Primarul si viceprimarul din Hunedoara, trimisi in judecata

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 15:42

   

Primarul si viceprimarul din Hunedoara, trimisi in judecata
Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a primarului din Hunedoara, Ovidiu Marius Hada (PNL), a viceprimarului Nicolae Robert Dan (PNL), precum si a tatalui primarului, in legatura cu atribuirea unor contracte cu incalcarea regimului conflictelor de interese.

Potrivit unui comunicat remis vineri de DNA, primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu-Marius Hada, va fi judecat pentru 10 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si 16 infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese.

Viceprimarul Nicolae Robert Dan este acuzat de 22 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si 41 infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese.

Sefa serviciului buget-finante din cadrul Primariei Hunedoara, Daniela Aerita Capalna, va fi judecata pentru 22 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si 41 infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese.

In acelasi dosar a fost trimis in instanta si un fost inspector de specialitate de la Compartimentul Achizitii Publice al Primariei Hunedoara, Ioan Tiplea, pentru 41 de infractiuni de conflict de interese, 22 de infractiuni de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si 12 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata.Gligor Hada, presedinte al Asociatiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara, este acuzat de complicitate la infractiunea de conflict de interese, in forma continuata si complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii anticoruptie arata ca, in perioada septembrie 2008 - iunie 2009, Primaria Municipiului Hunedoara a efectuat mai multe achizitii publice de la firmele controlate de catre Ioan Tiplea, inspector de specialitate la Compartimentul Achizitii Publice al Primariei, respectiv de la firmele SC T&R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva si SC TIMKAR SRL Deva, cu incalcarea regimului conflictelor de interese, de o parte din sumele platite de Primarie beneficiind si Asociatia Umanitara al carei presedinte este Gligor Hada, tatal primarului Ovidiu Marius Hada. Toate contractele s-au incheiat si derulat pe fondul existentei unor relatii personale intre Ovidiu Marius Hada si Ioan Tiplea, potrivit DNA.

Achizitiile publice au fost incheiate in mod nelegal sub controlul direct al inculpatilor Ovidiu Marius Hada si Robert Nicolae Dan, primar, respectiv viceprimar al Primariei Municipiului Hunedoara, care aprobau referatele, notele justificative si comenzile adresate firmelor controlate de Ioan Tiplea, impreuna cu Daniela Arieta Capalna, in calitate de sef serviciu buget, finante, contabilitate.

Inscrisurile necesare efectuarii achizitiilor publice erau intocmite de Tiplea si tot prin intermediul acestuia se livrau bunurile ori serviciile comandate Primariei Municipiului Hunedoara de catre cele trei firme.

In concret, in perioada septembrie 2008 - iunie 2009, Ovidiu Marius Hada, in calitate de primar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea, in mod nelegal, a unui numar de 15 plati in suma totala de 209.945,90 de lei (aproximativ 51.919 de euro) catre S.C. T& R LOGISTICS PLASTICO S.R.L. si SC TIMKAR SRL, pentru un numar de noua achizitii publice efectuate in mod nelegal.

In aceasta modalitate, au fost achitate bunuri si servicii care, la momentul platii, nu erau livrate si executate. In aceeasi perioada, Ovidiu Marius Hada, in virtutea functiei sale, a contribuit la efectuarea, de catre aceeasi primarie, a unui numar de 16 achizitii publice, in valoare de 367.944,75 de lei (aproximativ 90.992 de euro), de la cele doua firme controlate de Tiplea.

La randul sau, in aceeasi perioada, Nicolae Robert Dan, uzand de functia sa de viceprimar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea in mod nelegal a unui numar de 34 plati in suma totala de 412.847,09 de lei (aproximativ 102.096 de euro) catre cele doua firme controlate de Tiplea, pentru un numar de 20 de achizitii publice efectuate in mod nelegal.

Banii achitati reprezentau contravaloarea unor bunuri si servicii care, la momentul platii, nu fusesera predate sau executate. De asemenea, Nicolae Robert Dan, in exercitarea atributiilor de serviciu, a determinat incheierea intre Primaria Municipiului Hunedoara si firmele controlate de Ioan Tiplea a unui numar de 39 de contracte de achizitii publice in valoare de 728.450 de lei (aproximativ 180.144 de euro).

In acest scop, Ioan Tiplea a intocmit in fals 12 facturi fiscale, emise in numele celor doua societati comerciale beneficiare a contractelor de achizitii publice, in care a inserat mentiuni nereale cu privire la cantitatile de bunuri si servicii.

La incheierea acestor contracte a contribuit si Daniela - Arieta Capalna, in calitate de sef serviciu buget, finante, contabilitate al Primariei Municipiului Hunedoara.

