Puciul din Justitie a esuat. Povestea continua

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 07:35
14583 citiri
Puciul din Justitie a esuat. Povestea continua

A cazut cortina din punct de vedere juridic peste unul dintre cele mai urate si traumatizante episoade din istoria recenta a Justitiei din Romania.

Mariana Rarinca a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santajarea Liviei Stanciu, presedintele ICCJ, hotarare care confirma decizia luata in prima instanta in acest caz.

Cred ca decizia definitiva si irevocabila dovedeste ca lungul sir de judecatori care s-au pronuntat in acest caz in diferite etape, fie ca a fost vorba despre arestari preventive, fie ca vorbim de prima sentinta pe fond, au fost corecti si singura incorecta a fost aceea de achitare, pronuntata de judecatorii Risantea Gagescu si Damian Dolache.

Potrivit hotararii de anulare a achitarii se arata ca judecatorii Gagescu si Dolache au avut "o atitudine de partinire in defavoarea persoanei vatamate, ce depaseste limitele general admise ale amprentei personale ale judecatorului in expunerea motivelor ce au condus la pronuntarea unei solutii". Sunt acolo de altfel enumerate toate ilegalitatile comise de cei doi.

In opinia mea, pe care nu am formulat-o inainte de a veni verdictul final, achitarea nu a fost o simpla eroare judiciara, ci manifestarea unei tentative de puci juridico-mediatic, menit sa loveasca in plin credibilitatea a doua institutii cheie pentru Justitia din Romania, probabil cele mai eficiente in lupta anticoruptie: DNA si ICCJ.

Puciul era menit, cred eu, sa decredibilizeze cele doua institutii, impreuna cu intreaga lor activitate anticoruptie si in felul acesta sa poata fi puse sub semnul intrebarii oricare dintre acuzatiile formulate de DNA, oricare dintre sentintele pronuntate de ICCJ, acolo unde ajung demnitarii si inaltii functionari corupti.

Si cred ca in exact aceasta cheie a facut si premierul insistente la cazul Rarinca. "Eu nu vreau sa ma plang. Eu m-am uitat la emisiune la dvs, am vazut o femeie singura care a stat sase luni in inchisoare si a fost achitata. Eu sunt un om puternic, am familie, am functie, am o sustinere, dansa este o victima, eu nu. Este o victima. Un om care sta sase luni in arest si este achitat definitiv este o victima a sistemului public. Nu exista dubii sau interpretari", spunea premierul. Dar iata ca dreptate au avut cei cu dubii.

Si dovada ca a fost vorba de o tentativa de puci cred ca sta si campania salbatica de linsare declasanta impotriva Liviei Stanciu si a DNA de catre Antena 3 imediat dupa strania achitare. Zile intregi, ore intregi de emisie, niciun adjectiv si niciun efort nu a fost precupetit. Si am auzit, da, atunci sustinatori sinceri ai Justitiei si ai anticoruptiei care s-au indoit.

Livia Stanciu a aratat in fata instantei de judecata legaturile mai vechi dintre Mihai Gadea si dna Rarinca, despre care a afirmat ca i s-au oferit bani pentru informatii compromitatoare la adresa sefei ICCJ. Si presupun ca dna Stanciu stie exact ce inseamna o declaratie sub juramant intr-un proces penal.

Cred ca ceea ce ar putea intelege dna Rarinca macar acum, in ceasul al XII-lea, este ca a fost folosita. Un mic instrument intr-un mare razboi, un instrument de a carui soarta nimanui nu i-a pasat. Dupa parerea mea, a muscat din iluzia de a fi o clipa vedeta, iar acum pare foarte singura.

Cum operatiunea a esuat si numele lui Mihai Gadea a ajuns invocat in sala de judecata, Antena 3 a facut pasul inapoi.

Cateva minute de emisie dedicate dnei Rarinca imediat dupa sentinta, cateva referiri palide in urmatoarele ore, dar nimic mai mult, in comparativ cu tambalaul de dupa achitare. Mariana Rarinca nu mai conteaza, nu-i asa? Misiunea a esuat, instrumentul poate fi aruncat in tristetea propriei condamnari, adio si n-am cuvinte!

Dar cred ca povestea nu ar trebui sa se termine aici, pentru ca raul facut Justitiei nu se opreste nici el. Disproportia dintre campania de dupa achitare si ecoul pe care il are stirea condamnarii este mare, multi romani vor ramane poate indoiti, fara sa stie ce sa creada, ce sa inteleaga din aceasta saga judiciara. Si daca totusi?

De aceea, cred ca este foarte important ce va decide Inspectia Judiciara si mai ales ce detalii din spatele operatiunii ar putea scoate la iveala. A fost o simpla eroare judiciara a completului care a achitat-o pe dna Rarinca sau acest complet a fost parte din joc. De ce? La instigarea si sub protectia cui?

Cred ca este nevoie de aceste clarificari pe doua paliere. Pe de-o parte, pentru a pune lucrurile in buna lor ordine, pe de alta parte, pentru a da un semnal ca nimeni nu isi poate permite, in roba, dintr-un studio de televiziune, sa isi bata joc de actul de justitie fara a plati scump pentru asta.

Ciucă: România va deveni inima Europei în cadrul Congresului PPE. „O şansă de a-şi consolida legăturile cu cei mai importanţi lideri” VIDEO
Ciucă: România va deveni inima Europei în cadrul Congresului PPE. „O şansă de a-şi consolida legăturile cu cei mai importanţi lideri” VIDEO
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, anunţă că miercuri, 6 martie, România devine inima Europei, odată cu începerea oficială, la București, a Congresului PPE. Potrivit liderului PNL,...
AUR protestează la sediul Ministerului de Interne, unde se dezbate proiectul de lege privind comasarea alegerilor
AUR protestează la sediul Ministerului de Interne, unde se dezbate proiectul de lege privind comasarea alegerilor
Parlamentarii AUR au organizat o conferinţă de presă la sediul Ministerului de Interne, unde are loc dezbaterea pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor pentru a protesta faţă de...
#Rarica condamnata santaj, #Mariana rarinca inchisoare, #Mariana Rarinca achitata , #justitie