Radacina mizerabila a nenorocirii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 22:10
12223 citiri
Radacina mizerabila a nenorocirii (Opinii)

Ceea ce a declarat la DNA fostul ministru Gabriel Sandu, inculpat in dosarul Miscrosoft, este foarte grav, dar, in acelasi timp, nu surprinzator.

Gabriel Sandu explica felul in care se vand practic functiile in stat: "Recunosc si admit (...) ca am acceptat sa finantez partidul si actiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic si a-mi mentine functia de ministru, dar si pozitia in conducerea centrala PDL. (...) Mai precis, in cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acesti bani din fonduri personale, legale, si le-am recuperat partial, in modalitatea expusa de Claudiu Florica, Dorin Cocos si Gheorghe Stefan", ar fi declarat Gabriel Sandu in fata anchetatorilor, conform Realitatea TV.

Sigur ca ceea ce spune dl Sandu nu e litera de Evanghelie si trebuie privit cu rezerva situatiei limita in care se afla. Emil Boc, presedinte al PDL in perioada respectiva, a infirmat de altfel informatia.

De aceasta data blamul pica pe PDL, la guvernarea caruia se refera dezvaluirile. Victor Ponta s-a si grabit sa puncteze rapid momentul: "A fost o perioada de maxima coruptie."

Politic pot intelege reactia lui Victor Ponta, dar venita din partea domniei sale mi se pare ridicola. Cum poate dl Ponta sa vorbeasca despre "maxima coruptie" din guvernarea Boc, cand guvernele pe care le-a condus au fost decimate de DNA. A avut un ministru condamnat in scaunul de ministru. Are un vicepremier trimis in judecata. Nici nu cred ca mai stie numarul ministrilor sai ajunsi in ancheta.

Circula si o anecdota, cum ca dl Ponta ar fi marturisit la un moment dat ca primul lucru pe care l-ar face dimineata e sa deschida televizorul pentru a vedea ce ministru i-a mai luat DNA.

Poza pe care o ofera Gabriel Sandu nu e deloc surprinzatoare, tocmai pentru ca ea se potriveste perfect intregului sistem politic romanesc. Dl Sandu doar spune ceea ce se stie demult: sistemul de finantare a partidelor politice, desi aparent reglementat, este profund viciat si reprezinta de fapt una dintre principalele surse ale coruptiei endemice din Romania.

Toti presedintii de partide spun ca finantarile sunt legale, transparente si publicate in Monitorul Oficial. Insa sumele care sunt vehiculate in campaniile din Romania depasesc cu mult ceea ce apare in MOf. De la afisajul opulent, la pomenile electorale in pungi, paturi, galeti sau porci, pana la cumpararea efectiva de voturi, totul insumeaza sume imense.

In ziua unor alegeri in urma cu niste ani, un baron important intra in sediul central al partidului sau plangand la propriu, pentru ca nu putea da pe un vot cat dadeau adversarii. Nu era vorba desigur de bani declarati in MOf.

Si banii acestia se aduna fie de la politiceni care vor functii, precum dl Sandu, fie de la oameni de afaceri. Nici unii, nici altii nu fac donatii, ci investitii si vor nu numai sa-si recupereze banii, ci sa faca si profit. Cum? Dupa modelul Microsoft. Mita, contracte pe bani publici in conditii teribile pentru buget. Metodele clasice.

Nu sunt de fapt noutati. Este povestea Romaniei de 25 de ani, dar la cote tot mai nerusinate, tot mai hamesite. Si nu e vorba doar despre coruptie. Este vorba si despre faptul ca accederea in functii pe baza de cotizatie a privat in mare masura Romania de reale competente, adica de oameni care sa nu aiba bani de spaga sau nu vor sa dea, dar ar sti cu adevarat ce e de facut. Din pacate cred ca asemenea ministri poti fi numarati pe degete in ultimii 25 de ani.

Este cred clar ca sistemul de finantare a partidelor trebuie schimbat si subiectul a fost abordat si in intalnirea dintre Victoria Nuland si reprezentantii partidelor politice.

Nu pretind ca stiu care e solutia ideala. S-a discutat, de exemplu, despre finantarea exclusiv de la buget, discutabila, dar cu siguranta mai ieftina pentru banul public decat costul coruptiei si al clientelismului.

Exista si varianta ridicarii oricarui plafon pentru sponsorizari, prevedere insotita insa de controale draconice si pedepse radicale, inclusiv desfiintarea partidului, pentru orice leu nedeclarat.

Poate exista si altele. Subiectul trebuie dezbatut cu adevarat si solutia cea mai buna raportata la conditiile concrete ale Romaniei se poate gasi. Ceea ce trebuie sa existe insa e vointa politica pentru aceasta reforma radicala. Altfel, degeaba tot retezam varful bubei cand sursa infectiei ramane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coruptie finantare partide, #Gabriel Sandu PDL DNA , #justitie