Raportul MCV critica Romania pentru numirea procurorilor sefi la DIICOT si Parchetul General in ciuda avizului negativ al CSM DOCUMENT

Marti, 08 Iunie 2021, ora 18:25
3689 citiri
Raportul MCV critica Romania pentru numirea procurorilor sefi la DIICOT si Parchetul General in ciuda avizului negativ al CSM DOCUMENT
Ministrul Catalin Predoiu a decis numirea sefei DIICOT si a procurorului general in ciuda avizului negativ al CSM FOTO Hepta

Raportul MCV al Comisiei Europene critica Romania pentru pentru numirea procurorilor sefi la DIICOT si Parchetul General in 2020 in ciuda avizului negativ al CSM dar si pentru ca nu a desfiintat Sectia Speciala.

"Cu amendamentele din 2018-2918 la legile Justitiei inca in vigoare, ingrijorarile legate de afectarea sistemului de justitie raman valide.

De la ultimul raport, au fost numiti noi sefi ai parchetelor, dar ingrijorarile de lunga durata cu privire la procedura raman. La inceputul anului 2020, una dintre primele actiuni ale ministrul justitiei de atunci urma sa organizeze proceduri de selectie cu crestere

transparenta, pentru a numi noi conduceri pentru serviciile de urmarire penala.

Cu toate acestea, in timp ce noul procuror sef DNA a fost numit in urma unei opinii pozitive a CSM, procurorul general si procurorul sef al Directiei de ancheta de criminalitate organizata si terorism (DIICOT) au fost numiti in ciuda unei opinii negative a CSM. Sectia pentru procurorii CSM raporteaza in continuare ca procurorii care au votat respingerea candidatilor la procurorul general si DIICOT au fost supusi unor presiuni ca urmare a SIIJ. Au existat alte cazuri in 2020 in care ministrul Justitia a nesocotit opinia CSM pentru posturile de adjunct de conducere.

Pe scurt, recomandarea CVM privind numirea procurorului sef DNA a fost rezolvat. Procesul legislativ in curs de modificare a legilor justitiei include dispozitii care vizeaza abordarea celorlalte recomandari privind procuratura numirile si indeplinirea recomandarilor pot fi evaluate atunci cand procesul a fost completat.", arata raportul MCV al Comisiei Europene.

in februarie 2020 presedintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea in functii a noilor sefi la Parchetul General, DNA si DIICOT, acceptand astfel propunerile ministrului Justitiei de la acea vreme Catalin Predoiu. Gabriela Scutea a fost numita in functia de procuror general, Crin Bologa, in functia de procuror-sef al DNA, iar Giorgiana Scutea, in functia de procuror-sef al DIICOT. De mentionat ca Sectia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ pentru Gabriela Scutea si Giorgiana Hosu. Intre timp, Giorgiana Hosu a demisionat de la conducerea DIICOT (in septembrie 2020), dupa ce sotul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru fapte de coruptie.

In raportul publicat marti, Comisia Europeana noteaza ca de la ultimul raport MCV, din 2019, au fost numiti noi procurori-sefi, dar ca ingrijorarile privind procedura de numire a acestora raman valabile.

Sectia Speciala este si ea criticata din nou

"In special, existenta si functionarea Sectiei Speciale pentru magistrati SIIJ ramane o ingrijorare majora", mai arata Comisia Europeana.

Consiliului Superior al Magistraturii (SCM) este criticat pentru pozitia ambigua in ceea ce priveste desfiintarea SIIJ.

"Un alt exemplu in care CSM nu a reusit sa articuleze o pozitie clara si sa contribuie la dezbaterea publica este reactia CSM la proiectul de lege de demontare a SIIJ. Desi proiectul de lege de la ministrul justitiei a fost in conformitate cu recomandarile CVM, Comisiei de la Venetia si GRECO, CSM a dat un aviz negativ cu privire la proiect si a solicitat noi garantii, dar in ciuda dezbaterii de lunga durata pe aceasta tema, nu a definit ce ar trebui sa fie acestea", se mai arata in documentul citat.

raport mcv by Laurentiu Sirbu on Scribd

Klaus Iohannis, pus la punct de GRECO in problema numirii procurorilor sefi

Organismul anticoruptie al Consiliului Europei (GRECO) arata la inceputul lunii mai, intr-un raport publicat data de 5 mai, ca recomandarea facuta catre autoritatile de la Bucuresti este ca in procedura pentru numirea in si revocarea din functiile cele mai inalte din parchet Consiliului Superior al Magistraturii sa i se dea un rol mai important.

