Proiectul Iordache de modificare a Legilor Justitiei: Forumul Judecatorilor solicita interventia Comisiei Europene

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 00:01
8087 citiri
Proiectul Iordache de modificare a Legilor Justitiei: Forumul Judecatorilor solicita interventia Comisiei Europene
Foto: Arhiva Pixabay

Dupa ce PSD si ALDE au depus marti, pe furis parca, un proiect de modificare a Legilor Justitiei in Parlament, au aparut si primele reactii din sistemul judiciar.

Forumul Judecatorilor din Romania, organizatia magistratilor care a initiat protestul fara precedent la adresa primului proiect de modificare initiat de ministrul Tudorel Toader, atrage atentia ca initiativa legislativa asumata de Florin Iordache a fost depusa la Camera Deputatilor fara o expunere de motive corespunzatoare si fara studii de impact.

In plus, magistratii sustin ca grupul de 8 deputati initiatori a actionat "cu ignorarea unui aviz recent al Consiliului Superior al Magistraturii si a pozitiei ferme a corpului magistratilor, prin detunarea unei proceduri legislative neasumate de Guvern in urma reactiilor publice, fapt inacceptabil intr-un stat de drept."

"Ultimul Raport din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (2017) recomanda expres, in cazul Romaniei, in vederea imbunatatirii in continuare a transparentei si a predictibilitatii procesului legislativ, precum si pentru a consolida garantiile interne in materie de ireversibilitate, ca Guvernul si Parlamentul (...) sa asigure transparenta totala si sa tina seama in mod corespunzator de consultarile cu autoritatile relevante si cu partile interesate in cadrul procesului decizional si in activitatea legislativa legate de Codul Penal si de Codul de Procedura Penala, de legile anticoruptie, de legile in materie de integritate (incompatibilitati, conflicte de interese, avere ilicita), de Legile Justitiei (referitoare la organizarea sistemului justitiei), precum si de Codul Civil si Codul de Procedura Civila", aminteste Forumul Judecatorilor din Romania, intr-un comunicat remis marti seara Ziare.com.

Magistratii subliniaza ca Romania are obligatia de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite de MCV.

"Promovarea unor proiecte retrograde, scrise in mare graba, cu vizibile necorelari si lacune (...), fara o expunere de motive corespunzatoare, nu are nicio legatura cu modernizarea unei justitii intr-o evolutie pozitiva vizibila, laudata de rapoartele succesive ale Mecanismului de cooperare si verificare, ci reprezinta un simplu episod din serialul "Experiment judiciar", derulat la foc continuu in ultimul an.

Asupra unui proiect asemanator, preluat in mare parte in aceasta noua initiativa, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis un aviz negativ, tinand seama de voturile exprimate in numeroase adunari generale ale judecatorilor si procurorilor de la instante si parchete", transmit judecatorii.

Semnatarii comunicatului sunt Dragos Calin si Ionut Militaru de la Curtea de Apel Bucuresti, co-presedinti ai Forumului.

Acestia amintesc ca, in cursul lunii octombrie 2017, aproximativ 4.000 de judecatori si procurori romani, adica mai mult de jumatate din numarul lor total, si-au insusit Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei, adresat Guvernului Romaniei.

"In fata unui asalt nemaiintalnit si continuu impotriva Justitiei, in general, si a corpului magistratilor, in special, solicitam Comisiei Europene ca, in cadrul raportului de tara ce va fi facut public in luna noiembrie 2017, sa analizeze posibilitatea de a recomanda autoritatilor romane ca toate modificarile propuse in prezent si in viitorul apropiat sa nu afecteze independenta Justitiei, prin sublinierea - inca o data - a unor limite clare, de netrecut, pentru respectarea MCV si a parcursului european al Romaniei", asa se incheie reactia vehementa a magistratilor.

Citeste ce prevede proiectul de modificare a Legilor Justitiei, depus pe sest de PSD+ALDE si ce spune despre acesta ministrul Tudorel Toader.

B.B.

Mesajul lui Clotilde Armand pentru USR și simpatizanții partidului după rezultatele slabe la alegeri: ”Să îți înjuri public colegii e cel mai cool lucru”
Mesajul lui Clotilde Armand pentru USR și simpatizanții partidului după rezultatele slabe la alegeri: ”Să îți înjuri public colegii e cel mai cool lucru”
Clotilde Armand a lansat duminică, 16 iunie, un apel pentru reformarea USR, după ce a pierdut alegerile pentru Primăria Sectorului 1. Într-o postare pe Facebook, ea a anunțat că va lansa o...
Scandalul de la Primăria Sectorului 2 continuă. Radu Mihaiu: ”S-a aprobat renumărarea voturilor în două secţii”
Scandalul de la Primăria Sectorului 2 continuă. Radu Mihaiu: ”S-a aprobat renumărarea voturilor în două secţii”
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, susţine că, la o săptămână de la alegeri, Biroul Electoral de Sector recunoaşte că sunt probleme grave (în parte), precizând însă că s-a aprobat...
#Forumul Judecatorilor proiect Iordache Legile Justitiei , #justitie
  1. Tânăr de 19 ani, înjunghiat într-o stație de autobuz. Atacul s-a petrecut în plină zi
  2. Examenul de Bacalaureat începe luni. Precizările Ministerului Educației despre probe și rezultate
  3. Cele mai noi informații despre starea răniților în explozia de la Dedeman Botoșani. Cinci sunt în continuare internați
  4. Cine era românul care a fost ucis în Congo. Avea doar 23 de ani și lucra ca mercenar
  5. Tânără însărcinată, bătută de iubit într-o parcare din Ploiești. Femeia a ajuns la spital
  6. Sinucidere la o ambasadă din România. Un jandarm care asigura paza s-a împușcat
  7. Stenograme noi în dosarul exploziei de la Crevedia. Ce le-au cerut patronii stației GPL angajaților, după tragedie
  8. Român îngrozit de pericolul pe care îl reprezintă în trafic unchiul său. "Conduce tot timpul mort de beat! Zilnic bea, zilnic conduce! De ani de zile!"
  9. Documentele de care avem nevoie pentru a ieși din România cu un minor. Precizările Poliției de Frontieră
  10. Un submarin nuclear rusesc reperat în largul coastei Marii Britanii a declanșat alerta la Apărare FOTO