Raportul CE pe Justitie - vezi ce i se reproseaza Romaniei

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 12:26
4653 citiri
Raportul CE pe Justitie - vezi ce i se reproseaza Romaniei
Foto:equal-jus.eu

Raportul anual al Comisiei Europene de evaluare a progreselor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privitor la reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in Romania a fost prezentat oficial, miercuri, la Bruxelles.

Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a spus ca Romania a facut mari progrese fata de raportul de anul trecut, dar ca trebuie sa mai depuna eforturi pentru adoptarea viitoarelor coduri in justitie, restructurarea sistemului judiciar si confiscarea averilor ilicite.

"Romania ar trebui sa implementeze noile coduri si sa restructureze sistemul judiciar. In al treilea rand - Romania trebuie sa aiba rezultate mai bune privind confiscarea activelor nejustificate", a spus Gray.

El a cerut Romaniei sa continue lupta anticoruptie, spunand insa ca e nevoie de o noua strategie in acest domeniu.

Raportul CE pe Justitie - 17 lucruri de indeplinit pana in 2012

"Progresele inregistrate in lupta anticoruptie trebuie continuate(...)lupta anticoruptie ar trebui sa fie o prioritate, e nevoie de o noua strategie".

Gray a mai spus ca Romania trebuie sa ia masuri urgente pentru ca procesele de mare coruptie sa nu se prescrie si sa dovedeasca rezultate mai bune privind confiscarea activelor nejustificate.

"Pentru a accelera pasul reformei, Romania trebuie sa ia masuri rapide pentru intrarea in vigoare a Codului Civil si a celor 3 coduri care vor intra in vigoare in 2013. In acest scop, reforma judiciara a Romaniei trebuie adoptata printr-un plan de actiune(...) Nou-infiintatul CSM trebuie sa dovedeasca faptul ca Romania a facut niste pasi insemnati pentru a respecta recomandarile de anul trecut. E nevoie de un angajament continuu in perioada urmatoare pentru a consolida lupta anticoruptie", a mai adaugat Gray.

Ce au inteles parlamentarii romani din raportul Comisiei Europene pe justitie

Acesta a mai anuntat si ca vara viitoare, cand se fac 5 ani de la crearea Mecanismului de Cooperare si Verificare, se va face o noua evaluare.

"Comisia va efectua o evaluare generala a progresului si va face propuneri adecvate. Preintampin anumite intrebari - nu vom anticipa rezultatele acestei evaluari. Urmatorii pasi vor depinde foarte mult de progresele din Romania si Bulgaria", a declarat Gray.

Parchetul General: Raportul CE prezinta o imagine obiectiva a justitiei

Intrebat de ce problemele cu posibila fraudare a fondurilor europene nu exista in raport, Gray a raspuns: "Cred ca deja ati subliniat legatura pe care am facut-o noi. Trebuie sa intelegeti ca e vorba de un proces paralel. In urma vizitei presedintelui Romaniei la Bruxelles, am stabilit un proces paralel. Lucram intens pe aceasta problema".

Intrebat daca e un raport pozitiv sau negativ, oficialul european a refuzat sa raspunda direct, spunand ca au fost inregistrate progrese, dar MCV va trebui pastrat.

El a raspuns in aceeasi maniera si cand a fost intrebat despre faptul ca noul CSM nu a inregistrat un angajament pe masura in lupta anticoruptie, spunand ca a discutat acest lucru cu premierul Emil Boc.

Horia Georgescu (ANI): Raportul CE subliniaza evolutiile pozitive ale Agentiei

"Avem sentimentul ca se simte ca exista aceasta hotarare de a avea un angajament. In 4 ani si jumatate am auzit foarte multe cuvinte frumoase, am avut si rezultate, dar trebuie sa continuam. Exista acest nivel clar de angajament ce se va transpune in fapt", a mai spus el.

Cele mai aspre reprosuri aduse de raportul pe justitie sunt la adresa judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ei sunt considerati principalii vinovati pentru trenarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, dar si pentru numirile in functii din cadrul institutiei.

