Cum a fost obligat un apicultor sa isi mute albinele pentru ca s-a apropiat prea mult de stupii unui alt crescator de albine

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Luni, 10 Mai 2021, ora 03:15
6438 citiri
Cum a fost obligat un apicultor sa isi mute albinele pentru ca s-a apropiat prea mult de stupii unui alt crescator de albine
Un apicultor l-a dat in judecata pe vecinul care si-a pus stupii prea aproape de el FOTO Pixabay

Un crescator de albine din judetul Vaslui a fost obligat, in urma unui proces deschis de un alt apicultor, la Judecatoria Husi, sa isi mute albinele "cu respectarea dispozitiilor legale incidente (distante minime si directie de zbor)".

Printr-un proces deschis la Judecatoria Husi, un apicultor din judetul Vaslui, le-a cerut judecatorilor sa il oblige pe un alt apicultor sa isi mute cei 100 de stupi de pe un teren invecinat. In proces, apicultorul a aratat ca detine 55 de stupi, iar in noiembrie 2019 a constatat ca pe un teren lipit de terenul sau un apicultor si-a amplasat 100 de stupi "incalcand normele si legislatia ce reglementeaza apicultura".

Apicultorul reclamant a aratat ca stupina apicultorului vecin ii aduce "grave prejudicii, existand chiar posibilitatea disparitiei familiilor de albine pe care le detine".

"Din tratatele care reglementeaza domeniul, orientarea stupilor de albine in vatra stupinei se face cu urdinisurile catre sud-est, or stupina ce a amplasat-o se afla exact pe directia sud-est, directia de zbor a albinelor stupinei ce o detine reclamantul, functie de zona de colectare.

Amplasarea stupinelor nu se face niciodata pe directia de zbor a albinelor din stupine apropriate si se amplaseaza in functie de potentialul melifer al surselor de cules si potrivit prevederilor legale la o distanta cuprinsa intre 1 si 3 km de alte stupine", a aratat avocatul apicultorului reclamant in instanta.

Decizia instantei

Judecatoria Husi a admis in parte cererea apicultorului care a deschis procesul, aratand ca "din probatoriul administrat in cauza, instanta retine ca vatra stupinelor reclamantului se afla pe directia de zbor a altor stupine, in concret ale paratului, iar vatra stupinelor paratului a fost amplasata intre stupina reclamantului si sursa materialului melifer, incalcandu-se, altfel prev. art. 13 alin. 4 din Legea 383/2013".

Astfel, instanta a decis ca apicultorul dat in judecata sa isi amplaseze stupii astfel incat sa respecre legea apiculturii. Judecatoria Husi a considerat ca solicitarea de obligare a apicultorului de mutare a stupilor de pe terenul invecinat este exagerata.

Sentinta Judecatoriei Husi nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Gigi Becali a pus în genunchi statul român. Ce despăgubiri trebuie să primească în urma deciziei CEDO
Gigi Becali a pus în genunchi statul român. Ce despăgubiri trebuie să primească în urma deciziei CEDO
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat motivarea oficială în procesul lui Gigi Becali și a stabilit o sumă istorică pentru daune morale. „Azi am primit o veste pe care o...
Cum soția Melania și fiica Ivanka ar putea salva afacerile lui Donald Trump
Cum soția Melania și fiica Ivanka ar putea salva afacerile lui Donald Trump
Imperiul imobiliar al lui Donald Trump ar putea fi salvat de soția sa, fosta primă doamnă Melania Trump, după ce fostului președinte i s-a interzis să desfășoare afaceri în statul New York...
#stupi, #albine, #proces, #apicultura , #justitie