Presedintele CSM: Risipa de resurse si munitie, independenta Justitiei este garantata prin Constitutie

Duminica, 05 Iulie 2015, ora 15:14
3111 citiri
Presedintele CSM: Risipa de resurse si munitie, independenta Justitiei este garantata prin Constitutie
Foto: Lumea Justitiei

Presedintele CSM Marius Tudose a declarat, de Ziua Justitiei, ca in numele independentei justitiei s-au antrenat societate, politicieni, televiziuni si ambasade, insa aceasta este garantata de Constitutie, in timp ce autoritatea Justitiei trece prin mana magistratului.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a participat, duminica, de Ziua Justitiei, la o ceremonie la Curtea de Apel Bucuresti - Palatul Justitiei.

El a aratat, in discursul sau, ca "laitmotivul ultimilor ani - pe fondul efervescentei din viata politica romaneasca, a bataliilor din si prin presa, a mizelor personale sau de grup - legate de unele cauze deduse judecatii ori de unele condamnari sonore - a fost si ramane independenta justitiei".

"Ca intr-o cruciada, ne-am antrenat cu totii: sistem, societate, politicieni, televiziuni, ambasade; in numele aceluiasi principiu, dar in tabere diferite, pe pozitii de adversitate, cu arme si strategii sonore - aproape toate ineficiente - si cu totii partizani ai aceleiasi idei: independenta justitiei.

S-a scris in presa, s-a discutat pe toate canalele de stiri, s-au facut verificari, s-au redactat rapoarte si comunicate de presa, s-a constituit chiar o "Comisie speciala a Senatului pentru evaluarea democratiei si a statului de drept in Romania". Si toate acestea, intr-o risipa de resurse si munitie in care ne-am antrenat unii pe altii pentru a crea ce? Independenta justitiei este un principiu fundamental al dreptului si este garantata prin Constitutia tarii.

Iar autoritatea Justitiei, respectul si increderea cetateanului in aceasta trece prin mana magistratului. Punct. Restul sunt detalii care nu au voie sa faca diferenta", a declarat Marius Tudose.

El a mai spus ca, in aceasta zi, trebuie reamintit ca "echilibrul puterilor in stat nu este o utopie si nici o simpla lozinca folosita in discursuri publice, ci un principiu fundamental al Constitutiei Romaniei".

"O competitie intre puterile statului, initiata si intretinuta indiferent de catre cine si in ce scop, nu se va finaliza niciodata cu un clasament si cu o festivitate de premiere la care sa se inalte drapelul si sa se cante imnul de stat. Intr-o astfel de competitie nu castiga nimeni, dar cu siguranta pierd societatea si cetateanul", a spus presedintele CSM.

Provocarile noilor Coduri

Totodata, el a aratat ca, la aproape un an si jumatate de la aplicarea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, adevarata provocare a acestora este data de neconstitutionalitatea unor prevederi si relativa armonizare cu legile speciale in vigoare si chiar cu alte prevederi continute in acelasi cod si i-a indemnat pe judecatori sa aiba curaj si clarviziune in luarea deciziilor.

"Contrar unor sustineri publice, venite din alte zone institutionale sau de interes, ar fi excesiv sa consideram noile coduri - penal si de procedura penala - ca fiind un esec. Trebuie, insa, sa incepem sa numim lucrurile si sa ne raportam mai intai la cauze pentru a intelege si, de ce nu, a contracara sau diminua efectele care, din pacate, trec dincolo de salile de judecata. In acest context, ma adresez colegilor judecatori - si fac apel la experienta lor profesionala - cu indemnul de avea curajul, clarviziunea si fermitatea constiintei in luarea tuturor deciziilor privitoare la actele procedurale susceptibile a fi afectate de neclaritatea sau inconsistenta normei juridice. Este o provocare profesionala individuala la care avem obligatia sa raspundem ca judecatori, inainte de a aplica un text de lege", a mai spus Tudose.

La ceremonia de la Palatul Justitiei au mai fost prezenti ministrul Justitiei Robert Cazanciuc, procurorul general Tiberiu Nitu, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, reprezentanti ai misiunilor diplomatice la Bucuresti, ai Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, ai Uniunii Nationale a Notarilor Publici, precum si reprezentanti ai institutiilor din sistemul judiciar, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Marius Tudose presedinte CSM independenta Justitiei, #Marisu Tudose discurs Ziua Justitiei , #justitie