Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a fost publicat, miercuri, in forma redactata la Bruxelles, concluziile si tonul acestui document urmand sa aiba impact asupra procesului de aderare la Spatiul Schengen.
"Raportul arata ca au fost facute anumite progrese. Romania trebuia sa faca mai mult ca sa respecte statul de drept si independenta Justitiei. Romania a indeplinit unele, dar nu toate din recomandarile CE", a declarat Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Acesta a precizat ca CE a remarcat ca exista intimidari si hartuiri la adresa unor persoane din institutiile statului.
"Mai multi jurnalisti si-a exprimat ingrijorarea fata de situatia din Romania. Am avut mai multe cazuri in care judecatori care au fost atacati, hartuiti prin intermediul presei. Nu doar CE a ridicat acesta problema. Temeri similare au fost exprimate de Consiliul Europei si a Comisiei de la Venetia.
Am primit reclamatii de la CCR si de la Curtea Suprema. De aceea am ridicat acesta problema. In mai multe cazuri am vazut ca au fost depasite limitele. Sunt doua chestiuni distincte: libertatea presei si atacurile la adresa justitiei prin media", a declarat Mark Gray.
Potrivit acestuia, e nevoie de revizuirea regulilor, "pentru o presa libera, asociata de protectia institutiilor si drepturilor fundamentale ale indivizilor".
"Vreau sa subliniez din nou cele doua dimensiuni ale acestei probleme: jurnalistii care se plang de presiunie la care sunt supusi si campaniile media impotriva membrilor ale sistemului judiciar. In raport, insa, nu veti vedea referinte specifice catre acei jurnalisi care hartuiesc anumiti reprezentanti ai sistemului judiciar
Independeta justitiei nu exista. Pana acum ar fi trebui sa existe deja un procuror general si un sef DNA", a mai spyus Grey, raspunzand astfel unei intrebari din partea presei.
Procurorii, alesi cu avizul CSM
Nominalizarile (pentru DNA si Parchet - n.red.) au fost respinse de presedintele Basescu, e important sa fie numerosi candidati competenti, intr-un proces liber, transparent, pentru a se oferi conducerea potrivita, cu increderea publicului", a adaugat Mark Grey.
Oficialul a spus ca trebuie sa existe un nou proces de selectie a procurorilor sefi. "Este important ca acest numar de candidati sa fie prezentati si pe cat posibil sa fie confirmati de CSM", a subliniat Grey.
"Incompatibilii sa demisioneze"
Comisia Europeana solicita, in raportul MCV privind Romania, ca parlamentarii incompatibili sa demisioneze, iar celor care sunt anchetati penal sa le fie ridicata imunitatea, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray.
El a apreciat, raspunzand unei intrebari, ca s-au facut "ceva progrese" in acest domeniu, dar ca apar si cateva probleme.
Gray a explicat ca, pe de o parte, exista un Statut al parlamentarilor, care trebuie adus "pe calea corecta", insa in acelasi timp se discuta si despre un cod de conduita al parlamentarilor.
"In raport se precizeaza ca este nevoie de reglementari clare. (...) Avem inca niste semne de intrebare. Aceste prime masuri fac parte dintr-un pachet si exista indoieli semnificative in legatura cu acest proces si noi vom monitoriza cu multa atentie", a mai spus Mark Gray.
Aderarea la Schengen
"Comisia crede ca Romania intruneste conditiile specifice pentru ca Romania sa intre in Schengen. Romania se gaseste intr-o situatie aparte pentru ca si-a luat niste angajamente la aderare. Da, avem un mecanism special care se aplica Romaniei si Bulgariei pentru ca cele doua si-au luat niste angajamente la aderare", a mentionat Mark Grey.
Potrivit acestuia, "exista un sentiment de incredere in autoritatile din Romania".
"Atat cu privire la acordul dintre domnul Ponta si domnul Barroso, si exista un acord intern intre domnul Ponta si presedinte, care va spori sentimentul de stabilitate in sistemul politic", a completat oficialul.
"A existat deja o concluzie a Consiliului European ca cele doua tari au indeplinit conditiile tehnice si ca ar trebui sa primeasca un orizont de timp", a mai spus oficialul UE, mentionand ca "ar trebui sa avem un glob de cristal" sa vedem cand va aderare Romania la spatiul Schengen.
"Noi spunem ca nu exista nicio legatura intre Schenegn si MCV, sunt criterii complet diferite, aceste criterii care au fost folosite pentru toate tarile care au intrat in acest spatiu au fost aceleasi si acestea ar trebui sa fie aplicate si pentru Romania si Bulgaria. Legatura cu MCV ne scoate de pe acest drum concret pe care l-au parcurs cele doua tari si ne duce pe un drum politic - procedurile tehnice au fost indeplinite", a mai declarat Grey.
CE prezinta miercuri raportul pe Justtitie pentru Romania
Raportul MCV: CE critica lipsa independentei si atacurile din presa asupra Justitiei
Oficialul european a mentionat ca urmatorul raport MCV Romania va fi publicat in luna decembrie a acestui an.
