GRECO: Respectarea de catre Romania a recomandarilor de prevenire a coruptiei cu privire la parlamentari, judecatori si procurori ramane nesatisfacatoare

Miercuri, 05 Mai 2021, ora 12:00

   

GRECO: Respectarea de catre Romania a recomandarilor de prevenire a coruptiei cu privire la parlamentari, judecatori si procurori ramane nesatisfacatoare
Intr-un raport publicat miercuri, organismul anticoruptie al Consiliului Europei (GRECO) concluzioneaza ca nivelul de respectare de catre Romania a recomandarilor sale de prevenire a coruptiei cu privire la parlamentari, judecatori si procurori ramane per ansamblu la un nivel nesatisfacator, in ciuda unor progrese si reforme planificate aflate inca intr-un stadiu incipient.

GRECO concluzioneaza ca Romania a implementat in totalitate doar cinci din cele 18 recomandari ce rezulta dintr-o evaluare din 2015 si dintr-o procedura de evaluare ad-hoc a Regulii 34 lansate in 2017 cu privire la aspecte legate de reforma judiciara.

In ceea ce priveste membrii parlamentului, nivelul de implementare ramane neschimbat, cu exceptia unor cerinte procedurale, cu doar doua din cele noua recomandari implementate. Avand in vedere importanta acestor recomandari pentru prevenirea coruptiei in randul parlamentarilor, GRECO subliniaza ca este necesara o actiune mai hotarata pentru implementarea acestora.

In legatura cu prevenirea coruptiei cu privire la judecatori si procurori, in urma reformelor puternic criticate ale sistemului de justitie penala (2017-2018) din Romania si a deciziei GRECO de a aplica procedura sa ad-hoc, GRECO recunoaste acum ca au fost luate unele masuri si initiative mai promitatoare sunt in curs care au potentialul de a rectifica multe dintre neajunsuri.

Un proiect promitator de lege privind statutul magistratilor din Romania este in curs de desfasurare si este in prezent supus consultarii publice. Acesta prevede o procedura mai transparenta si criterii de evaluare mai obiective pentru numirea procurorilor in functiile cele mai inalte si se ocupa de asemenea de raspunderea judecatorilor.Un rol mai puternic pentru Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) in acest proces este inca necesar, iar implicarea puterii executive, adica a ministrului justitiei, in numirea sau revocarea celor mai inalti procurori ar trebui diminuata pentru a asigura independenta judiciara. De asemenea, trebuie stabilite criterii obiective si clare, bazate pe merit si calificare, pentru promovarea judecatorilor si procurorilor in functii superioare.

GRECO saluta de asemenea consolidarea in continuare a competentelor de supervizare ale CSM si Inspectiei Judiciare, precum si desfasurarea initiativelor de formare si constientizare ce vizeaza intarirea, consolidarea integritatii judiciare si asigurarea unor proceduri disciplinare mai uniforme si rapide in sistemul judiciar.

GRECO a solicitat autoritatilor romane sa furnizeze un actualizare a masurilor luate pentru implementarea recomandarilor aflate in asteptare pana cel tarziu la 31 martie 2022.

Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care isi propune sa imbunatateasca capacitatea membrilor sai de a lupta impotriva coruptiei prin monitorizarea respectarii de catre acestea a standardelor anticoruptie. El ajuta statele sa identifice deficientele in politicile nationale anticoruptie, fapt ce determina reformele legislative, institutionale si practice necesare. In prezent, acesta cuprinde cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus, Kazahstan si Statele Unite ale Americii.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2090 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
hello
rank 5
Ce drakkne mai asteapta coalitia de nu face curatenie in justitie si
nu ridica imunitatea parlamentarilor complet??? De ce mai lasa legile pentru infractori ale mafiei psd-iste a lui drakknea???
arsul
rank 2
Pai piedone , toader sau fire o sa faca puscarie in romanica?
Pai tara de iobagi ridica ratul la spuma tarii? ei marii patroni, ei fii prea iubiti ai cocinei ,pentru ei nu exista lege , CCR ridica ratul la mafia din voluntari?Romanica iese din UE dar spuma coruptiei si marii hoti stau cu dintii infipti in scaunele domnesti platite regeste de poulimea amarata alcoolista si inculta ocupata cu fotbalul , Vama si berea dupa bere
MacGigi
rank 5
Ce face Stelica? Doarme in papuci?
Inca nu i-au dat Barna si Kokolosh instructiuni clare?
alfabeta
rank 5
Strainii care le dau ordine au fost in vacanta de Paste...
...asa ca aia doi mentionati de tine nu stiu ce sa faca. Au sunat pentru instructiuni, dar mesajul primit era ca pentru lachei nu se deranjeaza din relache...

Si oricum interesul strainilor e sa ne gaseasca ceva bube ca sa nu ne primeasca in Schengen pana nu le mai decartam ceva...

La Kazahstan am dat deja spaga; la Belarus ce trebuie sa cotizam? Ca la restul tarilor se cam stie de ce vor sa ne jecmaneasca...
MacGigi
rank 5
@analfabeta. In plus astia ne impusca si ursii cei
mai falnici :))))
Eu zic sa cereti azil politic la Moskova.
Sau macar azil alimentar.
Adresati-va la redactia Sputnik, ei au toate formularele necesare :)))
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor