Raportul ministrului Justitiei arata ca revocarea lui Kovesi si Lazar nu iese total din discutie

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 20:10
4518 citiri
Raportul ministrului Justitiei arata ca revocarea lui Kovesi si Lazar nu iese total din discutie
Foto: Arhiva Ziare.com

Rezultatele negative dupa monitorizarea pe care ministrul Justitiei o va avea asupra Parchetului General si a DNA pot aduce in discutie din nou, pe viitor, oportunitatea revocarii sefilor parchetelor, se arata in raportul efectuat dupa evaluarea celor doua institutii.

"Ceea ce consideram insa oportun, in spiritul exigentelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizari/obligatii de raportare a activitatii acestei institutii, deopotriva supusa Constitutiei si legii, pentru identificarea modului in care, pe viitor, reprezentantii sai vor intelege sa respecte limitele legale de competenta si sa evite transformarea actiunilor anticoruptie intr-un pericol pentru buna functionare a democratiei si pentru respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale. (...) Rezultatele negative pe linia acestei raportari pot repune in discutie in viitor, in raport de faptele constatate, oportunitatea revocarii conducatorilor institutiilor vizate ori a altor masuri institutionale, in conformitate cu Constitutia si legea", se arata in raportul evaluarii parchetelor, postat pe site-ul Ministerului Justitiei.

Tudorel Toader a declarat, miercuri, dupa evaluarea conducerilor Parchetului General si DNA, ca momentan nu este oportuna declansarea mecanismului de revocare a procurorului general, Augustin Lazar, si a procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi.

"Evaluand toti factorii de constitutionalitate, de legalitate, de oportunitate, am apreciat ca in acest moment nu este oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si justitie si a procurorului sef DNA", a spus ministrul Justitiei.

Toader a precizat insa ca va monitoriza de acum inainte activitatea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a Directiei Nationale Anticoruptie.

"Ceea ce ceea ce consideram oportun in spiritul existentei statului de drept este necesitatea instituirii unei atente monitorizari, a unei obligatii de raportare a activitatii pe care o desfasoara procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DIICOT, o autoritate pe care trebuie sa o exercite ministrul Justitiei, fara ingerinte in ceea ce priveste independenta procurorilor de a da solutii, pentru a identifica modul in care procurorii pe viitor inteleg limitele de competenta. (...) Aceasta autoritate se va exercita, aceasta monitorizare se va exercita fara stirbirea independentei procurorilor, ci ca un mecanism care sa dea consistenta prevederilor Constitutiei de exercitare a autoritatii ministrului Justitiei asupra procurorilor", a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei a adaugat ca este evident ca DNA si-a arogat competente ce nu ii reveneau legal in ceea ce priveste anchetarea OUG 13, a criticat derapajele institutiei conduse de Laura Codruta Kovesi, dar a precizat ca magistratii Curtii Constitutionale au restabilit echilibrul intre puterile statului, prin decizia data.

Iata si reactia presedintelui Klaus Iohannis, dupa declaratiile lui Tudorel Toader

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...
Comentarii