Procurorul general comenteaza modificarea Codurilor Penale: Un proiect penibil, trebuie sa avem incredere in Justitie

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 12:19
9768 citiri
Procurorul general comenteaza modificarea Codurilor Penale: Un proiect penibil, trebuie sa avem incredere in Justitie
Foto: Hepta.ro

Procurorul general, Augustin Lazar, este de parere ca o ordonanta de modificare a Codurilor Penale reprezinta "un proiect de lege penibil" si ca trebuie avuta incredere in Justitie.

"Este un proiect de lege penibil. Eu zic ca vointa legiuitorului a fost foarte clara atunci cand a incriminat aceste fapte", a spus Lazar, referitor la OUG de modificare a Codurilor Penale.

"Daca s-au inceput aceste cauze, ele trebuie sa mearga la instanta, sau sa avem incredere in judecatorii care le vor judeca. Justitia este ceva foarte serios si doresc sa va asigur ca nimeni nu se gandeste sa faca altceva decat sa-si indeplineasca in mod corect atributiile de serviciu.

Judecatorii si procurorii se gandesc ca, la fel cum raspund cei care au incalcat legea, si ei pot sa raspunda, si au un sentiment al responsabilitatii cand administreaza un dosar", a mai subliniat Augustin Lazar.

Totodata, acesta a tinut sa precizeze ca "magistratii sunt oameni seriosi" si ca "trebuie sa avem incredere in Justitie".

"Este o emotie colectiva care sustine ca nu poti avea incredere in magistrati, ca trebuie sa vii cu un act care sa corecteze ce fac magistratii. Asta este fals. Magistratii sunt oameni seriosi, trebuie sa avem incredere in Justitie, este o Justitie europeana", a completat procurorul general.

In Franta, inchisorile sunt depasite 200%, dar nu s-au grabit sa elibereze infractorii

Nu in ultimul rand, acesta a spus, in contextul discutiei despre gratiere, ca supraaglomerarea reprezinta o problema si in Franta, dar acolo nu sunt pusi in libertate detinutii.

"In Franta, din cate am inteles la ultima vizita pe care am avut-o saptamana trecuta, ei au o depasire de 200% si pentru statul francez reprezinta o problema, dar nu s-au repezit sa puna in libertate infractorii. Din cat s-a dovedit, din studiile facute pana in prezent, majoritatea celor condamnati care au fost pusi in libertate in timp foarte scurt revin si dau de lucru organelor judiciare", a explicat Augustin Lazar.

Ministerul Public: Acte de clementa de genul gratierii si amnistiei dovedesc lipsa de vointa a autoritatilor statului in fata criminalitatii

Tot miercuri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PIICJ) a facut cateva precizari, "avand in vedere dezbaterile din spatiul public referitoare la adoptarea unor modificari legislative privind gratierea si amnistia".

"Prioritatea PICCJ in acest moment o reprezinta consolidarea capacitatii institutionale in lupta impotriva criminalitatii in general si a coruptiei si conflictului de interese in mod special.

In acest context, promovarea unor acte de clementa de genul gratierii si amnistiei - in conditii de netransparenta si fara o prealabila consultare a CSM, astfel cum prevede legislatia in vigoare -, nu doar ca ar fi in contradictie cu obiectivele Ministerului Public, dar ar fi de natura sa demonstreze lipsa de vointa si slabiciunea autoritatilor statului in fata criminalitatii", se arata in comunicat.

Gratierea nu s-a discutat in sedinta de guvern, dar Ministerul Justitiei a elaborat deja un proiect in acest sens

Miercuri, presedintele Klaus Iohannis a prezidat in premiera sedinta de guvern.

La inceputul reuniunii, seful statului a subliniat ca gratierea si modificarea Codurilor Penale nu se vor discuta azi.

Ordinea de zi a sedintei a fost pusa la dispozitia presei abia in timp ce presedintele vorbea de la masa Guvernului si ea nu contine nicio referire la modificari legislative in domeniul Justitiei. Iohannis a precizat ca nici pe ordinea de zi suplimentara nu vor fi puse ordonantele care se refera la gratiere si modificarea Codurilor Penale.

Mai mult, seful statului a subliniat ca premierul Grindeanu s-a angajat ca aceste chestiuni sa nu fie "bagate peste noapte" in nicio sedinta de guvern, ci prezentate public dupa ce Guvernul va ajunge la o forma finala a proiectelor.

Ulterior, premierul Sorin Grindeanu a declarat ca nu a existat intentia de a pune pe ordinea de zi ordonanta de urgenta care vizeaza gratierea si pe cea referitoare la modificarea Codurilor Penale, dar Ministerul Justitiei a elaborat cele doua proiecte care au fost transmise astazi catre institutiile indreptatite sa isi spuna punctul de vedere.

"Ministerul Justitiei a elaborat doua acte normative care sunt in dezbatere publica. Au fost finalizate ieri, au fost trimise spre consultare la CSM, Inalta Curte si Parchetul General. Cele doua vizeaza gratierea si nu amnistia, si nu fapte de coruptie, fapte, grave, ci si recuperarea prejudiciului. Al doilea vizeaza hotararile CCR care stabileste (sic!) pentru anumite fapte sa fie mai bine precizate. Prin prezenta mea si semnatura mea au fost transmise tuturor celor interesati", a spus ministrul Justitiei, Florin Iordache.

Si presedintele Klaus Iohannis, si judecatorii au cerut sa nu modifice Codurile Penale fara dezbatere publica si fara avizul CSM.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...