Razboiul Justitiei cu Romania - Ziua infamiei (Opinii)

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 22:42
4118 citiri
Razboiul Justitiei cu Romania - Ziua infamiei (Opinii)

Ziua de 27 septembrie 2011 a fost una neagra pentru neiubita republica si fragila democratie care incearca sa prinda radacini in Romania, dupa 22 decembrie 1989, in pofida sortilor deseori potrivnici si unui raport de forte net defavorabil. A fost, ca sa preluam o expresie a lui Franklin Roosevelt, "o zi care va trai in infamie".

La 27 septembrie, un complet de 5 "judecatori" ai Inaltei Curti de Justitie si Casatie (ICCJ), adica ai instantei supreme de judecata a Romaniei, l-a achitat pe cetateanul Dumitru Ion, dupa un proces care a durat nu mai putin de 5 ani.

Acesta, deputat PSD si fost director general al Romsilva, a dat finantelor publice din Romania, in 2004, una dintre cele mai spectaculoase "lovituri". Institutia pe care fruntasul PSD o "conducea" a achizitionat (din bani publici, caci vorbim despre o regie de stat), cu echivalentul sumei de 300.000 de euro, o rabla de tanc produs in URSS pe vremea lui Brejnev, importat din Ucraina in 2003, contra sumei de 6.000 de dolari. "Achizitia publica" s-a facut, desigur, de la o firma privata apartinand unor amici politici de-ai fruntasului PSD.

Dupa ce au petrecut 5 ani frunzarind dosarul, "judecatorii" ICCJ au decis ca "lipsesc elementele constitutive ale infractiunii". O firma privata, evident disparuta intre timp, a obtinut un profit de 5000% (cinci mii la suta!) dintr-o tranzactie cu statul, dar ICCJ nu a vazut in asta decat, cel mult, un "management defectuos".

Profituri de 5000% nu se pot obtine din nicio afacere legala, dar nici macar din afaceri ilegale precum traficul de droguri sau de arme. Cel putin, pe vremea cand ICCJ era terenul de joaca al lui Catalin Voicu, dezastrul era cat de cat ordonat. Se "negociau" NUP-uri, amanari, suspendari, dupa caz, dar nu se dadeau "motivari ale instantei" de natura sa-i lase si pe mexicanii din cartelul Sinaloa cu gura cascata: ei se "straduiesc" din greu, cu riscuri serioase, pentru profituri cu maximum doua zerouri, iar fostul prim-padurar al Romaniei scoate 5000% profit din afaceri cu fier vechi, si mai este in plus si albit de "Justitie".

ICCJ a girat, implicit, un furt de 300.000 de euro din banii publici. Cum a reactionat CSM, forul suprem al "Justitiei" din Romania, singurul abilitat legal sa se ocupe de astfel de nenorociri produse de angajatii din sistem? Exact precum Cupola din filmele despre Mafie. L-a trimis pe unul dintre "capi" sa se ocupe de problema. Nu de problema din sistem, se intelege, ci de problema apararii intereselor acestuia in raport cu "ceilalti".

A doua zi dupa isprava ICCJ, judecatorul CSM Vasilica-Cristi Danilet, a descins, pentru contraatac, in studiourile televiziunii publice. A fost una din rarele emisiuni TV care deschid noi orizonturi de analiza si intelegere a Romaniei de astazi.

Reprezentantii societatii civile care l-au ridicat in slavi in perioada ultimelor "alegeri" din CSM au avut, intr-un fel, dreptate. Domnul Danilet a fost "o speranta reformista", insa pentru sistemul din care provine, pe care il "reformeaza" transformandu-l intr-un pericol inca si mai mortal pentru cei care doresc oprirea marelui jaf din ultimii 22 de ani si restituirea Romaniei catre proprietarii ei de drept.

La TVR, domnul Danilet si-a reluat o idee favorita: raspunderea pentru esecul aderarii la spatiul Schengen se "imparte" intre Guvern, Parlament si Justitie. A utilizat cu abilitate extrase din documentele europene si i-a "evidentiat" pe politistii si vamesii de la frontiere, care tin de Executiv.

A omis faptul ca intr-un stat democratic justitia este singura forma de coercitie, singura modalitate de a-i pedepsi pe cei care nu respecta regulile societatii. Oamenii nu sunt ingeri nicaieri in lume, iar vamesii si politistii romani nu sunt, in medie, mai prosti decat omologii lor din tari cu niveluri reduse de coruptie.

La frontierele Romaniei exista "o problema de inegritate a personalului", cum se exprima lemnos domnul Danilet, in primul rand pentru ca cei de acolo stiu ca nu risca aproape nimic, chiar daca sunt filmati cu rezolutii de 10 megapixeli si adusi in fata "judecatorilor". Daca ar risca 10 ani din viata in puscarie, majoritatea angajatilor de la frontiere ar fugi de mita ca dracul de tamaie. Oricat ar incerca domnul Danilet sa ne ameteasca printre "puterile statului", problema tot la CSM se afla.

Dar partea cea mai halucinanta a "gandirii" tinerei sperante a CSM a fost cea referitoare la inregistrarile din dosare. Domnul Danilet are o problema cu faptul ca interceptarile sunt facute de SRI, pentru ca acesta este "de stat", iar statul este parte la procesele de mare coruptie.

I se pare deci normal ca judecatorii sa accepte toate cererile avocatilor de expertizare a inregistrarilor, din moment ce acestea sunt facute de o institutie de stat, care "nu este independenta".

Domnia sa ar mai dori si alocarea a 9% din PIB - o nimica toata! - Justitiei, care astfel s-ar putea dota cu un serviciu "independent" de interceptari, precum si cu un corp "independent" de experti care sa analizeze interceptarile celor dintai. Cine stie, poate va dori si o armata "independenta" a CSM, stiut fiind faptul ca Armata Romaniei este "de stat", deci nu prezinta incredere pentru "Justitie".

Gandirea cetateanului Danilet este utila statului de drept la fel cum virusul HIV este util sistemului imunitar. CSM se auto-plaseaza in afara Statului si nu oricum, ci pe pozitii ostile. Judecatorii din Romania sunt platiti din bani publici, dar nu se considera "de stat", si resping nevrotic ideea ca ar putea avea vreun rol in sprijinirea dezvoltarii societatii care ii plateste si in consolidarea statului care le justifica existenta profesionala si le pazeste epiderma. Isi reafirma compulsiv "independenta absoluta" si unica subordonare fata de "lege", pe care tot ei o interpreteaza, uzurpand frecvent atributele Parlamentului si Guvernului.

Pe scurt, avem de-a face cu o casta sacerdotala, cu privilegii pe viata, care neoprita la timp va face prapad in jurul ei.

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Jurnalista Emilia Şercan a anunţat luni, 22 aprilie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis în parte o plângere şi a dispus ca Parchetul General să redeschisă dosarul în care...
#justitie Romania, #judecatori independenti, #Vasilica Cristi Danilet , #justitie
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Voicu ce face la ora asta ? mai vrea sa fie ministru justitiei ?