Procurorul general interimar: In decembrie 1989, Romania s-a aflat in stare de razboi

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 23:23
5844 citiri
Procurorul general interimar: In decembrie 1989, Romania s-a aflat in stare de razboi
Foto: Arhiva Hepta.ro

In decembrie 1989, Romania s-a aflat in stare de razboi, sustine procurorul general interimar, Bogdan Licu, in ordonanta prin care dispune redeschiderea dosarului Revolutiei.

"Incepand cu data de 17 decembrie 1989 si pana la retragerea trupelor armatei in cazarmi, Romania s-a aflat in fapt in stare de razboi, pentru toate institutiile cu atributii in privinta asigurarii ordinii publice si sigurantei nationale existand reprezentarea ca ne aflam in pragul unei iminente invazii cu trupe terestre si desant aerian si naval", se arata in document, potrivit News.ro.

Dosarul Revolutiei va fi redeschis: Nu s-au facut toate demersurile pentru aflarea adevarului

Bogdan Licu mai spune ca, din modul de desfasurare a anchetei in dosarul Revolutiei rezulta ca nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esentiale referitoare la evenimentele din perioada 17-30 decembrie 1989.

"Desi ordonanta retine existenta razboiului radio-electronic, ea se rezuma la a mentiona faptul ca acesta a "amplificat starea de psihoza si incertitudine creata in randul militarilor si populatiei civile", dar nu raspunde unor intrebari firesti privind scopul acestui razboi, necesitatea declansarii acestuia, scopul urmarit, si nu au fost identificati cei care l-au dispus si pus in executare", arata Licu.

Maries, despre redeschidrea dosarului Revolutiei: O decizie normala, spala partial pacatele Parchetului General

In plus, in dosar se vor efectua cercetari pentru infractiunea de genocid. "In ipoteza in care in cauza se dovedeste ca atat diversiunea terorist-terestra, cat si cea radio-electronica (aeriana si navala) si psihologica aveau drept scop crearea unui conflict armata-securitate, armata-armata si ulterior determinarea unei interventii militare externe in scopul de a se produce un numar cat mai mare de victime (60.000 potrivit informatiilor difuzate de media), justificand astfel preluarea puterii de catre structura nou constituita, si descurajand astfel orice alta forma de opozitie, in cauza se poate retine infractiunea de genocid", scrie in document.

Dosarul Revolutiei va fi redeschis, a anuntat, marti, procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu, precizand ca decizia de clasare din septembrie 2015 a fost infirmata in urma reanalizarii cauzei, care a stabilit ca aceasta este netemeinica si nelegala.

Licu a precizat ca mai multe aspecte din ancheta au zadarnicit aflarea adevarului si "identificarea tuturor faptuitorilor, precum si a faptuitorilor din spatele faptuitorilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#dosar Revolutie redeschis, #Bogdan Licu dosar revolutie , #justitie