La data de 1 septembrie 2008, S.C. T & R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva, al carei asociat si administrator era Ioan Tiplea, a incheiat un contract de inchiriere a unui utilaj (buldoexcavator) cu Asociatia Misionar Umanitara Maranatha Hunedoara, condusa de Hada Gligor, tatal primarului din Hunedoara.

La aceeasi data, Primaria Municipiului Hunedoara a incheiat, in mod nelegal, un contract de prestari servicii cu aceeasi firma, servicii ce vizau folosirea utilajului respectiv. Intreaga suma de bani incasata de firma in baza acestui contract, respectiv 93.235,92 de lei, a fost virata in contul asociatiei conduse de Gligor Hada.

Consiliul Local al Municipiului Hunedoara s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 698.748,57 de lei. In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile apartinand lui Ioan Tiplea si Gligor Hada.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3742 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
veni-vidi-ciuciu
rank 5
Ati sesizat marsavia de pe Ziare.com?
Intr-un articol de doua pagini, in care este vorba de un primar si un viceprimar acuzati de coruptie, nu apare deloc apartenenta politica a acestora.
Nicaieri in articol nu apare faptul ca cei doi sunt de la PNL!

daca ar fi fost de la PDL, acest "amanunt" ar fi aparut de cel putin 10 ori in articol!

Stati putin ca imediat apar "colaboratorii" de serviciu sa ne explice ca de fapt astia doi PNL-isti au fost dirijati de Basescu si pana la urma tot PDL e de vina ca doi primari de la PNL sunt niste escroci!

Halal ziare-com!
conti
rank 5
Primarul si viceprimarul din Hunedoara, trimisi in judecata
Interesant.Nu se scrie de la ce partid este acest primar,ca doar n-o fi apolitic.Faptul ca nu scrie apartenenta nu poate fi decat de la USL.Ne asteptam la o alta manifestare de sustinere?Doar penelistii ar putea fi altfel.Presupun.
stanciutaciu
rank 1
da, usl
mai exact PNL. Asteptam cu nerabdare mitinguri si proteste! Ce, asta nu-i nimic,trebuie neaparat sesizat PE-ul. Acest primar "onest“ este haituit de presedinte.......mai mult ca sigur e comanda politica! Cum *** poate domnul presedinte sa comande arestarea atator personulitati, "curate" precum lacrima lui ovidiu?? Of, of, of, nu mai inteleg nimic, dar......nimic
nightmare
rank 5
sunt PeNaLi .....si am aflat de pe celalate site-uri ale ziarelor on line ca tatal primarului Gligor Hada este mare preot al penticostalilor hunedoareni ,adica mare pocait ....acu s-au bagat si pocaitii in politica ....vai de Hunedoara!!!
faptul ca tatal primarului era mare mahar peste pocaiti ar fii fost cauza principala de racolare in PNL ,reusind astfel sa se razbune pe fostul primar ....care banuiesc era PDL
nightmare
rank 5
daca erau PDL ,ar fii fost pe prima pagina ....dar cum sunt penali ,stirea a fost ceva neimportant ....lool
...
Gelutu
rank 1
Ovidiu Hada
Il cunosc foarte bine pe acest (ne)om!
A fugit pe tinpul nebunului locuind in Seattle statul WA ,lucrand ca electrician prin 2002-2003 sa mutat in Vancuver WA zona Portland unde a lucrat tot ca electrician dupa care prin 2007 a devenit primarul Hunedoarei pt. PNL
Era un Inchipuit,le stia pe toate,ii sarea tandura la o clipita ,nu avea prieteni era tot tinpul in conflict cu nevastasa,traia de pe o zi pe alta si nu era bogat dupa cum am vazut un articol mai vechi despre el.
Desi era din familie de pocaiti nu facea parte dintre ei ,mergea la biserica la pasti si la cracin fiinca nici acolo nu era agreat de nimeni!
Ghilotina
rank 5
PNL este in stransa legatura cu DIE care se ocupa cu astia de afara . Si cultele din Ministerul Culturii , la fel . Premierul se vede ca i-a scapat din mana ....
PNL a avut foame mare de oameni cand i-a dat pe astia de la PD afara d la guvernare .
Asa ca a adunat oameni de peste tot si si-a facut treburile cu ei .
Cel mai bine au derulat prin Johannis miliarde , ca doar trebuia sa avem Sibiul Capitala Culturala Europeana ....

Deh .... daca nu vreti sa credeti ca unii au fisele la toata lumea in tara asta .... si astia nu tin de Basescu .....
Te-o
rank 5
Hotii PNL-isti de la Hunedoara
Sunt stupefiat!Un intreg articol si nici o referire la pricipalul vinovat pentru hotiile PNL-iste de la Hunedoara:Traian Basescu!Ceva se intampla!Teo
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor