitie Romania, #reforma justitie catalin predoiu , #justitie
Comentarii