Referendumul de la Pungesti nu a fost validat - instantele isi paseaza responsabilitatea

Marti, 22 Martie 2016, ora 18:36
2623 citiri
Referendumul de la Pungesti nu a fost validat - instantele isi paseaza responsabilitatea
Foto: Ziare.com

Judecatoria Vaslui si Tribunalul si-au declinat competenta reciproc in cazul validarii referendumului de demitere a primarului din Pungesti, dosarul urmand sa fie trimis, in temeiul Codului de Procedura Civila, Curtii de Apel Iasi pentru solutionare.

Prefectul judetului Vaslui, Daniel Olteanu, a inaintat, luni, Judecatoriei, o cerere de validare a referendumului de demitere a primarului din Pungesti, Mircia Vlasa, scrie News.ro.

Marti, Judecatoria Vaslui si-a declinat competenta in acest caz catre Tribunal, instanta care, la randul sau, si-a declinat competenta tot catre Judecatoria Vaslui.

"Admite exceptia necompetentei materiale a Tribunalului Vaslui. Declina competenta de solutionare a cererii formulate de Prefectura Vaslui in favoarea Judecatoriei Vaslui. In temeiul Codului de Procedura Civila, dispune suspendarea judecatii cauzei si inaintarea dosarului la Curtea de Apel Iasi pentru solutionarea conflictului negativ de competenta", se arata in decizia dispusa in Camera de Consiliu a Tribunalului Vaslui.

Autoritatile vasluiene au organizat, duminica, la Pungesti, un referendum pentru demiterea primarului comunei, Mircia Vlasa. Prezenta la vot a fost de 34,23%. Astfel, din cei 2.512 alegatori de pe listele electorale permanente, 860 au fost prezenti la vot. Dintre acestia, 759 au votat pentru demiterea primarului Mircia Vlasa, 91 au fost impotriva, iar zece voturi au fost nule.

Scandalul gazelor de sist: Referendum pentru demiterea primarului, duminica, la Pungesti

Rezultatul referendumului nu a fost inca validat. Presedintele Biroului de Circumscriptie sustinea, luni, ca Prefectura Vaslui trebuia sa faca acest lucru, insa prefectul spunea ca aceasta responsabilitate apartine circumscriptiei, cerand "clarificari" de la AEP si MAI.

"Nu pot eu sa validez referendumul si tot eu sa emit, daca este cazul, si ordinul de incetare a mandatului primarului din Pungesti. De aceea, pentru a lamuri situatia delicata, am solicitat clarificari la Autoritatea Electorala Permanenta, la Judecatoria Vaslui si la Ministerul Afacerilor Interne", declara, luni, pentru News.ro, prefectul Daniel Olteanu.

El mai sustinea ca nu are un termen prevazut de lege pentru luarea unei decizii cu privire la acest referendum, desi cateva zeci de localnici din Pungesti i-au cerut un raspuns cat mai rapid.

Prefectul Daniel Olteanu mai declara ca "din punct de vedere legislativ, este un haos pe tema prezentei la vot, daca referendumul se valideaza cu 30 sau 50 la suta din numarul alegatorilor din listele electorale permanente prezenti la vot".

Politistii vasluieni au intocmit, luni, doua dosare penale, in urma referendumului de demitere a primarului din Pungesti, unul pentru impiedicarea exercitarii drepturilor electorale, iar celalalt pentru distrugere, dupa ce geamul unui microbuz scolar care urma sa aduca membrii unei sectii de votare a fost spart in timpul unui protest organizat in fata primariei dupa inchiderea urnelor.

Duminica seara, dupa inchiderea urnelor, cateva zeci de localnici si reprezentanti ai unei asociatii neguvernamentale s-au adunat in fata Primariei Pungesti, unde a functionat si Biroul Electoral de Circumscriptie, pentru a protesta fata de nevalidarea referendumului.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#validare referendum Pungesti, #referendum primar Pungesti , #justitie