"Regele sardelelor", condamnat la 7 ani cu executare - cu cat a fraudat statul

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 17:25
4327 citiri
"Regele sardelelor", condamnat la 7 ani cu executare - cu cat a fraudat statul

Omul de afaceri libanez Said Baakilini, cunoscut prin poreclele "Profesorul de evaziune" si "Regele sardelelor", dar si prin paguba de peste 100 de milioane de euro adusa statutului, a fost condamnat la 7 ani de inchisoare cu executare.

Baaklini fost condamnat de Judecatoria Sectorului 1 la sapte ani de inchisoare cu executare pentru restituiti ilegale de TVA, anunta Digi 24.

Libanezul a primit 4 ani inchisoare pentru tentativa de stabilire cu rea-credinta a taxelor avand ca rezultat obtinerea fara drept unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, si 7 ani pentru asociere in vederea savarsirii acestei fapte. El va executa pedeapsa mai mare.

Sentinta nu este definitiva. Dosarul in care a fost condamnat priveste o tranzactie prin care Baaklini a vandut companiei UCM Resita, cu complicitatea conducerii, motoare de 50 de ori mai scumpe decat in realitate. Apoi, a incercat sa obtina returnarea TVA de 60 de milioane de euro.

In total, Baaklini are patru procese pe rol, doua instrumentate de DNA si doua de DIICOT.

Said Baaklini, retinut pentru evaziune fiscala - Procurorii cer arestarea

Tot motoare, dar si case si apartamente ar fi vandut doar in acte si intr-un dosar al DIICOT, inceput in primavara, in care prejudiciul depaseste 22 de milioane de euro.

Said Baaklini este implicat si in falimentarea Rodipet, unde este invinuit de o paguba de peste 35 de milioane de euro, alaturi de alti doi libanezi, cu cetatenie americana, fostii patroni Hassan si Mehdi Awdi.

Falimentarea Rodipet: Said Baaklini, audiat la DIICOT

In iunie 2013, Baaklini a ramas fara cetatenia romana, dupa ce autoritatea nationala a anuntat retragerea acesteia, invocand motive ce tin de securitatea nationala.

A.V.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...