Presedintele ICCJ: Ordonanta trebuie abrogata. Prorogarea ei doar va prelungi termenul de intrare in vigoare

Duminica, 05 Februarie 2017, ora 13:23
2578 citiri
Presedintele ICCJ: Ordonanta trebuie abrogata. Prorogarea ei doar va prelungi termenul de intrare in vigoare

Presedinta ICCJ, Cristina Tarcea, a declarat duminica, la Parlament, ca o prorogare a ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor penale nu va face altceva decat sa prelungeasca termenul de intrare in vigoare a actului normativ, in timp ce prin abrogare, OUG isi va inceta efectele.

"Am inteles ca este in discutie modalitatea juridica prin care se va rezolva aceasta problema, si anume abrogare sau prorogare. Tot ceea ce pot sa va spun ca prorogare, si in sens comun si in sens juridic, inseamna amanare.

Prin urmare, o prorogare nu ar face altceva decat sa prelungeasca termenul de 10 zile de intrare in vigoare a dispozitiilor privind modificarea Codului penal. Abrogarea inseamna abrogare, adica din momentul in care va intra in vigoare actul de abrogare, ordonanta 13 isi va inceta efectele din toate punctele de vedere", a afirmat presedinta ICCJ, intrebata despre posibilitatile retragerii OUG de modificare a Codurilor penale.

De asemenea, chestionata ce prefera intre abrogare si prorogare, sefa ICCJ a spus ca toata lumea isi doreste o abrogare.

"Ma intrebati un aspect de oportunitate si nu as vrea sa imi reproseze din nou puteri judecatoresti ca se interfereaza in puterea executiva sau legislativa. Dar nu as vrea sa dau un raspuns nici ca jurist, vreau sa dau un raspuns de bun-simt. Cred ca toata lumea asta isi doreste o abrogare", a raspuns Cristina Tarcea.

Presedinta ICCJ a mai spus ca discutiile sunt complicate si procedurile trebuie rezolvate prin procedura parlamentara.

"Dau exemplul abuzului in serviciu, atat timp cat Curtea Constitutionala a spus ca trebuiesc avute in vedere dispozitiile legii, nu il impiedica nimic pe judecator sa faca aplicarea acestei decizii a CCR si sa aprecieze ce a fost cu incalcarea legii sau ce nu a fost cu incalcarea legii.

Pentru ca discutiile sunt complicate, sunt foarte tehnice, sigur ca totul trebuie rezolvat intr-o procedura parlamentara, nu numai prin procedura parlamentara, ci prin respectarea tuturor dispozitiilor legii 24 pe 2000 privind tehnica legislativa si care prevede o procedura anterioara de consultare si de transparenta", a conchis sefa ICCJ.

Guvernul se reuneste azi, la ora 14.00, intr-o sedinta de urgenta, pentru abrogarea ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor Penale.

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat, sambata seara, ca Executivul se intruneste azi in sedinta pentru a stabili calea legala pe care o vor urma pentru abrogarea ordonantei mult contestata.

Insa primul ministru a folosit, in cadrul discursului sustinut la Palatul Victoria, in acelasi context, doua cuvinte diferite: abrogare si prorogare.

"Maine (duminica - n.red.) vom face in regim de urgenta o sedinta de Guvern pentru abrogarea acestei ordonante. Vom gasi calea legala - abrogare, prorogare, ca sa nu intre in vigoare aceasta ordonanta", a spus prim-ministrul, intr-o scurta declaratie.

Duminica insa, Guvernul a transmis un comunicat in care se anunta ca pe agenda va fi inclus "proiect de ordonanta de urgenta pentru abrogarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.13/2017"

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...