Recomandarea GRECO vine in contextul in care presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat recent ca nu este de acord cu avizul obligatoriu al CSM pentru numirea procurorilor sefi, propus de ministrul Stelian Ion.

"GRECO a recomandat ca procedura pentru numirea in si revocarea din functiile cele

mai inalte din parchet, cu exceptia Procurorului General, prevazuta de art. 54 din

Legea nr. 303/2004, sa includa un proces care sa fie atat transparent cat si bazat pe

criterii obiective, iar Consiliului Superior al Magistraturii sa i se dea un rol mai

important in aceasta procedura.

GRECO reaminteste ca aceasta recomandare nu a fost implementata in Raportul

Interimar de Conformitate. Cu privire la procedura de numire si revocare a

procurorilor in/din functiile cele mai inalte din parchet, difuzarea in direct a audierilor

candidatilor si publicarea acestora pe pagina de internet a Ministerului Justitiei a fost

apreciata ca un pas inainte spre o transparenta sporita. Cu toate acestea, criterii

obiective pentru numire/revocare trebuiau inca dezvoltate. Nu s-a materializat recomandarea formulata, in sensul oferirii CSM a unui rol mai puternic in aceasta procedura".

Iohannis nu este de acord cu avizul obligatoriu al CSM pentru numirea procurorilor sefi

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, 27 aprilie, ca proiectul legilor justitiei elaborat de ministrul Justitiei, Stelian Ion, nu a fost dezbatut, ceea ce nu a corespuns "intentiei coalitiei".

Seful statului a fost intrebat cu privire la introducerea unui aviz conform din partea CSM la numirea procurorilor sefi.

"Introducerea avizului conform este opozabil ministrului si nu presedintelui, este un detaliu care nu a fost bine explicat public. Presedintele nu sta in niciun fel de aviz conform sau neconform, in conformitate cu Constitutia Romaniei. Daca avizul CSM-ului devine conform, atunci CSM-ul va putea sa refuze propunerea ministrului, dar nu va putea sa il refuze pe presedinte. (...) Aceste chestiuni sunt in faza de proiect. Ele vor fi discutate, vor intra in Parlament, vor intra in dezbatere parlamentara si dupa aceea vom vedea in ce forma vor ajunge ele. Evident ca eu nu cred ca atributiile presedintelui Romaniei trebuie diminuate si in consecinta, personal, nu sunt de acord cu aceasta varianta, dar nu stiu daca ea va ramane sau nu va ramane in proiect", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca aceasta chestiune trebuie bine discutata, la fel ca intregul proiect.

"Mi se pare un pas care trebuie bine discutat, cum si intregul proiect trebuie mult mai bine discutat. A existat o dezbatere publica pe un proiect care a fost lucrat pe cand la Ministerul Justitiei a fost domnul ministru Predoiu. Acel proiect al ministrului Predoiu a fost discutat pe larg in diferite formate. Proiectul elaborat de ministrul Stelian Ion n-a fost dezbatut in aceste formate, ci a fost trimis direct CSM-ului spre avizare, ceea ce nu a corespuns nici intentiei coalitiei, nici spiritului legii, drept pentru care coalitia a infiintat o comisie de parlamentari care impreuna cu ministrul, sigur, si cu alte autoritati, vor analiza aceste propuneri. Este evident ca in coalitie a existat o oarecare nemultumire pentru ca nu au fost consultati, lucru care intre timp s-a corectat", a spus Iohannis.

Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, 23 aprilie, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Iohannis, #MCV Romania, #justitie Romania , #justitie