Aprecieri pentru Romania

Comunicatul oficial al CE privind Romania remarca progresele inregistrate de aceasta, dar ii cere si o serie de masuri precise.

"Romania a inregistrat progrese in ceea ce priveste eficienta justitiei, a modificat temeiul juridic al Agentiei Nationale de Integritate, a continuat pregatirile pentru punerea in aplicare a celor patru noi coduri, a lansat pregatirile pentru o revizuire a modului de functionare a sistemului judiciar si a efectuat un studiu de impact al politicii sale anticoruptie.

CSM: Romania sa-si creeze propriul mecanism de cooperare si verificare

In acelasi timp, potrivit raportului, consecventa si inregistrarea de rezultate in mai multe domenii raman o provocare si trebuie inregistrate in continuare progrese in lupta impotriva coruptiei. In concluzie, raportul arata ca Romania trebuie sa adopte masuri urgente pentru accelerarea judecarii dosarelor de coruptie la nivel inalt si pentru evitarea prescrierii acestora din cauza implinirii termenului de prescriptie.

Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului; ar trebui adoptate masuri urgente pentru a se imbunatati recuperarea produselor infractiunii, urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani, precum si protectia impotriva conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice", se arata in comunicat.

Intarzieri in adoptarea Codurilor

Romania a inregistrat, de la ultima evaluare, unele intarzieri in ceea ce priveste pregatirile pentru aplicarea noilor Coduri, care trebuie considerate o etapa semnificativa in privinta reformei justitiei imbunatatirea consecventei si a eficientei actului de justitie, potrivit raportului CE.

"De la ultima evaluare a Comisiei, din iulie 2010, s-au inregistrat unele intarzieri in ceea ce priveste pregatirile pentru punerea in aplicare a noilor coduri. Desi s-a stabilit ca, incepand cu 1 octombrie, va fi pus in aplicare Codul civil, iar legislatia de punere in aplicare a celorlalte coduri este inca in curs de elaborare si finalizare, nu se prevede o finalizare a studiilor de impact pana la sfarsitul verii, s-au organizat putine cursuri de formare si nu exista inca un plan cuprinzator de punere in aplicare", se noteaza in raportul Comisiei Europene.

Rezultatele DNA, convingatoare

Rezultatele DNA privind investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt sunt in continuare convingatoare si s-a putut constata o crestere a numarului condamnarilor, se arata in raportul CE publicat miercuri, care insa atrage atentia asupra pericolului prescriptiei in unele dosare.

Potrivit raportului publicat miercuri, "rezultatele Directiei Nationale Anticoruotie (DNA) privind privind investigarea si urmarirea penala a cazurilor de coruptie la nivel inalt, inclusiv a cazurilor in care sunt implicati fosti sau actuali membri ai Parlamentului sau ai Guvernului, sunt in continuare convingatoare si s-a putut constata o crestere a numarului de condamnari".

Dacian Ciolos, despre raportul CE pe Justitie: Este unul pozitiv pentru Romania

Cu toate acestea, se spune in raport, rezultatele inregistrate la nivelul instantelor prezinta, in continuare, o imagine mixta. Desi majoritatea cazurilor de coruptie la nivel inalt se solutioneaza in termen de trei ani, un numar semnificativ de cazuri importante in care sunt implicati demnitari sunt pe rol de peste trei ani. In cateva dintre aceste cazuri s-a implinit deja termenul de prescriptie, total sau partial, iar alte cateva se apropie de acest termen, consemneaza Raportul CE.

Pe de alta parte, spun reprezentantii CE, de la ultima evaluare anuala a Comisiei, Romania a identificat cauze tipice ale amanarii judecarii cazurilor de coruptie la nivel inalt ai a creat un grup de lucru comun in vederea gasirii unor solutii in acest sens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Raport CE justitie, #raport MCV justitie , #justitie