Premiera in Romania: Primul caz de arest la domiciliu

Joi, 06 Februarie 2014, ora 11:35
6942 citiri
Premiera in Romania: Primul caz de arest la domiciliu

Modificarile aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala au adus o premiera in Romania: primul roman arestat la domiciliu.

Judecatoria Buftea a decis, miercuri, ca masura aplicata unui suspect de santaj - arestarea preventiva - sa fie inlocuita cu arestul la domiciliu, informeaza Realitatea Tv.

Instanta a aprobat cererea acuzatului, insa Parchetul are dreptul sa depuna recurs in 48 de ore. Potrivit avocatului suspectului, insa, procutorul de caz a fost de acord cu masura arestului la domiciliu.

Cererea a fost depusa in urma modificarilor aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

Si procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu a salutat masura arestului la domiciliu.

Exista insa o problema, in legatura cu implementarea acestei modificari, deoarece nu sunt fonduri pentru achizitionarea bratarilor electronice ce ar urma sa fie aplicate celor arestati, precum si a sistemului de supraveghere prin GPS.

Noile Coduri au intrat in vigoare: reglementari noi pentru eutanasie, hartuire, recidiva, arestul la domiciliu

Conform noii legislatii, masura arestului la domiciliu consta in obligatia impusa inculpatului, pe o perioada de cel mult 30 de zile, de a nu parasi imobilul unde locuieste, fara permisiunea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza si de a se supune unor restrictii stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligatia de a se prezenta in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemat. El nu are voie sa comunice cu persoana vatamata sau membrii de familie ai acesteia, cu alti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii ori expertii, precum si cu orice alte persoane care nu locuiesc in mod obisnuit impreuna cu el sau care nu se afla in ingrijirea sa.

"Judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata poate dispune ca pe durata arestului la domiciliu inculpatul sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere", se precizeaza in noua reglementare.

In cazuri urgente, pentru motive intemeiate, cel care se afla in stare de arest la domiciliu poate parasi imobilul fara permisiunea oamenilor legii, informand imediat despre aceasta institutia, organul sau autoritatea desemnate cu supravegherea sa si organul judiciar care a luat masura arestului la domiciliu ori in fata caruia se afla cauza.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...