Premiera: Interceptarile SRI cu nepotul lui Traian Basescu, pastrate de Curtea de Apel Bucuresti

Vineri, 18 Martie 2016, ora 19:45
5521 citiri
Premiera: Interceptarile SRI cu nepotul lui Traian Basescu, pastrate de Curtea de Apel Bucuresti
Foto: Arhiva/site CCR

Curtea de Apel Bucuresti a decis sa pastreze interceptarile efectuate cu ajutorul SRI in dosarul lui Dragos Basescu, nepotul fostului presedinte, chiar daca dosarul se afla in procedura de camera preliminara.

Pe 11 martie, judecatoarea Anamaria Tranca de la Curtea de Apel Bucuresti a decis sa respinga, ca nefondate, contestatiile facute de Dragos Basescu si Ciprian Nistor impotriva deciziei de incepere a judecatii, emisa de Tribunalul Bucuresti, informeaza News.ro.

La Curtea de Apel, avocatii celor doi au invocat recenta decizie a Curtii Constitutionale privind interceptarile si au cerut eliminarea probelor de la dosar care au fost efectuate cu ajutorul Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Instanta a considerat ca probele sunt valabile si a respins cererile lui Basescu si Nistor. Mai mult, CAB i-a obligat pe cei doi la cheltuieli de judecata totale de 700 de lei.

Decizia judecatoarei nu este inca motivata.

Basescu: Ordonanta privind interceptarile nu raspunde nevoilor reale

Curtea Constitutionala a decis, in 16 februarie, ca prevederea din Codul de procedura penala potrivit careia supravegherea tehnica poate fi efectuata de "alte organe specializate ale statului" decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei este neconstitutionala.

Curtea a precizat, in motivare, ca hotararea se aplica si dosarelor aflate pe rolul instantelor.

Kovesi trage un semnal de alarma - ce efecte va avea decizia CCR privind interceptarile

Astfel, s-a nascut o adevarata controversa privind pastrarea interceptarilor SRI in dosarele in curs de judecata. Unele voci sustin ca acestea ar trebui indepartate automat, in totalitate, in timp ce altele sustin ca sunt probe obtinute legal, pe baza legii in vigoare la momentul respectiv, si numai judecatorii urmeaza sa decida in privinta pastrarii sau eliminarii acestora de la dosar.

In octombrie 2011, nepotul lui Traian Basescu a fost trimis in judecata pentru ca a cerut 1.000.000 de euro pentru a interveni la DIICOT in vederea obtinerii unei solutii favorabile intr-un dosar penal. In acelasi caz a fost acuzat de complicitate la trafic de influenta omul de afaceri Ciprian Nistor.

Potrivit rechizitoriului, pe 13 martie 2014, Dragos Basescu, impreuna cu Nistor Ciprian, i-au cerut unui om de afaceri 500.000 de euro pentru o solutie de respingere a arestarii. Dragos Basescu ar mai fi cerut 500.000 de euro pentru o solutie favorabila in cauza respectiva, cat si pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denuntatorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#interceptari SRI nepot Basescu pastrate, #proces nepot Traian Basescu interceptari SRI , #justitie