Procurorul general a vazut OUG pe Justitie: Magistratii nu sunt incantati. Majoritatea celor gratiati revin in penitenciare si atunci ce am facut?

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 17:25
2401 citiri
Procurorul general a vazut OUG pe Justitie: Magistratii nu sunt incantati. Majoritatea celor gratiati revin in penitenciare si atunci ce am facut?

Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat, miercuri, dupa sedinta plenului CSM, ca nu exista "absolut nicio justificare rationala sa venim acum cu acte de clementa, afara de cazul ca nu avem vreun interes care sa fie ocult" si ca magistratii nu sunt incantati de ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarile la Codul Penal.

"Nu exista absolut nicio justificare rationala sa venim acum cu acte de clementa, afara de cazul ca nu avem vreun interes care sa fie ocult. Nu pot sa fac nicio speculatie in acest moment, insa vom vedea ca lucrurile vor iesi la suprafata intotdeauna", a spus Lazar, dupa sedinta plenului CSM.

Procurorul general a adaugat ca unele modificari ale Codului Penal, promovate prin proiectul de ordonanta initiat de Ministerul Justitiei, nu satisfac nevoile activitatii de urmarire penala.

"Cu referire la denunt, nu satisface nevoile activitatii de urmarire penala si de asemenea si alte modificari care am vazut ca sunt propuse acolo, la o prima privire.

Ministerul Public va prezenta un punct de vedere in zilele urmatoare. Nu suntem de acord cu acest proiect de ordonanta de urgenta (privind gratierea - n.red.)

Noi avem nevoie sa consolidam institutiile Justitiei in conformitate cu strategia pe care Justitia o are pentru urmatorii ani", a mai spus Lazar.

El a sustinut ca nu exista niciun interes prioritar national pentru proiectul de gratiere si de modificare a Codului Penal.

"Asa cum este vazut proiectul de lege, nu exista niciun interes prioritar national pentru acest proiect de lege, este foarte clar.

De asemenea, survine suspiciunea acestei emotii colective care a fost ridicata prin mijloacele media. Un val de emotie colectiva din care rezulta un mare semn de neincredere in Justitie, ceea ce este total fals, pentru faptul ca magistratii nu pot iesi sa respinga punctual fiecare dintre acuzele care se aduc la adresa Justitiei. Nu e cazul sa vina cineva cu un proiect de ordonanta de gratiere.

Doresc sa va asigur ca Justitia se infaptuieste cum s-a infaptuit de catre profesionisti responsabili, noi trebuie sa avem incredere ca toate lucrurile vor fi clarificate, vor fi date solutii temeinice si legale in toate dosarele", a declarat procurorul general.

Augustin Lazar a precizat ca magistratii nu sunt incantati de proiectul Ministerului Justitiei.

"Ministerul Public si, in general, magistratii, am discutat in CSM, pot sa va spun ca nimeni nu e incantat de acest proiect. Colegii au avut cuvinte de critica la adresa acestui proiect, dupa cum ati putut vedea si dumneavoastra in dezbatere. Nu exista o nevoie, un imperativ care sa fie national ca in acest moment sa iesim cu un astfel de act normativ", a mai spus Lazar.

Referitor la gratiere, procurorul general a fost de parere ca masura nu ar rezolva problema suprapopularii penitenciarelor.

"Nu numai in Romania avem penitenciare suprapopulate, si in alte state europene avem aceeasi problema, insa faptul de a da o gratiere nu rezolva problema. S-a demonstrat ca, dupa foarte putin timp, majoritatea celor care au fost gratiati revin in penitenciare si atunci ce am facut?

Mai dam o data de lucru organelor judiciare, mai expunem cetatenii tarii la un val de criminalitate care va iesi din penitenciare dupa ce am facut eforturile sa-i adunam acolo pentru executarea sanctiunilor", a declarat Augustin Lazar.

Ministrul Justitiei a anuntat miercuri ca a elaborat o OUG care scoate circa 2.500 de detinuti din puscarie si o ordonanta care modifica si completeaza Codurile Penale.

Cele doua ordonante au fost promovate fara consultare publica si fara acordul institutiilor judiciare. Presedintele Inaltei Curti a dezvaluit ca a primit proiectul miercuri, pe email,, iar procurorul general a spus ca ordonanta de modificare a Codurilor Penale este "un proiect penibil".

Citeste si:
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi...
Sursa: NEWS.RO