Un raport mult asteptat
Este pentru prima data cand autoritatile de la Bucuresti nu au primit raportul cu cateva zile inainte de publicare pentru eventuale ajustari de ultim moment.
Raportul vine in contextul in care presedintele Traian Basescu a respins, recent, propunerile ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, pentru functiile de procurori sefi, criticand procedura de selectare a celor nominalizati.
Tiberiu Nitu a fost propus de ministrul Justitiei pentru functia de procuror general al Romaniei, iar Ioan Irimie pentru cea de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). De altfel, cei doi nu se incadrau nici in criteriul CE care solicita sa aibe un track record bun.
In plus, documentul a fost publicat in contextul in care activitatea Consiliului Superior al Magistraturii este afectata de dispute interne.
Consiliul si-a ales pe 4 ianuarie noul presedinte, fiind pentru prima oara cand un procuror vine la sefia CSM. Alegerea Oanei Haineala a fost puternic contestata de o parte dintre judecatori. Astfel ca in CSM exista un conflict deschis care s-a revarasat si in zona politica. In ultimiul raport MCV, Consiliul a fost laudat pentru progresele realizate, dar expertii CE atrageau atentia ca institutia trebuie sa faca pasi seriosi in recastigarea credibilitatii.
Basescu a respins propunerile lui Pivniceru pentru DNA si procurorul general
Imunitatea alesilor
De asemenea, raportul MCV este publicat in contextul reglementarlor adoptate in Parlament cu privire la imunitatea alesilor. De altfel, Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, anuntase recent ca si Comisia Europeana isi va prezenta, in MCV, punctul de vedere privind prevederile adoptate de Parlamentul Romaniei.
Parlamentul a adoptat, recent, proiectul de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor. A fost mentinut amendamentul presedintelui Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, de eliminare a prevederii prin care mandatul inceta la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI.
Mandatul unui senator sau deputat va inceta, din motive ce tin de incompatibilitate, la data adoptarii unei hotarari a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se respinge contestatia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.
In statut a fost mentinuta prevederea prin care este interzisa angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, dar permitand reangajarea, la dobandirea unui nou mandat, a personalului avut anterior.
Penalii din uriasul Parlament - mita, fals, abuz in serviciu...
Totodata, raportul MCV este publicat in contextul in care in Parlamentul ales pe 9 decembrie exista 22 de senatori si deputati care au probleme cu Justitia, majoritatea fiind acuzati de coruptie.
Romania si aderarea la Schengen
Concluziile raportului MCV vor avea urmari in procesul de intrare a Romaniei in Schengen. Olanda si Germania sunt tarile care au blocat in ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spatiul Schengen a Romaniei si a Bulgariei, anuntand ca pentru a accepta acest lucru asteapta progrese in urmatorul raport MCV al Comisiei Europene.
Presedintele Traian Basescu declara, dupa Consiliul European din decembrie 2012, ca in anexa concluziilor reuniunii a fost introdusa o solicitare adresata Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie sa analizeze luarea unei decizii privind intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen.
Ambasadorul Germaniei, Andreas Von Mettenheim, si cel al Frantei, Philippe Gustin, au declarat, recent, ca, dincolo de modernizarea tehnica a controlului frontierelor, Romaniei ii trebuie pentru aderarea la Schengen progrese in reforma Justitiei si lupta anticoruptie. Cei doi oficiali au accentuat ca inteleg argumentele partii romane privind interesul separarii subiectului Schengen de MCV, insa temerile opiniilor publice din tarile Europei de Nord sunt o realitate de care trebuie tinut cont.
Cum il traduce Ponta pe Barroso in privinta listei cu cele 11 puncte
De asemenea, Guvernul a anuntat, marti, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca toate punctele convenite, in vara anului trecut, cu presedintele Comisiei Europene, au fost indeplinite in totalitate si asigura ca va ramane "profund angajat" in asigurarea independentei Justitiei si intarirea statului de drept.
Insa traducerea acestui punct de pe lista lui Barroso s-a facut in asa fel incat sa excluda esenta solicitarii. In loc de "numirea unui Ombudsman (Avocat al Poporului) care sa fie agreat si de Putere si de Opozitie", Executivul a tradus, din cererea lui Barroso, "numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor partide".
CE a impus la data aderarii Romaniei si Bulgariei la UE un Mecanism de Cooperare si Verificare in care a stabilit patru obiective in domeniul Justitiei. Comisia publica anual doua rapoarte pe tema MCV - unul intermediar, tehnic, in luna februarie, si unul final, in iulie, care contine si o evaluare politica.
Acesta este un raport suplimentar, generat de evenimentele din vara. Comisia Europeana nu publica un raport, de aceasta data, si pentru Bulgaria.
Combien, avec la France maintenant, y a t'il de pays socialistes aujourd'hui dans... Vezi tot