Raportul pe Justitie: Romania intruneste conditiile pentru aderarea la Schengen

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 12:23
3362 citiri
Raportul pe Justitie: Romania intruneste conditiile pentru aderarea la Schengen

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania, publicat miercuri la Bruxelles, arata ca tara noastra indeplineste conditiile pentru a adera la Spatiul Schengen.

"Comisia crede ca Romania intruneste conditiile specifice pentru ca Romania sa intre in Schengen. Romania se gaseste intr-o situatie aparte pentru ca si-a luat niste angajamente la aderare. Da, avem un mecanism special care se aplica Romaniei si Bulgariei pentru ca cele doua si-au luat niste angajamente la aderare", a declarat, intr-o conferinta de presa, Mark Grey, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Gray a afirmat ca "exista un sentiment de incredere in autoritatile din Romania".

"Atat cu privire la acordul dintre domnul Ponta si domnul Barroso, si exista un acord intern intre domnul Ponta si presedinte, care va spori sentimentul de stabilitate in sistemul politic", a spus oficialul.

Raport pe Justitie: Incompatibilii sa demisioneze, procurorii alesi cu avizul CSM

Concluziile raportului MCV au urmari in procesul de intrare a Romaniei in spatiul Schengen. Olanda si Germania sunt tarile care blocheaza decizia Consiliului JAI privind aderarea la Spatiul Schengen a Romaniei si a Bulgariei, anuntand ca asteapta progrese in raportul MCV din ianuarie.

Presedintele Traian Basescu declara, dupa Consiliul European din decembrie 2012, ca in anexa concluziilor reuniunii a fost introdusa o solicitare adresata Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie sa analizeze luarea unei decizii privind intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen.

Raportul pe Justitie: Ce reactii au politicienii de la Bucuresti

Ambasadorul Germaniei, Andreas Von Mettenheim, si cel al Frantei, Philippe Gustin, au declarat, recent, ca, dincolo de modernizarea tehnica a controlului frontierelor, Romaniei ii trebuie pentru aderarea la Schengen progrese in reforma Justitiei si lupta anticoruptie.

De asemenea, Guvernul a anuntat, marti, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca toate punctele convenite, in vara anului trecut, cu presedintele Comisiei Europene, au fost indeplinite in totalitate si asigura ca va ramane "profund angajat" in asigurarea independentei Justitiei si intarirea statului de drept.

CE a impus la data aderarii Romaniei si Bulgariei la UE un Mecanism de Cooperare si Verificare in care a stabilit patru obiective in domeniul Justitiei. Comisia publica anual doua rapoarte pe tema MCV - unul intermediar, tehnic, in luna februarie, si unul final, in iulie, care contine si o evaluare politica.

Acesta este un raport suplimentar, generat de evenimentele din vara.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#raport MCV aderare Schengen, #MCV Romania aderare Schengen , #justitie