Presedintii CSM si ICCJ, de urgenta la Comisia Juridica: S-a reluat modificarea codurilor penale (Video)

Marti, 09 Iunie 2015, ora 16:53
6262 citiri
Presedintii CSM si ICCJ, de urgenta la Comisia Juridica: S-a reluat modificarea codurilor penale (Video)
Foto: Digi24

Presedintele Inaltei Curti, Livia Stanciu (foto dreapta), si presedintele CSM, Marius Tudose, au fost prezenti, marti, la sedinta Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, dupa ce au constatat ca pe ordinea de zi au reaparut o serie de proiecte care vizeaza modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala, precum si alte legi care afecteaza justitia.

Controversatele modificari, respinse teoretic si de catre presedintele Klaus Iohannis, disparusera vineri de pe site, conform relatarilor presei.

Lista cu modificarile la Codul Penal a disparut de pe siteul Camerei Deputatilor

In plus, la primul punct al ordinii de zi a fost trecut un proiect de lege pentru modificarea Art. 96 din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, proiect care se refera la raspunderea materiala a magistratilor, expunerea de motive fiind semnata de senatoarea PC Cristiana Anghel.

Presedintele Inaltei Curti, Livia Stanciu, a declarat la finalul sedintei ca reprezentantii magistratilor nu fusesera informati ca se discuta aceasta lege care ii priveste direct.

"Am urmarit ordinea de zi a comisiei juridice si am constatat cu stupoare ca eram invitati pentru ora 10 cand urma sa se dezbata legea ce vizeaza raspunderea patrimoniala a magistratilor.

Daca a existat o disfunctionalitate la nivelul stafului tehnic, sa nu se mai repete. Nu e obligatia noastra sa stam si sa vedem de cate ori se modifica ordinea de zi a comisiei", a declarat presedintele Inaltei Curti.

Pana la urma, proiectul de lege a fost respins de comisie, dar Livia Stanciu a tinut sa precizeze ca in expunerea de motive a fost inclus un citat dintr-o prezentare sustinuta de ea la o conferinta, textul fiind scos din context. "Intrati pe site-ul ICCJ sa lecturati in totalitate ce a sustinut judecatorul Stanciu si veti vedea ca, aidoma scoaterii din context a acelei sintagme 'partener de nadejde', la fel s-a procedat si aici", a declarat Livia Stanciu.

Dupa o serie de dezbateri in comisie la care au mai participat si alti membri CSM, dar si reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Comisia juridica a decis sa amane cu o saptamana, dezbaterea celor 22 de proiecte de lege de modificare a Codurilor Penal si de Procedura Penala.

In timp ce vicepresedintele comisiei, deputatul Ciprian Nica (PSD) a propus termenul de o saptamana, judecatorul Marius Tudose, presedintele CSM, a solicitat un termen de doua saptamani, explicand ca nu este suficient timp pentru avizarea modificarilor.

Si presedintele ICCJ Livia Stanciu a aratat ca este vorba despre proiecte deosebit de importante si nu poate sa spuna un punct de vedere atat de rapid, mai ales ca este vorba despre "un pachet de proiecte care vizeaza modificari substantiale cu privire la Codul Penal si Codul de Procedura Penala", ambele fiind legi organice si care "reprezinta fundamentul pe care isi desfasoara activitatea justitia".

In schimb, secretarul de stat in MJ Liviu Stancu a sustinut ca trebuie urgentata discutia asupra proiectului guvernului de modificare a Codurilor, elaborat din 2014, o pozitie similara exprimand si senatorul PSD Serban Nicolae, initiator al modificarii CP referitoare la arestul preventiv si la incatusare.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#modificari Cod Penal comisia juridica, #Stanciu comisia juridica, #presedinte CSM modificari coduri penale , #justitie