Raportul pe Justitie da apa la moara Olandei - presa straina

Joi, 09 Februarie 2012, ora 09:51
2987 citiri
Raportul pe Justitie da apa la moara Olandei - presa straina

In ciuda unor progrese in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, Bulgaria si Romania au fost criticate, in raportul Comisiei Europene prezentat miercuri, pentru o serie de esecuri, ceea ce inseamna ca statele care vor sa le blocheze aderarea la spatiul Schengen au "munitie proaspata", scrie presa straina, comentand documentul prezentat miercuri, la Bruxelles.

Potrivit The New York Times, retinerile legate de aderarea celor doua state la Schengen intervine intr-un moment in care statele membre sunt criticate pentru protejarea insuficienta a granitelor lor. Anul trecut, intre Italia si Franta au fost tensiuni legate de fluxul de imigranti din nordul Africii.

Raportul Comisiei Europene consemneaza unele progrese facute din Romania si Bulgaria, dar nu pare sa-i convinga pe olandezi sa renunte la refuzul de a le sustine. Oficialii olandezi s-au abtinut sa comenteze documentul, mentionand numai ca "asteapta doua rapoarte pozitive consecutive" pentru a-si reconsidera pozitia.

Bulgaria si Romania trebuie sa actioneze in continuare pentru combaterea coruptiei si reforma sistemului judiciar, mentioneaza si The Financial Times.

Cotidianul financiar britanic citeaza un oficial olandez, Ben Knapen, care a afirmat ca "exista un progres vizibil in cele doua state, in special in Romania. Este un pas inainte, dar avem nevoie de mai mult".

Raportul Comisiei e departe de a da un verdict lipsit de echivoc, care sa ajute la demontarea pozitiei intransigente a Olandei, mai scriu jurnalistii britanici.

Nici EU Observer nu pare sa comenteze in termeni elogiosi probabilitatea ca Romania si Bulgaria sa adere la spatiul Schengen prea curand.

"Apelul Comisiei de a fi depuse si mai multe eforturi impotriva coruptiei si crimei organizate a devenit deja un refren familiar de cand cele doua tari s-au alaturat UE, in urma cu aproape cinci ani", scrie publicatia europeana.

60 la suta dintre sentintele in procesele de coruptie la nivel inalt sunt cu suspendare, iar majoritatea deciziilor retin pedepsele minime. In 2011 au fost date 158 de decizii judecatoresti, fata de 85 in 2010.

Comisia a remarcat, de asemenea, decizia din noiembrie a Romaniei de a exclude orice politician investigat pentru frauda din partidul din care face parte. Totusi, Comisia a remarcat ca sase membri ai Parlamentului, inculpati pentru coruptie, sunt inca in functie.

Si articolul din The Washington Post, care preia Associated Press, subliniaza ca sansele Romaniei si Bulgariei nu par sa se imbunatateasca.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Romania Schengen, #presa straina Romania, #raport Justitie Bruxelles , #justitie