UPDATE Ministerul Justitiei anunta numele celor sase candidati pentru functia de procuror european delegat in Romania

Vineri, 29 Ianuarie 2021, ora 14:14
5458 citiri
UPDATE Ministerul Justitiei anunta numele celor sase candidati pentru functia de procuror european delegat in Romania
Ministrul Justitiei, Stelian Ion FOTO Facebook/Stelian Ion

Ministerul Justitiei a anuntat, vineri, ca a selectat sase candidati pentru functia de procuror european delegat in Romania.

Este vorba despre Dana-Manuela Ana, Camelia-Elena Grecu, Constantin Irina si Jean-Nicolae Uncheselu - Directia Nationala Anticoruptie, Dana-Cristina Bunea - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Florin Bogdan Munteanu - Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi, conform Agerpres.

Interviurile

Luni au fost intervievati trei candidati: Dana Manuela Ana, Cristina Dana Bunea si Camelia Elena Grecu, in timp ce marti s-au prezentat in fata comisiei Constantin Irina, Paul Chiosac, Claudia Irina Chivu, Alexandru Liviu Lascu, Florentina Mirica si Bogdan Florin Munteanu.

Miercuri au sustinut interviurile George Nica, Gianina Oreviceanu, Gabriela Popa, Jean Nicolae Uncheselu si Elena Hach.

Comisia de selectie a fost formata din ministrul Justitiei, Stelian Ion - presedinte; seful Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu; procurorul DNA Anca Jurma si Gheorghe Bocsan, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit calendarului selectiei, pe 29 ianuarie urmeaza sa fie afisate rezultatele.

Atributiile unui procuror european

Procurorii europeni delegati in Romania vor actiona in numele Parchetului European (EPPO) in statele lor si vor avea aceleasi competente ca procurorii nationali in ceea ce priveste investigatiile, urmaririle penale si trimiterea in judecata.

EPPO va ancheta si va urmari penal fraude si alte infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile si veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (daca implica cel putin doua state membre si prejudiciul este de cel putin 10 milioane euro), spalarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, coruptia activa si pasiva si deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizatie criminala daca principalele activitati constituie infractiuni ce aduc atingere bugetului UE.

EPPO isi poate exercita competenta si in cazul unor infractiuni cu repercusiuni la nivelul UE sau daca ar fi savarsite de functionari, alti agenti ai UE sau membri ai institutiilor UE, chiar daca prejudiciul este inferior sumei de 10.000 euro.

Procurorii europeni vor beneficia de instruire

Noua institutie a Parchetului European (European Public Prosecutor's Office - EPPO), condusa de fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, a atribuit un contract de furnizare de "servicii specializate de training in domeniul de lucru al EPPO", training care va include cursuri de legislatie, jurisprudenta si tehnici de investigatie pentru personalul Parchetului, inclusiv pentru procurorii europeni.

Contractul atribuit de EPPO consortiului format din EJTN si ERA a fost incheiat pe 2 ani si va putea fi reinnoit de 2 ori, pe perioade de cate un an. Valoarea de atribuire a fost de 469.400 euro plus TVA, pretul de achizitie fiind estimat initial la 500.000 euro plus TVA, relateaza Profit.ro.

Mai puteti citi:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ministerul justitiei, #stelian ion, #parchetul european, #procurori , #justitie
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Nulitatile pe coverta. Uncheselu merita. Are note obtinute de 6