Puroiul din Inalta Curte de Casatie si Justitie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 12:41
11614 citiri
Puroiul din Inalta Curte de Casatie si Justitie (Opinii)

DNA a bagat doar varful unui ac si din buboiul copt numit Inalta Curte de Casatie si Justitie a tasnit un jet de puroi puturos si inamovibil. Situatia este teribila si de o gravitate extrema.

Doua judecatoare ale celei mai inalte instante a tarii, dintre care una este presedintele sectiei de contecios administrativ si sotia reprezentantului Romaniei la CEDO, sunt acuzate de luare de mita si trafic de influenta in favoarea unui om de afaceri.

Intermediara acestei afaceri este tot o fosta judecatoare a ICCJ, acum avocata. In dosarul de coruptie mai sunt implicati doi judecatori ai Inaltei Curti. Alti judecatori al ICCJ sunt verificati sub suspiciunea de favorizare a infractorului dupa ce magistratul care a emis mandatele de ascultare a suspectilor i-a avertizat pe acestia prin intermediul unor colegi.

Adaugati la acest scandal dosarul Voicu, cu doi judecatori ai ICCJ implicati, dintre care unul era presedintele sectiei civile. Aceasta este poza justitiei din Romania la cel mai inalt nivel al ei, nivel la care ar fi de presupus ca nu ajung decat cei mai profesionisti si mai onesti dintre magistrati, cei pentru care justitia este o religie.

Am vazut replica d-nei Gabriela Barsan, sefa sectiei de contencios administrative: "In mintea mea s-a creat ideea ca poate am facut o alegere pe care nu trebuia sa o fac. Alegerea sa raman in sistem. Sunt insa sigura ca voi reusi sa apar un principiu drag mie, principul prezumtiei de nevinovatie. Sunt convinsa si ca adevarul juridic va iesi la iveala. Un lucru este cert, nu pot vorbi de vinovatie sau implicare pentru ca acest lucru este exclus. Sincer va spun ca nu am detalii. Sunt bulversata pentru ca nu pot sa realizez ca este vorba de ceva real". Deci inca o victima!

Toti sunt niste victime, toti sunt nevinovati, toti isi fac datoria si totusi justitia din Romania este o rusine si principala cauza pentru care ramanem la coada Europei si la usa spatiului Schengen. Toti sunt niste ingeri, dar nu exista solutii in marile cazuri de coruptie, deciziile de parcurs sunt halucinante, iar termenele infinite. Toti traiesc doar din salarii, imense desigur, dar cei care au fost vreodata in anturajul unui magistrat de la acest nivel realizeaza ca uneori cheltuielile depasesc cu mult posibilitatile oneste, oricat ar fie ele de mari.

Nu pot sa-i cred cand se apara inocent si indurerat. Nici pe acuzatii de azi, nici pe Florin Costiniu. Nu pot, pentru ca toate evidentele justitiei romanesti ii contrazic. Cele mai multe dintre reprosurile din rapoartele de monitorizare ale CE se refera tocmai la instante, tocmai la partea care le revine din actul de justitie si cel mai adesea tocmai la activitatea Inaltei Curti.

Nu pot sa-i cred cat timp Romania pierde procese pe banda rulanta la CEDO. Nu pot sa-i cred cat timp sunt primii care incalca legea prin greve interzise, prin automajorari de salarii, prin refuzul de a se prezenta la audieri. Nu pot sa-i cred ca sunt verticali si demni dupa ce am citit cum batea din calcaie Florin Costiniu in fata unui Catalin Voicu. Si sa nu fi luat mita, slugarnicia l-a descalificat total.

Dupa cum nu sunt prea optimista nici in privinta felului in care se va finaliza acest scandal si ma tem ca singurul efect concret va fi inca o treapta de discreditare, pe deplin meritata din nefericire, a actului de justitie din Romania. Caci cine-i va judeca pe acesti judecatori? Magistrati adusi de la Bruxelles? Nu, colegii lor. Colegi ca aceia care i-au avertizat in privinta interceptarilor. Colegi ca aceia care i-au dat drumul lui Florin Costiniu.

Poate ca daca acest lot ar ajunge pe mana unor magistrati tineri, dornici de un alt mers al lucrurilor si de o alta imagine a breselei, ar mai fi o sansa de dreptate. Dar nu va fi asa. Varanii vor fi judecati de alti varani, caci ei domina instantele superioare. Si cand totul va fi musamalizat si curatat, credeti ca CSM va avea vreo reactie?

Ma indoiesc sincer, uitandu-ma la scandalosul caz Viorica Costiniu. Sotia celui anchetat si retinut de DNA judeca dosare ale DNA pronuntand solutii pe banda rulanta in favoarea invinuitilor, iar CSM considera, chiar impotriva recomandarilor Inspectiei judiciare, ca la mijloc nu este nicio incompatibilitate. Asa ca, probabil, dupa aceasta incizie in buba ICCJ, razboiul judecatorilor impotriva DNA va deveni total, spre fericirea tuturor coruptilor si mafiotilor din aceasta tara.

Platim cu varf si indesat si vom continua sa platim nereformarea la vreme a Justitiei. Caci tot acest puroi nu s-a adunat intr-o zi. Infectia a inceput cu o inamovibilitate data prea repede tuturor incompetentilor, securistilor si coruptilor, a continuat cu sigilarea dosarelor de securitate ale magistratilor, cu promovarile scandaloase pe criterii numai de CSM stiute. De altfel, una dintre invinuitele de acum a fost secretar general a CSM si a trecut direct la ICCJ in urma unei proceduri controversate, care a creat un mare scandal.

Si am ajuns intr-un punct critic, din care nu putem iesi decat tot printr-o decizie ferma din interiorul breslei, satula de propria ei ticalosie. Dar ma tem ca la asa ceva nu putem spera prea repede indiferent de eforturile DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#coruptie judecatori DNA , #justitie