Ziare.com

Minunile justitiei din Romania. O grefiera, doctor in Drept, si-a dat superiorii in judecata cerand sa ii fie platit sporul de doctorat

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 00:07

   

Minunile justitiei din Romania. O grefiera, doctor in Drept, si-a dat superiorii in judecata cerand sa ii fie platit sporul de doctorat
Grefiera-sefa a Judecatoriei Filiasi s-a judecat cu Tribunalul Dolj si Curtea de Apel Craiova pentru ca i s-a refuzat plata sporului de doctorat, grefiera obtinand in 2015 titlul de doctor in Drept.


Devenita doctor in Drept in 2015, cu lucrarea "In cautarea echilibrului dintre exercitiul dreptului la viata privata si cel al libertatii de exprimare", grefiera-sefa a Judecatoriei Filiasi, Maria Buzarnescu, a deschis proces in care a cerut sa ii fie platit sporul pentru titlul de doctor in procent de 15% din indemnizatia de incadrare bruta, pentru perioada 15 iunie 2015 - 5 noiembrie 2016 (data intrarii in vigoare a Legii nr. 193/2016). De asemenea, grefiera a solicitat sa ii fie platite si dobanzi aferente sumelor compensatorii calculate de la data de 15 iunie 2015 pana la achitarea efectiva a banilor.

In 2018, printr-o sentinta definitiva a Curtii de Apel Timisoara, unde procesul a fost stramutat, grefiera a obtinut obligarea Curtii de Apel Craiova si a Tribunalului Mehedinti, la plata sporului de doctorat cerut.

"Reclamanta are un plus de cunostinte"

In 2019, grefiera a deschis un nou proces, cerand sa ii fie platit sporul de doctor si pentru o perioada de dupa intrarea in vigoare a Legii 193/2016, cand acest drept nu i-a fost platit. Tribunalul Timis i-a dat dreptate aratand ca "prin legile anuale de salarizare, aceste sume compensatorii ar fi trebuit incluse in salariul de baza, indiferent de data dobandirii titlului stiintific de doctor".

"Existenta mai multor acte normative, adoptate succesiv, in baza carora s-a intentionat salarizarea unica a bugetarilor nu poate constitui un temei legal pentru instituirea unui tratament diferentiat si pentru nesocotirea principiului egalitatii de tratament fata de toti salariatii si care presupune plata egala pentru munca de valoare egala. Pentru toate categoriile de personal aflate in situatii identice, salarizarea trebuie sa se faca la nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica unde sunt incadrati", se arata in sentinta Tribunalului Timis.

"In speta in cauza, reclamanta are un plus de cunostinte profesionale in domeniul in care isi desfasoara activitatea in cadrul institutiei, cunostintele de drept dodandite de aceasta folosind in exercitarea functiei de grefier. Asadar plusul de cunostinte detinut de catre aceasta in domeniul drept serveste angajatorului. Ca atare, instanta apreciaza ca reclamanta este indreptatita la acordarea sporului de 15% din salariul de baza, ca suma compensatorie", se arata in sentinta Tribunalului Timis prin care Curtea de Apel Craiova si Tribunalul Dolj au fost obligate sa ii achite sporul de doctor grefierei-sefe de la Judecatoria Filiasi.

Sentinta, modificata in apel

In 29 iulie 2020, Curtea de Apel Timisoara a pronuntat sentinta finala prin care ii respinge grefierei cu doctorat cererea de acordare a sporului pentru perioada noiembrie 2016 - iunie 2017.

"Asa cum cu usurinta se poate observa din interpretarea gramaticala a textului,art. 19 ind.1,alin.2 din Legea nr. 284/2010,modificata prin Legea nr. 193/2016 conditioneaza acordarea sporului de doctorat de formularea unei solicitari prealabile adresata angajatorului,precizand ca drepturile se acorda din luna urmatoare formularii cererii. Ori,asa cum corect arata parata apelanta Curtea de Apel Craiova, reclamanta nu a formulat in perioada 06.11.-2017 nicio cerere pentru acordarea sporului de doctorat in conditiile prevazute de art. 19 ind.1 din Legea nr. 284/2010,prima solicitarea de acest gen fiind facuta,potrivit inscrisurilor administrate de prima instanta de fond, la data de 14.09.2018,cu mult dupa epuizarea intervalului de timp in discutie,motiv pentru care ea nu poate beneficia de aceste drepturi in mod retroactive", se arata in sentinta Curtii de Apel Timisoara, care este definitiva.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre grefiera proces spor de doctorat
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7727 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dacă nu-i și doctoratu' aista vreun copy/paste, sporul e corect!

Pentru data de la care trebuie acordat se aplică principiu': "Nu-i dă cui nu cere, la timp!"

 

Cu voia dvs 4% nu cu software, ca la Codrula. 933 lei pe luna

ii plateam.

in romania nu se plateste munca ci diplomele ??

pai daca doamne fereste o sa se faca toti brutarii cu facultate si diplome moare tara de foame ca ajunge painea la 100 lei ....mai oameni buni noi in Rromanica suntem tampiti ? cum ne dezvoltam cand noi nu platim munca sau postul ocupat ci sporuri de diplome ...si daca unul cu doctorat in fizica se angajeaza la spital primeste salariul cu spor al chirurgului sef ???

Cam vorbesti

sa te afli-n treaba.
Textul legal din 2017 este similar cu cel anterior, si spune acum asa:
"Personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație lunară pentru titlul științific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat in plată, dacă iși desfășoară activitatea in domeniul pentru care deține titlul."
Un grefier doctor in drept isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul stiintific de doctor, prin urmare trebuie sa beneficieze de sporul asociat.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor