
Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), care urmeaza sa fie publicat, miercuri, este in continuare critic la adresa Romaniei.
Raportul de zece pagini, mai scurt decat documentele publicate de la aderarea Romaniei la UE, in 2007, spune ca tara se va intoarce in curand pe drumul cel bun, daca va respecta recomandarile Comisiei Europene, se arata intr-o copie preliminara a raportului, remisa catre Euractiv.
Ponta: Cele 11 puncte convenite cu Barroso au fost respectate in totalitate
Noul raport spune ca Romania a implementat multe din cele 11 puncte cerute de Manuel Barroso Guvernului Ponta, insa nu toate recomandarile Comisiei care vizeaza restabilirea statului de drept si independenta Justitiei.
Mesajul se refera la faptul ca autoritatile romane nu au implementat masuri legate de independenta sistemului judiciar si problemele de integritate raman in mare parte sub semnul intrebarii.
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a anuntat, marti, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca toate cele 11 puncte convenite de Victor Ponta cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, au fost indeplinite in totalitate.
Aspazia Cojocaru, amenintata cu moartea prin interfon
Totodata, in raport, Comisia spune ca este in continuare preocupata de presiunea asupra institutiilor statului si lipsa de respect pentru independenta Justitiei.
"Comisia a primit numeroase rapoarte de intimidare sau hartuire a persoanelor care lucreaza in institutii judiciare cheie si institutii anti-coruptie. Au fost raportate inclusiv amenintari cu caracter personal impotriva judecatorilor si a familiilor lor, precum si campanii mass-media de hartuire ", se spune in raport.
De asemenea, Comisia a avertizat in legatura cu unele campanii publice orchestrate de catre proprietarii de trusturi mass-media care se folosesc de pozitia lor pentru a duce razboaie personale.
Raportul CE referitor la progresele Justitiei din Romania mai noteaza faptul ca parlamentari gasiti incompatibili continua sa-si desfasoare activitatea nejustificat, fiind necesara adoptarea unor reguli clare, obiective privind suspendarea parlamentarilor care fac obiectul unor decizii definitive de coruptie sau de incompatibilitate.
Intr-adevar, noteaza Euractiv, trei ministri din actualul guvern si-au pastrat locurile de munca, desi au probleme cu Justitia. Este vorba despre vicepremierul Dragnea, investigat pentru frauda electorala in timpul referendumului din iulie 2012, Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, care a fost acuzat in iunie 2012 de catre DNA de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice si Dan Sova, ministrul pentru Marile Proiecte, care a fost acuzat de conflict de interese.
In ce priveste procedura de selectie a procurorilor pentru numirea in functiile de conducere la Ministrul Public, Comisia Europeama spune ca trebuie sa se inscrie cat mai multi magistrati, procedura de alegere a procurorilor sefi sa fie transparenta, fiind necesara o opinie pozitiva a Consiliului Superior al Magistratrii (CSM).
Raportul noteaza necesitatea intrarii in vigoare a codurilor de procedura civila si de procedura penala la termenele stabilite.
De asemenea, CE subliniaza ca reforma constitutionala din Romania trebuie sa respecte statul de drept, separatia puterilor in stat, independenta si stabilitatea sistemului judiciar si sa fie fundamentata pe un consens cat mai larg, precizeaza Mediafax.
CE a impus la data aderarii Romaniei si Bulgariei la UE un Mecanism de Cooperare si Verificare in care a stabilit patru obiective in domeniul justitiei. Comisia publica anual doua rapoarte pe tema MCV - unul intermediar, tehnic, in luna februarie, si unul final, in iulie, care contine si o evaluare politica.
Acesta este un raport suplimentar, generat de evenimentele din vara. Comisia Europeana nu publica un raport, de aceasta data, si pentru Bulgaria.
Anormal este amestecul intereselor politice in acest... Vezi tot