Premiera: Interceptarile SRI cu nepotul lui Traian Basescu, pastrate de Curtea de Apel Bucuresti

Vineri, 18 Martie 2016, ora 19:45
5360 citiri
Premiera: Interceptarile SRI cu nepotul lui Traian Basescu, pastrate de Curtea de Apel Bucuresti

Curtea de Apel Bucuresti a decis sa pastreze interceptarile efectuate cu ajutorul SRI in dosarul lui Dragos Basescu, nepotul fostului presedinte, chiar daca dosarul se afla in procedura de camera preliminara.

Pe 11 martie, judecatoarea Anamaria Tranca de la Curtea de Apel Bucuresti a decis sa respinga, ca nefondate, contestatiile facute de Dragos Basescu si Ciprian Nistor impotriva deciziei de incepere a judecatii, emisa de Tribunalul Bucuresti, informeaza News.ro.

La Curtea de Apel, avocatii celor doi au invocat recenta decizie a Curtii Constitutionale privind interceptarile si au cerut eliminarea probelor de la dosar care au fost efectuate cu ajutorul Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Instanta a considerat ca probele sunt valabile si a respins cererile lui Basescu si Nistor. Mai mult, CAB i-a obligat pe cei doi la cheltuieli de judecata totale de 700 de lei.

Decizia judecatoarei nu este inca motivata.

Basescu: Ordonanta privind interceptarile nu raspunde nevoilor reale

Curtea Constitutionala a decis, in 16 februarie, ca prevederea din Codul de procedura penala potrivit careia supravegherea tehnica poate fi efectuata de "alte organe specializate ale statului" decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei este neconstitutionala.

Curtea a precizat, in motivare, ca hotararea se aplica si dosarelor aflate pe rolul instantelor.

Kovesi trage un semnal de alarma - ce efecte va avea decizia CCR privind interceptarile

Astfel, s-a nascut o adevarata controversa privind pastrarea interceptarilor SRI in dosarele in curs de judecata. Unele voci sustin ca acestea ar trebui indepartate automat, in totalitate, in timp ce altele sustin ca sunt probe obtinute legal, pe baza legii in vigoare la momentul respectiv, si numai judecatorii urmeaza sa decida in privinta pastrarii sau eliminarii acestora de la dosar.

In octombrie 2011, nepotul lui Traian Basescu a fost trimis in judecata pentru ca a cerut 1.000.000 de euro pentru a interveni la DIICOT in vederea obtinerii unei solutii favorabile intr-un dosar penal. In acelasi caz a fost acuzat de complicitate la trafic de influenta omul de afaceri Ciprian Nistor.

Potrivit rechizitoriului, pe 13 martie 2014, Dragos Basescu, impreuna cu Nistor Ciprian, i-au cerut unui om de afaceri 500.000 de euro pentru o solutie de respingere a arestarii. Dragos Basescu ar mai fi cerut 500.000 de euro pentru o solutie favorabila in cauza respectiva, cat si pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denuntatorului.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...